Ceapa

Postat de kamy in Legume pe 16 Noi 2010, 21:40

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Ceapa

În bucătărie este folosită ca și condiment. În medicină, împreună cu usturoiul, ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine. Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul și mai ales a lipidele, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.

Aliment apreciat în antichitate pentru virtuțile sale terapeutice, tonice și antiinfecțioase, ceapa este un factor de sănătate și de longevitate.

  • Părți utilizate: bulbul și sucul lui 

Uz intern:

  • Astenii, surmenaj fizic și intelectual, creștere.
  • Oligurii, retchții lichidiene (edeme, ascite, pleurezii, pericardite).
  • Hidropizie.
  • Azotemie, cloruremie
  • Reumatism, artritism
  • Litiază biliară
  • Fermentații intestinale (diaree)
  • Infecții genitourinare
  • Afecțiuni respiratorii (guturai, bronșite, astm, laringită)
  • Gripă .
  • Atonie digestivă
  • Dezechilibrări glandulare
  • Obezitate
  • Ateroscleroză, prevenirea trombozelor.
  • Prevenirea senescenței
  • Prostatism
  • Diabet
  • Adenite, limfatism, rahitism.
  • Paraziți intestinali.

Uz extern:

  • Abcese, panariții, furuncule, înțepături de viespi.
  • Degerături, crăpături
  • Migrene
  • Congestie cerebrală.
  • Surditate, țiuituri.
  • Nevralgii dentare.
  • Negi.
  • Plăgi, ulcere, arsuri
  • Pistrui
  • Țânțari (pentru a-i îndepărta)

Uz intern:

Oboseala generala: o ceapa mare (spalata) se fierbe într-o jumatate de litru de apa. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Se lasa sa infuzeze înca 15 minute. Se bea dimineata, timp de trei saptamâni.

Te doare gatul? Amesteca, in proportii egale, suc de lamaie si ceai de ceapa si, daca simti nevoia, adauga o jumatate de lingurita de miere de albine. Bea cat de fierbinte suporti (ceaiul de ceapa nu este amar, daca te gandesti la acest lucru; dimpotriva, are un gust dulceag si, daca renunti la prejudecata, il poti gasi chiar gustos). Efectul nu se va lasa mult asteptat: senzatia de durere si disconfort de la nivelul gatului se va atenua imediat si, in curand, va disparea.

Gripa: se lasa la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apa calduta. Se bea o ceasca între mese si înca una înainte de culcare. Acest preparat, baut câte un castron dimineata, pe stomacul gol, are proprietatea de a ameliorara diabetul.

Mananca zilnic ceapa:  Probabil ca suna cam... inedit. Si totusi, o serie de cercetari efectuate recent in Statele Unite ale Americii au aratat ca aceasta leguma este benefica nu numai pentru sistemul imunitar, ajutandu-te sa previi racelile si gripa, ci si pentru aparatul digestiv - contine oligozaharide si, deci, contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale.

Uz extern

Alte doua neplaceri de care poti scapa cu ajutorul compreselor cu ceapa:Combate durerile de cap specifice sinuzitei; taie o ceapa in doua si pune-ti comprese la nivelul sinusurilor. In scurt timp, te vei simti mult mai bine. In alta ordine de idei, daca te inteapa o albina sau o viespe, poti combate senzatia de arsura punand o felie de ceapa proaspata pe locul intepat.

Panaritiu, abcese, furuncule: se pune o ceapa tocata marunt într-o farfurie si se acopera, pentru a împiedica uscarea. Se da la cuptor 30 de minute, la foc mic, apoi se lasa sa se raceasca putin. Se aplica pe locul inflamat. Se acopera cu un bandaj si se lasa sa actioneze timp de o ora. Operatia se repeta de trei ori pe zi.

Negi: se scobeste o ceapa mare si se umple scobitura cu sare fina; se lasa la macerat toata noaptea. Dimineata si seara se aplica pe negi sucul de ceapa care s-a format în scobitura. Se fixeaza cu un tifon. Se urmeaza tratamentul pâna la disparitia negilor.

Taieturi usoare: se aplica o foita de ceapa si se fixeaza cu un bandaj.
Dificultate de urinare (disurie): se taie rondele doua sau trei cepe crude si se aplica pe talpi. Se încalta cu grija o pereche de sosete si se tin toata noaptea. Aceasta metoda ciudata se pare ca duce la urinari abundente dimineata. In tot cazul, metoda era mult folosita în antichitate.

Bronsita si tuse: se taie felii doua cepe. Se coc usor, fara apa sau grasime. Apoi se zdrobesc usor, se pun într-un tifon si se aplica pe piept sau pe gât sub forma de cataplasma, se mentin toata noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.


Solutia alcoolica de ceapa este recomandata pentru resorbtia edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toaca foarte fin 150 g de ceapa. Se adauga o cantitate egala de alcool de 90°. Se lasa la macerat zece zile, agitând zilnic vasul. Se strecoara, storcând foarte bine. Se iau trei - patru lingurite pe zi, eventual dizolvate în putina apa. Se face o cura de o luna, care poate fi reluata de doua sau de trei ori pe an.

Reumatism: o alta reteta foarte simpla, cunoscuta de oamenii de la tara: se taie doua cepe (necuratate), se pun la fiert într-o jumatate de litru de apa. Se fierb zece minute. Se bea un pahar dimineata, pe stomacul gol, un altul la culcare, timp de trei saptamâni. Se reia cura de doua sau de trei ori pe an.
Am vazut mai înainte ca ceapa este mai putin activa daca este fiarta. In schimb, cura sub forma de lichid se poate repeta mult mai usor în fiecare zi. Datorita acestui consum echilibrat si constant, rezultatele nu întârzie sa apara.

Dar gustul neplacut?

Ideal ar fi sa te poti spala pe dinti, clatindu-te apoi cu apa de gura. Dar nu intotdeauna poti face acest lucru. Iata doua solutii la fel de eficiente, dar mai usor de pus in practica in timpul zilei: mesteca bine cateva boabe de cafea sau cateva frunze de patrunjel.

Comentarii (3)

15.12.2010, 19:03

pentru perioada rece, octombrie - martie, curatati o ceapa de marime mijlocie si punet-o pe o farfurioara pe noptiera. schimbati-o in fiecare saptamana. cea veche trebuie obligatoriu aruncata. va fereste de virusi.

LUK

LUK
19.01.2011, 14:49

Darzos nu stiam asta...e ca usturoiul si vampirii glumesc..e bine de stiut..Kamy

12.02.2011, 20:15

interesant articolul

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!