Ce aţi face dacă...?

Postat de portiadelumina in Cu de toate pe 30 Ian 2013, 05:57

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza
Ce aţi face dacă...?

Treaba e că a venit momentul să vă provoc un pic la o discuţie pe marginea unei vechi teme, dar mereu de actualitate, o temă discutată pe la colţuri, în şoaptă, o temă la care eu am găsit răspunsul, chiar dacă nu în întregimea lui, o temă la care aş dori să comentaţi nu după ce vă dictează mintea, ci după cum vă dictează inima ori sufletul.

După cum bine ştiţi, darurile sunt împărţite. Nu toţi pot fi apostoli, nu toţi învăţători, doctori, preoţi, brutari, şoferi sau zidari. Fiecare om cu darul său. Apoi mai ştim că nimeni nu e perfect, că imperfecţiunile noastre se manifestă prin săvârşirea răului cu ştiinţă sau fără, cu voie sau fără de voie. Astăzi însă am dorit să mă opresc la preoţie.  De ce? Pentru că din ce în ce mai des preoţii sunt etichetaţi, analizaţi şi cântăriţi mai mult ca oricând. E drept, că datorită mijloacelor de comunicare şi transmitere a datelor, informaţiile curg cu repeziciune prin toate colţurile lumii. Asta e partea bună. Partea rea este că nimeni nu verifică veridicitatea informaţiilor ce curg pe anumite canale.

 Şi revenind la problema noastră vă mărturisesc că simt şi totodată  vă cred dispreţul, mila, mânia, nepăsarea ce vă cuprinde câteodată cu privire la persoana preotului, văzând ori auzind despre anumite cazuri de slujitori care dau cu stângu-n dreptul.  Erare humanum est. Ce faci însă dacă pe respectiva persoană o cunoşti? Cum reacţionezi? Crezi sau nu crezi? Mergi să o ajuţi ori îi întorci spatele nepăsător?

Scriptura vorbeşte aşa despre preot: „se cuvine, dar, ca episcopul (preotul) să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii, nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint” 1Timotei cap.III, iar la 1Petru cap.V spune frumos aşa: „pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere: păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi. Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.”

Lumea e nemulţumită de preoţi spunând că sunt lacomi, rigizi, grăbiţi, hulpavi, fără milă şi fără tragere de inimă spre cele sfinte. Bine, nu toată lumea spune asta şi nu toţi preoţii sunt vizaţi. Pentru care motiv am deschis şi acest subiect? Aş vrea întâi de întrebarea finală la care aş dori să răspundeţi, să vă spun ce zicea părintele Arsenie Boca celor care cârteau împotriva preoţilor:  „Vă trebuie preoţi mai buni? Naşteţi-i ! Cu alte cuvinte creşteţi-vă copiii în frica de Dumnezeu oferindu-le şansa să ajungă slujitori ai altarelor aşa cum vă doriţi.

Eu însă am promis că vă pun o întrebare sau mai multe. Cum v-aţi simţi dacă aţi fi preoţi şi aţi vedea că sunteţi judecat? Ce v-aţi dori de la un preot şi cu ce l-aţi sprijini pe un preot în lucrarea sa, chiar dacă ar fi nevoie să îi atrageţi atenţia asupra unor lucruri care nu sunt la locul lor? V-ar fi plăcut să slujiţi la altar? Ce vă reţine a merge la biserică? Ce aţi schimba dacă aţi fi preoţi? Cum te-ai comporta ca preot?

Comentarii (28)

30.01.2013, 21:11

Poimâne Dia, că mâine sper să destind un pic atmosfera. Apoi vedem noi, că e musai să răspund, doar sunt om serios Am să postez Zamfira

30.01.2013, 21:25

Ce de intrebari mai Padre si asa parca nu am raspuns..E greu sa fii preot din punctul meu de vedere, dar cine are acest har este un dar divin.Eu am pareri bune in general despre preoti si ii apreciez mult pentru ca a fi preot mi se pare ceva greu, dar cum am zis este un dar de la Cel de Sus si daca alegi aceasta cale inseamna ca iti si place.Insa exista preoti si care fa caceasta meserie mai mult pentru bani si spun asta auzind cu urechile mele nu din surse..Stiu cazuri in care preotii nu au vrut sa ingroape niste oameni ca nu au platit cotizatia la biserica, dar erau oameni saraci, preoti tineri care au zis ma fac preot ca din asta castig multi bani si in zilele libere il vad cu muzica la maxim in masina, merge la discoteca, fumeaza..Pai cum sa ai incredere in asemenea preot? Cum ajunge rugaciunea lui la Dumnezeu ce o face pentru noi daca el se tine si de alte lucruri ce nu au legatura cu aceasta meserie?Preotul este o persoana speciala in mintea mea, cineva cu care putem vorbi deschis, sa ne dea un sfat bun, sa fie omenos cu toata lumea, un apropiat al lui Dumnezeu care sa ne ajute si pe noi sa ne apropiem de El.Insa are cine sa ii judece si nu trebuie sa facem noi asta oamenii de rand.De ce nu prea merg la biserica? Nu din cauza preotului, ci din cauza oamenilor carcotasi care vorbesc pe la spate cand vad un om cu probleme.Acest lucru ma deranjeaza foarte mult si nu ma simt bine deloc.Seara placuta

31.01.2013, 14:41

Doamne ajuta Parinte!
Parintele Arsenie Boca ,a spus un mare adevar in legatura cu cei nemultumiti de preoti,[nasteti-i]...
Santem tentati sa aruncam piatra la cea mai mica gresala a semenilor nostrii ,este mai usor sa vedem paiul din ochii semenilor decat barna din ochii nostri.
Misiunea preotului nu este deloc
usoara ,el trebuie sa fie un exemplu pentru cei pastoriti,viata lui trebuie sa fie in concordanta cu faptele sale.
PASTORIREA SUFLETELOR ,este arta artelor,trebuie sa ai multa intelepciune pentru a putea calauzii sufletele oamenilor pe calea ce duce la mantuire ,telul oricarui crestin.
La MATEI [15 cu 14];spune-Daca orb pe orb calauzeste, amandoi cad in groapa;.
Cand pastorul umbla pe cai prapastioase si turma cade in prapastie.Nu este deloc usor sa fii pe placul tuturor ,dreptatea si blandetea preotului ,puterea exemplului ,pot inmuia inimile credinciosilor. In fata Dreptului Judecator vom da socoteala cu totii si mirenii si preotii de cele facute pe acest pamant.
Multa putere si rabdare Printe!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola