Ciupercile

Postat de Miha in Legume pe 8 Oct 2011, 10:46

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

De culoari variate si cu forme inedite, ciupercile sunt niste aparitii fascinante. Unele sunt fosforescente luminand padurea noaptea, altele sunt halucinogene, alte sunt folosite de mii de ani ca si plante de leac, alte costa mii de dolari kilogramul sau sunt descoperite cu ajutorul cainilor dresati.

Mult mai parfumate ca alte legume, sunt usor de gatit si confera oricarei mese un aer de sarbatoare. Pot fi gatite alaturi de paste, legume sau carne, cu peste, orez sau in salate, proaspete sau uscate. Bogate in vitamine si minerale, in proteine vegetale, sunt un adevarat dar al naturii catre noi.

Ciupercile mai sunt supranumite si "carnea vegetala", fiind foarte bogate in proteine, situandu-se astfle pe locul 2, dupa soia, atunci cand vine vorba de inlocuit carnea. Cu 700 g de ciuperci proaspete sau 200 g ciuperci uscate avem asigurat necesarul zilnic de proteine.

Mai contin hidrati de carbon si lipide, vitamina A, D2, D3 si complexul B, saruri minerale: potasiu (regleaza tensiunea arteriala), cupru si fosfor (intretine sistemul nervos).

Ciupercile se pot fierbe sau praji, inabusi, gratina sau frige pe gratar, pot fi preparate in tigaie sau la cuptor, adaptand retetele in functie de soiul lor si in functie de ceea ce vrem sa obtinem la final.

Bine de stiut:

  • Inainte de folosire trebuie sa ne asiguram ca ciupercile sunt un soi comestibil, mai ales in cazul ciupercilor de padure. 
  • Ciupercile se spala foarte bine, sub jet de apa, eliminand pamantul si nisipul dintre lamelele palariei
  • Daca sunt fierte in vin alb se va obtine o aroma mai puternica
  • Pentru aromare se vor folosi: cimbru, cimbrisor salbatic, marar si patrunjel
  • Ciupercile uscate trebuie rehidratate in apa calduta sau in vin alb. Lichidul folosit la rehidratare nu se arunca, se va folosi la mancare, pentru un plus de aroma
  • Nu le pastrati, chiar si la frigider, mai mult de 24 de ore. Isi vor schimba culoarea si vor deveni greu digerabile

Ciupercile Champignion, ciupercile albe de cultura si buretii Pleurotus, sunt soiuri ce se gasesc adesea la noi in magazine. Acestea contin un antioxidant puternic, care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

Cele mai cunoscute ciuperci folosite ca medicament sunt Reishi, Shiitake, Maitake, foarte bogate in chitina.

Shiitake

Sunt cultivate in China, Coreea, Japonia si sunt folosite in special in medicina, dar si in alimentatie. Bogate in vitamina A, E, D si C, in seleniu si germaniu, cu proprietati anticancerigene. Regleaza nivelul colesterolului, puternice antivirale si antimicrobiene.

Reishi

O ciuperca ce a fost recunoascuta ca medicament inca de acum 2000 de ani. Actioneaza asupra sistemului nervos, a aparatului circulator si creste imunitatea. Calmeaza durerile provocate de boli grave, regleaza nivelul colesterolului si un bun remediu in caz de stres.

Maitake

Seamana cu o pasare cu penele infoiate si din acest motiv i se mai spune si "gaina de padure". I se mai spune si "ciuperca dansatoare", pentru ca in trecut era atat de rara si pretioasa incat era platita cu greutatea ei in argint, ceea ce ii facea pe cei ce o gaseau sa danseze.

Toate aceste ciuperci maresc puterea de rezistenta a organismului in perioade de tratament dur, de chimioterapie sau radioterapie.

Comentarii (7)

12.10.2011, 12:16

ce-mi place poza aia cu galbiorii,parca's niste bijuterii

30.10.2011, 23:33

Foarte frumos articolul
Imi plac tare mult ciupercile mai ales cele de padure

13.11.2012, 16:54

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01