12 obiceiuri sanatoase care ajuta la prevenirea obezitatii

Postat de ccrisstiana in Bucataras eFeminin pe 14 Ian 2012, 13:36

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza
12 obiceiuri sanatoase care ajuta la prevenirea obezitatii

 

Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica care afecteaza tot mai multe tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Incidenta in crestere are caracteristici de pandemie si necesita atentie speciala urgenta datorita potentialei mortalitati si morbiditati asociate.


Obezitatea risca sa devina din ce in ce mai ingrijoratoare, dat fiind ca suntem confruntati cu doua tendinte opuse: in timp ce publicitatea incita la indopare, industria publicatiilor fashion culpabilizeaza la cel mai mic semn de ingrasare. Este o boala cronica, sursa mai multor complicatii medicale, care iti pun viata in pericol. Optimizarea stilului de viata, dieta, miscarea si terapia medicamentoasa sunt pasii care trebuie urmati pentru a invinge aceasta maladie. Iata cateva obiceiuri sanatoase din toata lumea care te ajuta sa previi obezitatea, potrivit Huffington Post:

1. Marea Britanie: consuma micul dejun
In Marea Britanie toata lumea mananca micul dejun, fiind cea mai importanta masa a zilei, dupa cum spune endocrinologul Daniela Jakubowicz. Nu prea conteaza cate calorii consumi atunci, caci oricum le vei arde pe durata zilei, spre deosebire de cele pe care le primesti mai pe seara. 

Daca mananci mai mult dimineata, vei avea o pofta mai redusa in restul zilei, fapt ce te poate ajuta sa slabesti 7 kilograme intr-un an, fara alte metode. In plus, conteaza foarte mult si ce alegi sa consumi, caci cu cat sunt mai sanatoase si naturale alimentele, cu atat mai bine.

Printr-un asemenea obicei iti poti imbunatatimemoria si capacitatea de concentrare cu pana la 40 de procente. Daca nu ai timp dimineata, pregateste-ti de cu seara masa si tine-o in frigider.

2. India: mergi pe jos
In medie, o femeie din India merge pe jos cate 9,6 kilometri pe zi, doar pentru a ajunge in locurile unde are nevoie. Urmarea este logica: un procentaj extrem de mic dintre populatia Indiei are probleme de obezitate. 

Incearca sa mergi pe jos o ora pe zi si vei avea parte de efecte spectaculoase, crescandu-ti viteza cu care slabesti cu 50%, dupa cum spun cercetatorii de la Universitaea din Chicago. 

In plus, indienii te invata si cat de bune pot fi mirodeniile intr-o cura de slabire, aici exceland turmericul, ghimbirul, ardeiul iute si tot ce e picant, caci stimuleza zone ale creierului care iti taie din pofta de mancare.

3. China: renunta la alimentele congelate
In ciuda pachetelor congelate pe care le gasesti in magazine, majoritatea provenind din China, in aceasta tara locuitorii procedeaza invers, consumand totul cat mai proaspat, in acest fel beneficiind si de mai multe vitamine. 

In plus, consuma carne pe peste oceanic sau de la pasari crescute organic, nu fortat, oua de aceeasi natura si nuci. Hrana neprocesata are multe minerale, grasimi sanatoase si amelioreaza apetitul. Vei scapa de zahar adaugat fara mila in mancare, grasimi ucigase si alte chimicale.

4. Grecia: consuma ulei de masline si vin
In medie, un grec consuma 26 de litri de ulei extra virgin pe an si cam tot aceeasi cantitate de vin. Daca crezi ca aceasta este reteta perfecta de ingrasare, afla ca adevarul este tocmai pe dos.

Alcoolul face muschii sa fie mai sensibili la insulina, un hormon care ii ajuta sa absoarba si sa arda zaharul inainte ca organismul sa il transforme in grasime. 

Aceste alimente iti micsoreaza talia cu cativa centimetri in decursul unui an, in cazul in care consumi 1-2 linguri de ulei pe zi si cate un pahar de vin.

