Cafea prajita in casa

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 13 Oct 2012, 16:58

Articol pe placul a 22 bucatarasi
comenteaza

Am cumparat o cafea arabica braziliana, bob verde, 25 de lei kilogramul. Si m-am pus pe citit. Asa, la o prima impresie, se pare ca o poti praji la 230 de grade, intre 11 si 15 minute. semnul de referinta este "pocnetul", ca la floricelele facute la microunde. La al doilea pocnet al boabei ar fi bine sa le scoti din cuptor si sa le dai la racit.

In acest moment, am pus cuptorul pe 230 de grade, sa vedem ce o iesi. Am ales un tutorial de pe youtube, care ma invata ca este bine sa amestec boabele prima data la 4 minute, apoi la 3 si din nou la 3, iar dupa minutul 13 le pot scoate!

Sa vedem impreuna ce iese!

Primele 4 minute: cuptorul este incins. Am pus doar 30 de grame de cafea boabe verde, intr-o tava.

Le-am amestecat, mirosul este de cafea turceasca la ibric, inca nu simt aroma aceea placuta de cafea prajita! :D

Prima serie de 3 minute: incep sa se coloreze, dar foarte vag.

Au trecut 9 minute si sint maro deschis, inca nu miroase cum ma asteptam. N-am auzit nici primul pocnet :). Mergem inainte!

Am mai setat inca 10 minute cuptorul!

Poza noua dupa 15 minute, boabele incep sa prinda culoare maronie, frumoasa :)

Dupa 17 minute, deja sint colorate maro putin inchis, le-am mai amestecat putin. N-au pocnetul insa :)))), desi unora li s-a desprins o coaja subtire. Asta e ... daca le ard zic c-am vrut sa le fac dark =))

Le mai las 2 minute, adica in total 20 si le scot intr-o alta tigaie metalica pentru racire. Unii folosesc ventilator, eu le scot pe geam :)))), ca-i rece afara si le amestec usor cu lingura de lemn sa se raceasca!

Gata, le-am scos, le-am vinturat, au sarit cojile subtiri, arata chiar misto.

Rezumam: am incalzit cuptorul la 230 de grade cam 5 minute, am pus boabele verzi de cafea arabica braziliana intr-o tava si din cind in cind le-am amestecat (din 4 in 4 minute). Am rontait un bon, este foarte bun la gust!

Prima rijnire am facut-o mai mare. Apoi, emotia primei cafele. A iesit buna! Nu m-as face de ris cu ea. Cred ca 2 minute de prajire in plus... Dar sa vedem si gustul dupa "rijnirea" fina! Gustul este mai pronuntat amarui. Insa e bun!

Experimentul 2: Temperatura cuptorului la 250 de grade (cu ventilatie si caldura si de sus si de jos) si scazind timpul la 13 minute! A iesit mai prajita si cu gust si mai pronuntat amarui. Buna la ibric.

  • 1pentru un espresso sint necesare 42 de boabe de cafea 
  • 2Tipuri de prajire: boabele de cafea verzi sint introduse in cuptor si incalzite. Incepe transformarea lor. Dupa 5-7 minute de caldura intensa, mare parte din apa pe care o contin se evapora. Dupa 10-11 minute in cuptor, boabele au culoarea maro si apar uleiurile. In aceasta faza a prajirii (diferita pentru fiecare tip de cafea, dar de obicei tine intre 11-15 minute), intregul potential de arome incepe sa se dezvolte. In functie de gradul de prajire exista mai multe denumiri, cele mai multe fiind:
  • 3French roast: cel mai intens grad de prajire.
  • 4Italian roast: tot grad intens de prajire, recomandat pt espresoo
  • 5Viennese blend: 25% french si 75% clasic

Comentarii (116)

29.10.2012, 22:30

Multumesc; am primit de la un rezident al sotului meu din Yemen cafea yemeneza verde si nu stiam cum sa o prejesc

16.11.2012, 20:18

ar merge o cafea chiarrrrrrrr acum

03.12.2013, 23:54

Cafea verde boabe ecologica din Peru se gaseste la magazinul Biocarmen din Galati www.biocarmen.ro

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!