Catina, antioxidantul naturii

Postat de Sidy in Fructe pe 17 Mar 2012, 08:27

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Catina, antioxidantul naturii

 

Catina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care mama-natura are grija sa ni-i puna la indemana in fiecare an, incepand cu jumatatea lui august si pana la jumatatea lunii octombrie. Acest arbust este folosit de nu mai putin de 2,000 de ani in medicina traditionala asiatica, iar isotricul din zona noastra este de asemenea unul impresionant. Catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica, de la Siret pana la Olt, iar anual fructele acestui arbust isi gasesc incet si sigur locul si rolul in domenii cum ar fi industria alimentara, cea farmaceutica, cea cosmetica si chiar si in industria ornamentala.

 

Aceste fructe acrisoare contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si pana la de zece ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Pe langa vitamina C, catina mai contine o sumedenie de alte vitamine extrem de importante pentru buna fucntionare a organismului, cat si cantitati impresionante de betacaroten, uleiuri complexe sau potasiu si fier. Toate adunate la un loc transforma fructele propriu-zise, uleiul sau mugurii de catina in unele dintre cele mai apreciate fructe din tara noastra, nu neaparat pentru gustul care de cele mai multe ori nu este foarte apreciat de multi, ci pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

 

FRUCTELE DE CATINA CONTIN VITAMINA "TINERETII" SI AMELIOREAZA MULTE BOLI

 

Din punct de vedere nutritiv, catina este un aliment foarte bogat in vitaminele si microelementele A, E, P, K, F, vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B9) si alte substante importante pentru sanatate. Un alt aspect interesant referitor la catina este acela ca aceasta contine cantitati superioare de betacaroten in comparatie cu pulpa de morcov - catina alba este "imbibata" in betacaroten. Vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii si care se regaseste in foarte multe din cremele impotriva ridurilor este de asemenea prezenta in catina, contribuind la regenerarea organismului. Uleiul de catina este cunoscut pentru efectele sale de regenerare si intinerire, dar si pentru prevenirea si tratarea unei palete largi de boli si afectiuni.

 

Din fructe sau frunze de prepara ceaiuri si uleiuri, dar si mugurii si scoarta de catina au un rol important in prevenirea sau ameliorarea anumitor afectiuni. Fructele de catina asociate cu mierea de albine dau nastere unui adevarat elixir al sanatatii; din cauza gustului acrisor greu de suportat in cadrul unui tratament de lunga durata, fructele de catina pot fi pastrate in miere si consumate ca atare. Semintele din fruct sunt adevarate sursa de vitamine, iar sfaramanrea fructelor intre dinti pare sa fie solutia cea mai buna de consumare a acestora.

 

O grija mare trebuie acordata consumului de catina in timpul serii, din cauza faptului ca aceste fructe au un puternic efect excitant al sistemului nervos, chiar mai puternic decat cel al cafelei. Suc, gem, dulceata, nectar sau lichior sunt doar cateva din formele in care putem sa regasim fructele de catina pe piata. Cu toate acestea, este recomandat ca acestea sa fie consumate ca atare, in forma lor neprelucrata, pentru a-si aduce intregul aport vitaminizant asupra sanatatii.

 

Industria farmaceutica a inteles importanta catinei in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cum ar fi boala Parkinson, depresia sau anumite tumori si adenoame. Studiile axate pe catina au aratat aptul ca uleiul obtinut din aceste fructe este capabil sa amelioreze boli si afectiuni cum ar fi reumatismul, urticaria, diferite alergii, ulcer gastric,ulcer duodenal, diaree, afectiuni hepatice sau circulatorii. In plus, asteniile, alcoolismul si chiar anemiile sau stresul par sa isi gaseasca un "dusman" grozav in catina, mai ales datorita senzatiei reconfortante pe care este capabila sa o provoace.

 

CATINA INHIBA POFTA DE MANCARE

 

Pe langa minunatele efectele ale consumului de catina mentionate pana acum, merita sa ii atribuim si rolul de ameliorator al anumitor afectiuni coronariene sau oftalmologice; in plus, catina poate sa ajute pacientii care sufera de hipertensiune arteriala sau gingivite.

 

Mai mult, catina poate sa protejeze impotriva radiatiilor solare si chiar impotriva radiatiilor cosmice - motiv pentru care a fost folosita in alimentatia cosmonautilor. Se pare ca efectele imediate ale consumului de catina in cadrul cosmonautilor se refera la imbogatirea rezistentei si la cresterea echilibrului organismului.

Catina si-a aratat influenta si asupra infertilitatii feminine si masculine, iar efectele sale afrodisiace sunt foarte populare printre cunoscatori. Mugurii de catina sunt cei mai eficienti in acest caz.

 

Datorita faptului ca acidul palitoleic se regaseste in proportie de 35% in fructele de catina, e lesne de inteles de ce industria cosmetica exploateaza la maxim potentialul uleiului din aceste fructe. Acest ulei gras se regaseste in mod natural in compozitia pielii si contribuie la vindecarea leziunilor, arsurilor, dermatitelor, eczemelor, acneei, psoriazisului si la mentinerea sanatatii celulelor. In plus, acidul oleic care se regaseste in proportie de 17% sau acizii omega 3 (34%) si omega 6 (31%) din semintele de catina au un rol extraodrdinar de benefic asupra sanatatii inimii si sistemului circulator.

 

Inhibarea poftei de mancare este un alt efect imediat al consumului de catina, in ciuda gustului sau acrisor. Astfel, anumite cazuri de obezitatea pot fi tratate urmand schema prescrisa de un nutritionist, la care se poate adauga catina. Este de asemenea un bun antiinflamator, iar actiunea sa de vitaminizare generala asupra organismului isi aduce contributia importanta in curele de slabire.

 

Comentarii (4)

17.03.2012, 11:21

Uite cum mai aflam si noi cate ceva!!

17.03.2012, 11:53

18.03.2012, 00:40

e foarte sanatoasa catina...am folosit-o si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola