Aranjarea meselor festive

Postat de Miha in Tipsuri pe 10 Noi 2009, 14:24

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

O masa frumos impodobita cere si un buchet de flori , care nu trebuie sa fie prea mare sau inalt, aranjat in vaze corespunzatoare.Asezarea mesei se face in functie de tipul mesei, numarul musafirilor si importanta (obisnuita sau festiva), spatiul disponibil.

Inainte de toate se pregateste camera in care se va servi masa.aceasta trebuie sa fie aerisita, curata si suficient de mare incat sa incapa toate persoanele invitate la masa. Nu este igienic si nici estetic ca unele persoane sa manance in picioare.

Micul dejun

Pe masa se asterne o fata de masa colorata sau un set simplu.Pentru fiecare pesrsoana se aseaza o farfurioara de aperitiv, o furculita, un cutit si o lingurita. Furculita se pune in stanga, cutitul in dreapta, cu lama spre farfurie si lingurita in fata. Sau se pun toate in partea dreapta pe un suport de tacamuri. Servetelul se pune in partea stanga a farfuriei, iara vasele comune (cos de paine, solnita) se aseaza pe mijlocul mesei.

Pranz

Aranjarea mesei se face dupa acelasi criteriu, doar ca se inmulteste numarul farfuriilor si al tacamurilor, in functie de numarul felurilor de mancare.

Pentru fiecare fel de mancare se foloseste o alta farfurie. Daca felul intai este supa sau ciorba se poate servi in cesti (supele) sau in farfurii adanci sau in castronele. Nu se recomanda servirea felului doi in aceeasi farfurie in care s-a servit felul intai.

De regula, se pun la masa si pahare pentru vin, apa, conic.

Cina

Pentru masa de seara se pun pe masa vesela si tacamurile corespunzatoare felurilor de mancare stabilite, mai putine decat la masa de pranz. Este bine ca la orice masa totul sa fie pregatit din timp, pentru a nu va ridica de la masa pentru completarea celor necesare.

Comentarii (4)

07.12.2013, 22:17

12.12.2013, 07:02

Aranjarea unei mese FESTIVE include o multime de obiecte de vesela , fiecare cu rolul si locul lui.
O masa festiva are nevoie atat de accesoriile decorative, cat si de vesela si paharele potrivite. In cazul in care meniul servit contine mai multe feluri de mancare va trebui sa asezam mai multe feluri de farfurii si de tacamuri. Aranjarea si folosirea corecta reprezinta o arta pe care nu multi o stapanesc.
Meniul si succesiunea felurilor de mancare determina ordinea tacamurilor si a farfuriilor. Tacamurile se aseaza in stanga si in dreapta acestora, taisul cutitului trebuie sa fie indreptat inspre marginea farfuriei, iar furculita trebuie sa stea in stanga cu varful in sus. Cutitul si lingura sunt asezate in partea dreapta, intre ele regasindu-se o mica diferenta cand este vorba de inaltime.
Tacamul pentru desert (lingurita si furculita pentru desert sau alternativ lingurita de cafea si furculita pentru prajitura) se aseaza orizontal in fata faruriei. In cazul in care la desert se serveste branza dulce pe langa furculita se adauga si un cutitas.
Pe partea stanga nu trebuie sa fie mai mult de trei tacamuri, iar pe partea dreapta mai mult de patru. In orice caz evitati asezarea a doua tacamuri identice care sa stea unul langa celalalt. Cand incepem sa servim primul fel de mancare o facem cu ajutorul tacamurilor exterioare, din margine. Dupa fiecare fel farfuria impreuna cu tacamurile respective se ia, astfel eliberandu-se masa.
In cazul in care nu dorim sa pregatim un meniu complex, ci unul care sa contina o supa, felul doi si un desert servetelul se va aseza direct pe farfurie, in stanga furculita, in dreapta cutitul, iar deasupra lingura de supa si cea pentru desert. Apoi in partea stanga sus va fi asezata farfurioara pentru paine impreuna cu un cutit de unt, iar in partea dreapta sus paharele pentru apa si pentru vin. Ce fel de vin veti servi depinde de ce meniu alegeti sa gatiti. Regula de aur spune ca vinul rosu se serveste impreuna cu carnea rosie, iar cel alb cu carnea alba sau cea de peste. Acest lucru depinde insa si de gustul fiecaruia.
Daca in afara de aceste doua feluri de mancare mai exista si altele pe masa trebuie sa asezati inca un rand de tacamuri si inca un pahar de vin. Asa cum se folosesc tacamurile din exterior inspre interior asa se va intampla in cazul paharelor: se va incepe cu cel din exterior si se va trece la urmatorul pe masura ce vor fi schimbate felurile de mancare. Bineinteles ca paharul de apa isi poate pastra locul, insa gazda trebuie sa aiba grija ca musafirii sa il aiba intotdeauna plin.
"Comunicarea" cu ajutorul cutitului si al furculitei
Unei mese frumos aranjate i se potriveste desigur si un set elegant de tacamuri. Pe langa utilitatea lor, acestea au si o rolul de a comunica un anumit lucru gazdei sau celor din jur. In timp ce serviti masa asezati tacamurile intotdeauna pe marginea farfuriei si niciodata pe fata de masa.
Felul in care asezati tacamurile comunica personalului unui restaurant, de exemplu, daca faceti o pauza, daca ati terminat de mancat sau daca doriti sa mai comandati ceva.
Atunci cand ati terminat de servit masa sau un anume fel de mancare asezati furculita si cutitul paralel pe marginea dreapta a farfuriei. In cazul in care doriti sa faceti o mica pauza asezati aceste doua tacamuri in asa fel pe farfurie incat capetele sa fie unite, iar daca doriti sa mai comandati ceva atunci incrucisati-le.
Musafirii "iesiti in lume" si gazdele care cunosc aceste reguli sau ospatarii bine instruiti pot comunica prin intermediul acestui "limbaj" al tacamurilor.

11.12.2015, 13:53

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21