5. Germania: consuma cartofi
Germanii sunt cei mai entuziasmati consumatori de cartofi, 9 din 10 oameni apreciindu-i. Acestia sunt bogati in triptofan, un aminoacid care creste productia serotoninei. In plus, fibrele lor incetinesc digestia, mentinand senzatia de satietate de 3 ori mai mult timp decat painea alba, dupa cum spun cercetatorii din Toronto. 

Daca mananci cartofi in mod regulat, gatiti fara unt sau fara sa fie prajiti, poti slabi 6 kilograme intr-un an.

6. Japonia: dormi cateva minute ziua

Desi sunt extrem de grabiti, japonezii gasesc aproape in fiecare zi timp sa doarma cate 20-30 de minute, odihna ajutand organismul sa arda mai repede grasimile. In plus, atunci cand un om este obosit, are tendinta sa consume mai multa mancare, in speranta ca va obtine un plus de energie, consumand cu 15% mai multe calorii decat in mod normal.

Cand esti extenuat, metabolismul incetineste, producand grelina, un hormon care duce la ingrasare.

7. Sri Lanka: gateste folosind cocos
Oamenii din Sri Lanka mananca in jur de 120 de nuci de cocos anual, aceste fructe fiind cat se poate de sanatoase. In ele se gaseste un tip de grasime foarte rara, dupa cum spun cei de la Universitatea din Noua Zeelanda. Odata ingerata, aceasta ajunge direct la ficat, unde este arsa pentru energie. 

In plus, ajuta organul sa arda mai repede si restul grasimilor, ajutand o femeie sa slabeasta in jur de un kilogram si jumatate pe luna. Consumand 2 lingurite de ulei de cocos pe zi silueta ta va avea numai de castigat.

8. Trinidad: gaseste-ti timp pentru prieteni
In Trinidad, oamenii isi gasesc timp in fiecare zi sa stea impreuna cu familia si cei dragi. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Pittsburgh, persoanele care au acest obicei au o dorinta mai mare cu 66% sa slabeasca sau sa arate mereu in forma maxima.

Cu cat esti mai inconjurat de oameni, cu atat te vei simti mai motivat.

9. Brazilia: consuma fasole
Brazilia este o tara unde se consuma mult orez si fasole, aceste alimente ajutandu-te sa scazi in greutate. Adauga o ceasca de fasole pe zi de cate ori poti si vei scadea riscul de ingrasare pe viitor cu 23 de procente.

Explicatia acestui fenomen este aceea ca boabele sunt foarte satioase, avand fibre, vitamina B si stabilizand cantitatea zaharului din sange.

10. Spania: acorda mult timp meselor
In Spania, aproape orice masa este transformata intr-un eveniment social, toata familia fiind de fata, vorbind si depanand amintiri. Aceasta este o metoda foarte buna de a te simti satul cu mai putine alimente. Creierul are timp sa asimileze informatia si sa elibereze leptina, hormonul care spune ca nu mai ai nevoie de mancare.

11. Finlanda: bea o ceasca de cafea
Finlandezii beau destul de multa cafea, fiind primii consumatori din lume. Daca bei o cana cu 30 de minute inainte de o masa, vei avea un apetit cu 35% mai scazut. Asta inseamna ca intr-un an vei putea slabi in jur de 6 kilograme adoptand acest obicei.

In plus, metabolismul va si cu 5% mai intens timp de 2 ore dupa ce ai baut miraculosul lichid, care are si foarte multi antioxidanti. Daca bei cafea inainte de a face sport, vei arde cu 31 de procente mai multe calorii.

12. Islanda: mananca mult peste
Pe mapamond, oamenii consuma in medie 15,8 kilograme de peste pe an, pe cand islandezii mananca 90 de kilograme. Poate ca pare foarte mult, dar este una dintre cele mai bune metode de a fi sanatos si in forma. 

Pestele este bogat intr-un acid gras esential care previne formarea grasimii abdominale, dar intarzie si aparitia senzatiei de foame pana la 6 ore de la masa. In plus, pestele nu este foarte greu de gatit. 

 

Comentarii (6)

15.01.2012, 08:34

15.01.2012, 18:30

Lau

Lau
17.01.2012, 11:25

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]