Calatorie culinara prin Berlin - varianta studenteasca

Postat de Adinuta in Bucataras hai hui pe 17 Oct 2011, 11:13

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Si daca in articolul trecut v-am aratat un loc unde se poate manca pentru momentele de rasfat, acum voi trece la partea ceva mai realista a existentei mele si anume cam cum arata o calatorie culinara studenteasca.

Am ajuns in Berlin pe la inceputul lui septembrie, dar nu de capul meu, ci in scopuri educationale ...atat de educationale incat dupa 8 ore de cursuri pe zi, timpul ramas pentru explorat orasul a fost destul de limitat.

Am vazut zidul Berlinului si am umblat hai-hui pe strazi cat mi-a permis timpul, dar nu pot spune ca am plecat de acolo cu senzatia ca am cunoscut intr-adevar locul unde am poposit o vreme. A fost mai mult o trecere, insa am cules cateva gusturi noi, amintiri multe si concentrate cu care o sa raman o vreme in suflet.

Imi amintesc clar traseul din fiecare dimineata la 8 catre micul dejun, apoi drumul de 45 de minute pana la facultate si pauza de o ora de la amiaza cand reuseam numai bine sa ajungem la cantina, sa alegem repede ceva, sa mancam si sa ne-ntoarcem, dar si imagi din locuri pe care le-am vazut in fuga.

Sederea in Berlin a fost in mare parte finantata de scoala, ceea ce a fost mai mult decat excelent pentru ca de altfel orasul mi s-a parut foarte scump. Transportul de exemplu pe o saptamana costa 27 de euro, ceea ce mi s-a parut enorm in contextul in care in Varsovia ai abonament la autobuz plus metrou de aceeasi suma.

Ce mi-a placut insa foarte mult a fost cantina, o sala foarte mare, bine organizata pe sectiuni: deserturi, supe, paste, mancare vegetariana, sucuri si cafea. Daca va intrebati cam ce poate manca un student pentru 2-3-4 euro, am facut o selectie:

Tot ce se vede in poza si anume: cartofi

natur cu ceapa, ulei si putina verdeata,

salata de rosii si un guguluf de painita

dulce a costat sub 3 euro :)

Guguluful a fost o painita dulce si pufoasa

umpluta cu gem de cirese, scaldat in

sos-budinca de vanilie.

Sectiune guguluf :p

Aici avem: Paste cu sos bolognese si

parmezan, supa de dovleac si budinca

de vanilie, cam aproape 4 euro.

Supa crema de dovleac

Din nou ceva ce a costat in jur de 3 euro:

portie mica supa crema de ardei, risotto cu

rosii si strudel cu mere.

Strudelul a costat un euro si ceva si a fost

foooarte bun: foi subtiri de aluat, umplutura

potrivit de dulce de mar, pudrat cu zahar si

cu sos de vanilie si un fel de gem-compot

de cirese, plus feliuta de ananas si

kiwi.

Tot in jur de 3 euro: paste de orez cu legume,

budinca de caramel si cafea.

Carnita cu sos parca a fost vreo 3 euro. Nu mai

stiu exact pentru ca n-a fost portia mea :p

Clatitele franjurate sunt des intalnite

si in meniurile restaurantelor nemtesti

si mi-au placut foarte mult. Sunt destul de

groase, uneori cu stafide in ele, aromate,

pudrate cu zahar si cu diverse sosuri si frisca.

La cantina costau putin peste un euro.

De la iesirea la restaurant cu colegii, cineva

si-a luat aceasta supa de carnati albi, care se

serveste cu covrig. Cu reducerea de student

(era de 50%) a costat cam 3, 5 euro.

La 4 euro: un mini platou cu peste marinat

(peste care se gasea sub salata de ceapa,

morcov etc), cartofi si sos de iaurt.

La un restaurant italian de langa camin

am mancat foooarte bine. Painicile calde

si proaspete, maslinele si la sfarsit cate

un pahar mic de amaretto au fost din partea

casei la fiecare masa. O pizza costa acolo

intre 5 si 8 euro.

 maslinele amorezate :)

Paste cu ciuperci, broccolli si parmezan - cam

6 euro - foooarte bune!

Sincera sa fiu, as cam tot studenti eu pe la Berlin, unde conditiile sunt foarte bune. Caminul la care am stat era ca o casa mai mare cu cateva etaje, cu living si bucatarie. Din pacate am lasat orasul in urma - unde si vremea a fost mai buna decat in Varsovia, unde se apropie bine de tot iarna. O sa tin minte insa zona linistita unde am stat (unde magazinele sunt inchise duminica si seara devreme in timpul saptamanii), zecile de biciclete de care trebuia sa ma feresc la tot pasul pe trotuare, ordinea calma in care se intra in autobuze doar pe usa din fata unde aratam biletul la sofer, verdeata si lacurile, zidul care a ramas in bucati, la fel ca si o parte a trecutului ce nu se mai intoarce ...

Comentarii (17)

23.10.2011, 15:00

De dragul tau o sa ma incumet sa fac si sa-ti trimit

23.10.2011, 15:33

LUK

LUK
24.10.2011, 14:45

felicitari pentru experienta avuta

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola