Ardeii iuti condimentele sanatatii

Postat de Bunica in Bucataras in oras pe 15 Sep 2012, 19:56

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

 Am gasit un articol foarte interesant in "Formula AS" scris de Ana Dobrescu  despre ardeii iuti.  Desi nu sunt originari din Romania,ardeii iuti s-au acomodat foarte bine la clima ospitaliera a tarii noastre.Se spune ca puterea lor terapeutica a fost descoperita de unul dintre medicii care l-au insotit pe Cristofor Columb in expeditiile pe continentul american. Acesta a observat ca vracii triburilor amerindiene foloseau pulberea de ardei iute in vindecarea bolilor,motiv pentru care fructele acestui arbust erau de o mare valoare. Ajuns in Europa, ardeiul icu gust iute s-a raspandit repede prin intermediul negutatorilor de mirodenii, Pe meleagurile noastre,medicina populara a adoptat cu usurinta condimentul medicament si ,vreme de  patru secole,tematuitorii de la sate au perfectionat numeroase retete care pun in valoare principiile acvtive.

Actiune terapeutica

Efectele benefice ale ardeiului iute se fac simtite la nivelul intregului organism deoarece substantele sale active imbunatatesc circulatia sangelui, il curata de toxine si favorizeaza asimilarea compusilor nutritivi. Pe plan intern,stimuleaza buna functionare a sistemului digestiv, fiind folosit la tratarea indigestiei,precum si impotriva colicilor si constipatiei. Aplicate extern,afectiunile reumatoide,indeparteaza durerile lombare,durerile musculare si calmeaza iritatiile pielii.

Pentru uz  intern


Cea mai la indemana metoda de a folosi calitatile farmaceutice ale ardeilor iuti este consumarea lor proaspeti,in timpul meselor,cu precizarea ca sunt suficienti mici la o masa,exagerarile fiind periculoase pentru mucoasa gastrica.

Tinctura de ardei iute este un preparat care nu lipsea din "farmacia"nici unei case sau gospodarii taranesti.Pentru obtinerea acestui elixir vindecator,Ion Bobaru recomanda o reteta veghe,dar eficienta,descoperita intr-un manuscris vechi de peste doua secole."Ardeii se usuca la temperatura de cel mult 35 de grade si se maruntesc pana devine o pulbere groscioara.Intr-un recipient de sticla se pun 10g. de pulbere peste care se toarna100ml.alcool alimentar de 70 de grade.Recipientul se pastreaza inchis ermetic timp de 10 zile, agitandu-se de 3-4 ori pe zi.In final,se filtreaza si se toarna in sticle mici,inchise la culoare.Pentru stimularea secretiilor gastrice si imbunatatirea digestiei este recomandata o doza de 10-20 de picaturi,dizolvate in jumatate de pahar cu apa,inainte de fiecare masa",ne sfatuieste farmacistul.

  In medicina populara,tinctura de ardei iute este un cunoscut remediu impotriva alcoolismului.Daca persoana afectata de acest viciu doreste sa renunte,este recomandat sa se toarne o doza mai mare,aproximativ 40 de picaturi,intr-un litru din bautura alcoolica pe care obisnuieste sa o consume.Substantele din ardeiul iute vor da bauturii un gust usor neplacut,dar vor reduce dorinta de a consuma alcool.provocand chiar aversiune fata de acesta.

Pentru uz extern

Prisnitele sau compresele cu ardei iute:recomandate in tratarea durerilor reumatice."Se toarna tinctura peste o bucata de panza si se tine pe zona afectata aproximativ 30 de minute.Aplicate de 2-3 ori pe zi,compresele pun sangele in miscare,au efect antirumatic si analgezic",explicameticulos farmacistul. Tinctura de ardei iute este unul din ingredientele de baza pe care le foloseste in prepararea"Spirtului de oase",un remediu uitat,dar deosebit de eficient,aflat la loc de cinste pe rafturile farmaciei sale.

"Desi reprezinta un medicament gustos,adreii iuti au si o suma de contraindicatii.Trebuie cu desavarsire exculsi din dieta persoanelor care sufera de hemoroizi,fisuri anale sau colonul usor iritabil.Sunt de evitat si in cazurile de gastrita sau de ulcer,pentru ca eficienta lor in aceste afectiuni ramane un subiect controversat",avertizeaza farmacistul Ion Bobaru.




Comentarii (11)

15.09.2012, 21:57

acum ii dau dreptate lui Gusti ca m-a pus sa fac ......cam7-8kg.

19.11.2012, 17:55

19.11.2012, 18:05

andreea_angelo

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nucă și pastă de măceșe

Foietaj cu nucă...

ieri la 20:21

Mâncare de ciuperci pleurotus cu praz

Mâncare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55