Brezarea

Postat de Brindusa in Tehnici pe 19 Dec 2010, 15:19

Explicatia am luat-o dintr-o carte de bucate profesionala, reeditata in 2007, in USA.

Prin brezare alimentele se gatesc acoperit, intr-o cantitate mica de lichid (nu mare, ca la fierbere).

De obicei mai intai alimentele sunt prajite (dry-cooking) in putin ulei, pentru a obtine o crusta maronie care da un aspect frumos carnii si un gust bun mancarii. Sosul format in urma brezarii se foloseste alaturi de carne.

Si legumele se pot breza, numai ca in acest caz inainte ele sunt doar sotate putin, nu prajite.

Lichidul in care sunt brezate alimentele, acopera de obicei 1/3 pana la 2/3 din ele. Partea neacoperita se gateste de fapt la abur. Daca se brezeaza pui sau peste, e posibil sa nu se adauge nici un fel de lichid, acestea fiind gatite umed doar cu aburul ce se formeaza in cratita.

De multe ori brezarea se face in cuptor. Sunt cateva avantaje:

  • gatitul se face din toate directiile, caldura fiind uniform distribuita, nu doar de la fund ca atunci cand cratita e pe flacara
  • nu trebuie sa stai sa verifici mereu daca lichidul a scazut. Lasi cratita in cuptor si uiti de ea. In timpul asta citesti o carte. Te uiti doar din cand in cand sa vezi ce mai face.

Exemplu de mancare gatita prin brezare: Carbonnade a la Flamande

Comentarii (5)

20.12.2010, 21:54

cumva asa se fac si la zepter, nu?

20.12.2010, 22:08

Eu gatesc in Zepter de mai bine de zece ani...si pot sa spun ca este chiar deosebit de gatitul normal, se pune foarte putina apa si se ridica capacul numai cand ai semnul pe capac ca e gata, fierbe mult mai repede mancarea

20.12.2010, 22:11

foarte interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola