Aranjarea meselor festive

Postat de miha in Tipsuri pe 10 Noi 2009 | 31421 vizualizari

Comentarii (4)

02.12.2013, 09:03

interesant articolul

07.12.2013, 22:17

12.12.2013, 07:02

Aranjarea unei mese FESTIVE include o multime de obiecte de vesela , fiecare cu rolul si locul lui.
O masa festiva are nevoie atat de accesoriile decorative, cat si de vesela si paharele potrivite. In cazul in care meniul servit contine mai multe feluri de mancare va trebui sa asezam mai multe feluri de farfurii si de tacamuri. Aranjarea si folosirea corecta reprezinta o arta pe care nu multi o stapanesc.
Meniul si succesiunea felurilor de mancare determina ordinea tacamurilor si a farfuriilor. Tacamurile se aseaza in stanga si in dreapta acestora, taisul cutitului trebuie sa fie indreptat inspre marginea farfuriei, iar furculita trebuie sa stea in stanga cu varful in sus. Cutitul si lingura sunt asezate in partea dreapta, intre ele regasindu-se o mica diferenta cand este vorba de inaltime.
Tacamul pentru desert (lingurita si furculita pentru desert sau alternativ lingurita de cafea si furculita pentru prajitura) se aseaza orizontal in fata faruriei. In cazul in care la desert se serveste branza dulce pe langa furculita se adauga si un cutitas.
Pe partea stanga nu trebuie sa fie mai mult de trei tacamuri, iar pe partea dreapta mai mult de patru. In orice caz evitati asezarea a doua tacamuri identice care sa stea unul langa celalalt. Cand incepem sa servim primul fel de mancare o facem cu ajutorul tacamurilor exterioare, din margine. Dupa fiecare fel farfuria impreuna cu tacamurile respective se ia, astfel eliberandu-se masa.
In cazul in care nu dorim sa pregatim un meniu complex, ci unul care sa contina o supa, felul doi si un desert servetelul se va aseza direct pe farfurie, in stanga furculita, in dreapta cutitul, iar deasupra lingura de supa si cea pentru desert. Apoi in partea stanga sus va fi asezata farfurioara pentru paine impreuna cu un cutit de unt, iar in partea dreapta sus paharele pentru apa si pentru vin. Ce fel de vin veti servi depinde de ce meniu alegeti sa gatiti. Regula de aur spune ca vinul rosu se serveste impreuna cu carnea rosie, iar cel alb cu carnea alba sau cea de peste. Acest lucru depinde insa si de gustul fiecaruia.
Daca in afara de aceste doua feluri de mancare mai exista si altele pe masa trebuie sa asezati inca un rand de tacamuri si inca un pahar de vin. Asa cum se folosesc tacamurile din exterior inspre interior asa se va intampla in cazul paharelor: se va incepe cu cel din exterior si se va trece la urmatorul pe masura ce vor fi schimbate felurile de mancare. Bineinteles ca paharul de apa isi poate pastra locul, insa gazda trebuie sa aiba grija ca musafirii sa il aiba intotdeauna plin.
"Comunicarea" cu ajutorul cutitului si al furculitei
Unei mese frumos aranjate i se potriveste desigur si un set elegant de tacamuri. Pe langa utilitatea lor, acestea au si o rolul de a comunica un anumit lucru gazdei sau celor din jur. In timp ce serviti masa asezati tacamurile intotdeauna pe marginea farfuriei si niciodata pe fata de masa.
Felul in care asezati tacamurile comunica personalului unui restaurant, de exemplu, daca faceti o pauza, daca ati terminat de mancat sau daca doriti sa mai comandati ceva.
Atunci cand ati terminat de servit masa sau un anume fel de mancare asezati furculita si cutitul paralel pe marginea dreapta a farfuriei. In cazul in care doriti sa faceti o mica pauza asezati aceste doua tacamuri in asa fel pe farfurie incat capetele sa fie unite, iar daca doriti sa mai comandati ceva atunci incrucisati-le.
Musafirii "iesiti in lume" si gazdele care cunosc aceste reguli sau ospatarii bine instruiti pot comunica prin intermediul acestui "limbaj" al tacamurilor.

11.12.2015, 13:53

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!