Cum am făcut tagliatelle de casă cu mașina specială

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 14 Ian 2010, 15:20

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Inaugurez astăzi o rubrică pe care o voi dedica în perioada următoare acestui site, cu care am plăcerea să colaborez. Cu o frecvență de două ori pe lună, voi prezenta cîte un aparat sau o ustensilă care ne pot face viața mai ușoară, mai gustoasă dar și mai sănătoasă în bucătărie. Vor fi sfaturi practice, modalități de folosire sau de păstrare. Sper să vă placă serialul, care va avea de fiecare dată poze explicative.


Primul episod îl dedic unei achiziții recente din bucătăria mea, și anume mașina italiană de făcut paste în casă. Ce poate fi mai frumos pentru un pasionat de gastronomie?

De Crăciun, cea mai mică bucătărie din lume, adică a noastră, s-a mai îmbogățit cu un aparat: o mașină de făcut paste în casă. Se numește Imperia și este, firesc, de producție italiană. Mașina are o bază simplă, prin care prin doua prese perfect nivelat poți scoate o fîșie lată de 15 cm, în diferite grosimi, de la jumătate de milimetri la 2 mm. Atașat mai există o piesă, care se adaugă foarte ușor, și cu ajutorul căreia poți face spaghetti sau tagliatelle. Aparatul nu e scump, varianta noastră e în magazinele din Dublin între €20 și €30. Cele care fac și ravioli, etc, ajung la €50/€60.

Acum două zile am pus-o în funcțiune pentru prima oară la modul serios, după ce mă mai jucasem cu ea la început. Și cum aveam poftă, după mult timp, de paste cu sos roșu, am zis să facem tagliatelle de casă cu sos ragu (ragout), adică sos de roșii cu carne tocată de vită.

Zis și făcut coca am făcut-o din două ouă free range (adică făcute de găini libere) și 4 linguri de făină, puțină sare. Am amestecat cu furculița un pic aceste ingrediente, apoi cu mâna. După ce am obținut o cocă un pic mai mare decît o minge de tenis, am băgat-o la frigider pentru 45/60 minute.

Între timp am pregătit sosul ragu, din păcate după o rețetă de-a lui Jamie Oliver, din cartea lui dedicată călătoriilor culinare pe care le-a făcut în Italia. Spun din păcate fiindcă rețeta a presupus folosirea țelinei pentru sosul de roșii, idee care ni s-a părut proastă la final. Cred sincer că e indicat ca țelina să stea departe de orice înseamnă paste. Pe scurt, cum am facut sosul ragu: am folosit o ceapa tocata marunt, doi catei de usturoi, 3 foi de dafin pe care le-am scos la final din sos, citeva fire de rozmarin uscat, un bat de telina tocat marunt, 400 grame de carne tocata de vita, doua conserve de rosii decojite italienesti, sare, piper.

Între timp, am scos coca din frigider și ne-am pus pe treabă. Stop aici și puțină atenție: sacrificați o bucată mică de cocă, sub forma unui deget pe lungime, pe care trebuie să o rulați de cîteva ori prin presele pe care urmează să le folosiți, pentru a le curăța. Aruncați apoi această cocă.

Buuuuun! Prima oara am dat coca prin presele netede ale mașinii, pentru a obține o fîșie lungă de peste un metru și groasă de 2 mm. Apoi, am redus la jumătate lungimea fâșiei, am mai presărat puțină făină și am dat-0 iar prin presă, de această dată prin cea de 1 mm. Am lăsat apoi fîșia să se odihnească un pic.

Am atașat apoi a doua parte a mașinii, cea prin care se pot face tagliatelle sau spaghetti. Am introdus apoi fîșia lungă de coca prin secțiuna de tagliatelle și astfel am obținut o grămadă frumoasă și proaspătă de tagliatelle de casă. Am mai presărat un pic de făină peste tagliatelle și le-am amestecat ușor cu mîinile.

 

 

Apoi le-am pus la fiert. Aici am făcut o greșeală, nu gravă dar explicabilă. Pur și simplu am uitat că pastele proaspete necesita un timp de fierbere mai scăzut, astfel încît noi le-am fiert pentru vreo 4-5 minute, cînd, de fapt, trebuiau maximum 3 minute. Pur și simplu ne-am luat cu produsul pastelor de casă și am uitat un amănunt esențial. Oricum, a fost prima și ultima oară cînd fac această greșeală cu mașina de făcut paste :). Voi însă acum puteți să evitați greșeala, grație mie.

  

Per ansamblu nu regret nimic, greșelile au fost explicabile (cea cu rețeta lui Jamie) și cea cu fiertul în exces. Învățăm din greșeli, nu e rușine, mai ales că am făcut pentru prima oară paste în propria bucătărie. Oricum, gustul general a fost chiar excelent. Dacă aș fi elimina țelina și pastele fierte prea mult, atunci cred că aș fi avut pe masă unele dintre cele mai bune paste mîncate vreodată.

Poate chiar cele mai bune?

-----------------------------

Sfat special: Mașina NU se curăță în apă, ci se șterge atent după folosire cu un prosop de bucătărie curat și uscat, de hîrtie sau din orice alt material fin.

Comentarii (17)

12.02.2011, 09:27

eu am vazut astfel de aparat in real vitan anul trecut in decembrie era la promotie, era vreo35,40 de lei parca, acuma nu stiu cat o mai fi, pacat ca nu mi l-am luat atunci, am dat banii pe altceva, pe o razatoare

22.03.2011, 11:34

Acum este cam 60 lei un astfel de aparat.Eu fac taiteii prin metoda clasica ,buni si asa ,dar un pic de ajutor ar fi fost si mai bun .Reteta este geniala ,cred ca mi se face foame pe aici pe bucataras.

29.08.2011, 14:22

si eu fac taitei si tagliatelle acasa....sunt mult mai buni!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]