Beneficiile consumului de capsuni

Postat de Angelina_Elena in Fructe pe 29 Apr 2012, 15:33

Articol pe placul a 19 bucatarasi
comenteaza
Beneficiile consumului de capsuni

Primele fructe proaspete ale sfarsitului de primavara sunt capsunii, fructe delicioase si benefice pentru sanatate. Sarace in calorii si bogate in vitamine si saruri, aceste fructe sunt ideale pentru curele de detoxifiere si slabire a organismului. Persoanele alergice, in special copii, ar trebui sa le evite.

Capsunele contin apa (87-91 %), zaharuri (4-9 %), acizi, pectine, proteine, celuloza, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, iod), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, PP, K, etc. Ele se folosesc pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (sirop, compot, dulceata, marmelada, jeleu, gem, suc, nectar, gelofruct. Se preteaza bine la congelare; sunt utilizate, de asemenea pentru extragerea aromelor si pentru produse de cofetarie (serbet, inghetata, spuma, gelatina, tarta, sufleu, crema). Pentru consumul de masa, compot si dulceata se prefera soiurile cu pulpa consistent uniforma si intens pigmentata.

Virtuti terapeutice

 Capsunele nu sunt numai foarte gustoase, dar si benefice pentru sanatate. In scopuri terapeutice, de la capsun se folosesc fructele, frunzele si rizomii. Fiind bogate in vitamine din complexul B si in mangan, care au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, capsunele sunt indicate in astenii si pentru prevenirea insomniilor.

Intrucat contin mult fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care participa, de asemenea, la formarea hemoglobinei, inlesnind totodata si absorbtia fierului), capsunele se folosesc in tratamentul anemiilor. Avand efect tonic, remineralizant, se recomanda in tuberculoza.

Ele au si rol de reglementator hepatic (contin vitamina K, care este esentiala pentru functionarea normala a ficatului, fiind un factor de longevitate). De aceea, capsunele se folosesc in cazuri de insuficienta hepatica, litiaza biliara si diskinezii biliare. Datorita continutului in vitamina PP, care este vasodilatatoare, capsunele au rol hipotensor; ca atare, ele se folosesc in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Continand vitamina E (hipoglicemianta) si putine zaharuri, capsunele pot fi consumate de diabetici. Capsunele in parga sunt constipante, iar cele bine coapte au efect laxativ. Pentru nediabetici se recomanda cure de capsune de 250-500 g pe zi, de preferinta dimineata, timp de 7-14 zile. Continand acid citric si fragarol (un alcool triterpenic) capsunele au actiune bactericida. Contra oxiurilor se recomanda 500 g capsuni, dimineata, pe stomacul gol, fara a mai consuma altceva pana la pranz. Spuma de capsune si gelatina de capsune au aceleasi utilizari terapeutice ca si fructele.

Capsunele sunt contraindicate persoanelor alergice, carora le pot produce urticarie. Cei mai predispusi sunt copii, de aceea este recomandat ca acestora sa le fie date cantitati mici de capsune. Fructele de capsuni contin oxalati, substante care, in cantitati mari, duc la formarea pietrelor la rinichi si la vezica biliara. Prin urmare, persoanele care sunt predispuse la aceasta afectiune trebuie sa consume cu masura fructele de capsune.

Cura cu capsuni

 Secretul curelor de capsuni din perioada primavara-vara consta in proprietatile diuretice si antioxidante ale lor. Ele sunt benefice si pentru persoanele care au acumulat kilograme in plus pe parcursul sezonului rece.

 O cura de capsuni presupune consumul acestor fructe pentru o perioada de 5-7 zile in cadrul celor trei mese principale: la micul dejun 500-800 g; la pranz, ca desert, cate 200-250 g si cina din nou 500-800 g. Bineinteles, la gustari se pot consuma cate 100-200 g de capsuni dar si iaurturi degresate cu aceste fructe parfumate.

 Capsunile se consuma proaspete, fara zahar, frisca sau alte adaosuri. Gramajele si alimentele indicate de medicul nutritionist trebuie respectate cu strictete, pentru a obtine rezultatul scontat. Pe perioada curei se bea doar apa plata si ceaiuri de plante, neindulcite. Cura de capsuni se poate repeta la un interval de o luna. Se poate reduce cca 5 kg in 7 zile.

 Cura de capsuni inlesneste actiunea sistemului imunitar, are un puternic efect diuretic, depurativ (detoxifiant), favorizand eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol. Cura de capsune mai este indicata in afectiunile renale (inclusiv litiazele), in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza etc.

 Inainte de a tine aceste cure ar fi bine sa va faceti un test de alergie la capsuni. Puteti verifica aceasta mancand dimineata, pe stomacul gol, 100 g de capsuni. Daca timp de o ora nu apar semne, inseamna ca nu sunteti alergic(a). 

Sursa: http://www.citynews.ro/cluj/diete-17/beneficiile-consumului-de-capsuni-83429/

 

 

Comentarii (6)

29.04.2012, 19:22

Cele crescute in gradina particulara sunt delicioase!

29.04.2012, 21:02

imi plac tare mult capsunile.

01.05.2012, 11:57

Fructele de capsuni contin oxalati, substante care, in cantitati mari, duc la formarea pietrelor la rinichi si la vezica biliara.
Cura de capsune mai este indicata in afectiunile renale (inclusiv litiazele), in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza etc.
-Pana la urma sunt bune sau nu pentru rinichi????

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!