Alimente care te ajuta sa alungi oboseala si starea de nervi

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 17 Dec 2011, 15:28

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Alimente care te ajuta sa alungi oboseala si starea de nervi

Daca atunci cand ai o dispozitie mi proasta, inghetata pitita intr-un colt al congelatorului pare o idee buna pentru a te face sa te simti mai bine, exista cateva alimente mult mai sanatoase care iti pot pune un zambet pe fata datorita efectelor anti-stres pe care le au:

Ciocolata neagra

Iti este foame, esti obosit, dar inca ai lucruri presante de facut si simti ca te enervezi mai mult cu fiecare minut. Cum te poti calma rapid? Cu o patratica de ciocolata. Expertii sunt de parere ca ciocolata, in special cea neagra poate reduce hormonii stresului care iti invadeaza corpul in anumite momente. Partea si mai buna e ca doar o patratica sau doua sunt de ajuns pentru a reduce hormonii stresului, actionand asupra nivelului de anxietate si ajutandu-te sa ai dispozitia necesara pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.

Salata de spanac

Nu te poti concentra? Abia tii ochii deschisi? Sari peste cafea si incearca mai bine o salata proaspata de spanac. Acidul folic iti ajuta corpul sa proceseze si sa reduca nivelurile de homocisteina, care atunci cand sunt ridicate sunt asociate problemelor vaselor de sange. Homocisteina intervine in fluxul sangvin, ingreunand circulatia nutrientilor catre creier. De aceea te poti simti slabit si fara chef. Cel mai simplu mod pentru a avea un impuls de energie? Mananca alimente bogate in acid folic cum ar fi spanacul si alte legume verzi, dar si cartofi, paine fortifiata, cereale, fasole, mazare si ciuperci.

Mar cu unt de arahide

Daca nu prea esti in apele tale si iti cam vine sa te rastesti la toata lumea fara a avea motive intemeiate, motivul poate fi ca ar trebui sa te incarci cu energie si ca organismul tau are nevoie de combustibil. Insa incearca sa eviti sa mananci acele alimente care iti ofera un nivel ridicat de energie foarte rapid. Apoi te vei simti brusc la fel de obosit, iar proasta dispozitie se va instala din nou. O alegere mai buna sunt combinatiile de ingrediente ce contin atat carbohidrati, cat si proteine sau putina grasime. Carbohidratii sunt o sursa buna de ernergie care insa este consumata rapid. Daca adaugi si grasimi sau proteine, procesul digestiv va fi incetinit si astfel nivelurile de zahar si energie raman stabile pentru o perioada mai mare de timp. Un exemplu bun de o astfel de gustare este marul cu unt de arahide. Marul este un complex sanatos de carbohidrati, iar untul de arahide iti ofera grasimi sanatoase. Combinand aceste doua ingrediente vei avea parte de o masa delicioasa care iti va da energie de durata.

Sandvis cu somon

Daca ai o stare de anxietate ce te consuma, alege sa iei masa cu un prieten. Discutia cu o persoana draga iti va face bine, dar si ceea ce mananci daca stii sa alegi bine. Somonul de exemplu este o sursa buna de acizi grasi omega 3, un nutrient ce te poate ajuta sa reduci nivelul de anxietate. De altfel, consumul regulat de omega-3 este indicat in prevenirea si tratarea depresiei clinice si totodata reduce irascibilitatea. Desi exista si surse vegetale de omega-3, forma specifica de omega-3 responsabila cu starea de bine se gaseste in abundenta in somon, hering si macrou.

Ceai verde

Oricare ar fi motivul pentru care nu esti in toane bune si vrei sa te calmezi cumva, incearca o ceasca de ceai verde. Acesta contine teanina care te calmeaza si te ajuta sa te concentrezi mai bine. Cantitatea mica de cofeina nu iti va da o stare de anxietate, acest tip de ceai fiind mai bland cu organismul tau decat cafeaua.

Cereale cu lapte

Chiar daca problemele nu iti vor fi rezolvate cu o gustare buna, uneori motivul tristetii tale poate avea de-a face si cu lipsa unor anumite vitamine din corp. Vitamina D de exemplu are numeroase roluri in corp, unul dintre ele fiind productia de serotonina. Serotonina este un neurotransmitator cunoscut sub numele de „hormonul starii de bine”, ce te ajuta sa te simti calm, relaxat si fericit. Daca ai un nivel scazut de vitamina D, acest lucru te poate afecta mai mult decat crezi, corpul fiind mai putin capabil sa reduca tendintele depresive. Pentru a-ti creste nivelul de vitamina D, alege lapte slab, cereale integrale sau ciuperci. Daca lipsurile sunt foarte mari, apeleaza la suplimente cu vitamina D si calciu.

Sindrom premenstrul: un sandvis cu omleta sau carne de curcan

Cu cateva zile inainte de menstruatie, femeile se pot simti irascibile si este normal sa le fie pofta de carbohidrati. Acestia ajuta corpul sa creasca nivelul de serotonina ceea ce duce la o imbunatatire a starii de spirit. Dar sunt de evitat carbohidratii bogati in zahar si grasimi, cum ar fi gogosile sau chipsurile, ce ofera un nivel ridicat de energie de scurta durata, pentru ca apoi sa scada brusc, ceea ce duce la o stare de oboseala si nervi. Mai recomandate sunt cerealele integrale si proteinele bogate in triptofani care se gasesc in oua de exemplu, in seminte de floarea soarelui sau carne de curcan.

Foto: mchadha.tumblr.com

Comentarii (7)

18.12.2011, 00:53

18.12.2011, 13:04

19.12.2011, 14:48

Subscriu pentru cioco
bineinteles ciocolata neagra

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola