Cateva intrebuintari mai putin cunoscute ale maionezei

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 10 Dec 2011, 18:00

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Cateva intrebuintari mai putin cunoscute ale maionezei

Maioneza este o emulsie cremoasa facuta din galbenusuri de ou, ulei, sare, suc de lamaie si mustar. Anumite retete de maioneza se fac cu otet in locul sucului de lamaie sau cu diferite tipuri de ulei, cum ar fi cel de floarea soarelui sau de sofranas. Ingredientele sunt amestecata pana cand galbenusul si uleiul formeaza o suspensie stabila de glubule grase. Maioneza este o reteta reprezentativa pentru bucataria franceza timp de secole, dar a devenit populara in majoritatea tarilor europene si alte contimente.

Exista mai multe intrebuintari ale maionezei, iar multe dintre ele nu au de-a face cu domeniul culinar. Este in primul rand folosita ca un sos, in special pentru sanvisuri si salate, alaturi de ketchup si mustar, mai ales cand carnea folosita este slaba si are nevoie de un ingredient care sa-i dea mai mult gust. Un strat subtire de maioneza ofera un plus de umezeala feliei de paine si ne satisface pofta de grasimi.

La fel de buna este ca ingredient de baza pentru dressing-uri sau sosuri pentru salate. Daca ii adaugi castraveti murati taiati cubulete, ceapa sau varza, poti crea un sos tartar pentru mancarurile din peste. Merge si in combinatie cu ton sau la salatele de fructe de mare. Alte sosuri mai elaborate se fac din maioneza amestecata la foc mic cu ierburi aromate si condimente.

De-a lungul anilor, consumatorii au gasit si alte utilizari pentru maioneza. Unii o prefera in locul ketchup-ului pentru cartofi prajiti sau chipsuri, dar si ca dip pentru anumite fructe, atunci cand i s-au adaugat si indulcitori. Insa de indata ce nu te mai gandesti la maioneza ca la un simplu ingredient din bucatarie, descoperi ca exista un numar surprinzator de alte intrebuintari pentru maioneza.

1.       Poate fi folosita ca un balsam natural pentru par. Maseaza o cantitate generoasa de maioneza in par in acelasi mod in care ai aplica o masca hranitoare dupa samponare. Acopera parul si lasa maioneza sa actioneze timp de cateva minute. Clateste bine. Parul tau ar trebui sa fie mai stralucitor si mai matasos.

2.       Pentru a curata fata: aplica un strat de maioneza in acelasi fel in care ai folosi un sapun pentru indepartarea impuritatilor. Dupa 15 sau 20 de minute curata masca si clateste bine fata. Uleiurile si sarea din maioneza te vor hidrata si vor indeparta murdaria.

3.       In cazul unei arsuri solare, aplica imediat maioneza rece pe zona afectata. Raceala va reduce durerea, iar uleiul iti va oferi hidratarea de care ai nevoie.

4.       O intrebuintare mai neobisnuita a maionezei este ca tratament pentru a scapa de paduchi. Unii dintre ei sunt foarte rezistenti la tratamentele traditionale, dar daca lasi peste noapte maioneza in par si tii capul acoperit, acestia si vor sufoca si vor muri. In plus, maioneza iti va face parul mai frumos.

5.       Daca nu poti da jos un inel de pe deget, incearca sa aplici o cantitate generoasa de maioneza pe intregul deget. Maioneza este foarte alunecoasa si vei reusi foarte usor sa scoti inelul.

6.       Indeparteaza stikere si etichete cu maioneza. Aplica un strat subtire pentru a inmuia hartia si a dizolva lipiciul.

Foto: guardian.co.uk

 

Comentarii (12)

11.12.2011, 00:30

Mai, eu cand am vazut prima data, am pocnit de ras, apoi am dat google search si ... cica-i adevarat exista asa un tratament si e recomandat

11.12.2011, 18:05

15.12.2011, 17:22

Masca cu maioneza pt par stiam pe fata nu ,. Oare merge si ketchup , sa fie mai sic

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!