Advent si Tirguri de Craciun in München

Postat de danakarin in Bucataras hai hui pe 1 Dec 2011, 08:18

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

 

Aceasta perioada, Adventul, -adica cele patru  saptamani care preced  Craciunul- este poate cea mai frumoasa din tot anul

 Cuvantul Andent vine din latina si inseamna venire, intimpinare, si este perioada in care asteptam, si ne bucuram, de nasterea lui Isus. Initial au fost 6 saptamani  de post , precum in ritul ortodox. Forma actuala de sarbatorire a Adventului , cu cele 4 saptamani, dateaza, in lumea Occidentala, din secolul 7. Obilgativitatea postului a fost ridicata de biserica la inceputul secolului XX.

Mie imi place atmosfera din oras, , chiar daca aspectul comercial este din ce in ce mai pregnant, imi place agitatia vesela care precede Craciunul. Se decoreaza ferestrele  si gradinile, la radio se dau cintece de Craciun, lumea este preocupata de cadouri, din toate casele dar si dn toate brutariile si cofetariile se simt miresmele imbietoare ale fursecurilor de Craciun  Intr-un cuvant orasul se coloreaza mai intens si zumzaie ca un fagure de albine !

Obiceiul expunerii , fie ca si un fel de candelabru, sau ca un décor pe masa de sufragerie,  a asa numitelor   coroane de Advent nu e foarte vechi. Teologul german Johann Hinrich Wichtern, un protestant, a fost acela care, in anul 1839  a montat ,in Hamburg, intr-un azil pentru saraci,  orfani si batrani, un candelabru cu 23 de lumanari, 19 rosii pentru zilele saptamanii si 4 albe pentru duminici, in astfel  incit  copii puteau  urmari cu mai mare usurinta trecerea zilelor pina la Craciun. Cu timpul ,  acest obicei in forma lui actuala –coroana cu 4 lumanari, s-a raspindit  si in lumea catolica. 

Tot acum li se daruiesc celor dragi, dar mai ales copiilor , calendare de Advent, cu 24 de gemulete. In spatele fiecarui gemulet se ascunde o mica surpriza, de obicei dulce… Acest obicei este puternic sustinut de comert…pentru ca aduce un profit…consistent.

Dar sa revenim putzin la coptul prajiturilor. Este o adevarata euforie. Lumea se intrece in prajituri, se compara cele facute de mama  sau de bunica sau matusa cu cele ale altor familii, ba chiar acele doamne care in timpul anului nu au facut nici o prajitura, se lanseaza acum in copt Plätzchen. Ele se pastreaza in cutii de tabla decorate cu motive de iarna, teoretic….pina la Craciun. Dar se mai si rontaie, alaturi de un pahar de Glühwein-vin fiert,dulce si aromat.

O alta caracteristica, este deschiderea , in prima duminica de Advent, a tirgurilor de Craciun, Tirguri cu produse artizanale, decoruri, dulciuri si standuri cu vin fiert si cirnati prajiti.  Cel mai cunoscut este cel  din Nürenberg, celebru in Europa, dar si Münchenul are citeva, pline de farmec. Cel mai mare se intinde in zona pietonala si in Marienplatz – inima orasului. Dar unul foarte vizitat este in parcul numit Englischer Garten. Si cartierul boem Schwabing se lauda cu un tirg de Craciun, unde se intilnesc atizani si artisti plastici. Iata citeva poze, asa de atmosfera.

Comentarii (15)

04.12.2011, 01:13

Stiu Rocsi ca e greu cind magazinele sunt pline si nu poti cumpara tot ce-ti doresti...dilema asta o avem toti....dar nici strazi pustii si magazine goale nu ne fac sa fim mai fericiti.....

04.12.2011, 08:15

ce locuri minunate si ce fain se simte atmosfera de Craciun!!

04.12.2011, 08:45

multzumesc Aziz !

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S