Clinicile de stat sau cele private!?

Postat de Dya Daniela Andrei in Bucataras eFeminin pe 12 Feb 2013, 14:06

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

In primul rand, din considerente financiare, am ales sa nasc la o clinica de stat, din oras. Mai apoi, era data preconizata pentru nastere, 31 decembrie - 1 ianuarie, dar si distanta, respectiv deplasarea intr-un alt oras. As fi ales Brasov... dar nu am facut-o. M-am orientat catre maternitate, nu catre sectia spitalului judetean, deoarece, din experienta prietenelor mele, parea cea mai buna alegere.

Va spun sincer, daca nu ar fi fost Rebeca, nu as fi avut puterea sa trec peste cele opt zile de spitalizare. Opt zile pentru ca am nascut vineri, apoi urma week-end-ul, 1 ianuarie m-a intampinat tot in spital si bineinteles a fost o lipsa acuta de personal in toata aceasta perioada. In acelasi timp, fiind diferenta de RH a fost necesara fototerapia, care s-a pus in practica abia de marti (a cincea zi de la nastere!), cand a binevoit un doctor sa treaca sa vada copiii.

Asistentele de la internari au fost tare dragute. Asta daca nu puneai prea mari probleme :) si erai pacienta doamnei doctor sefa de sectie. Insa, dupa ce am nascut lucrurile s-au schimbat. Fiind vorba de niste fiinte nevinovate, bebelusi atat de firavi si scumpi, ma asteptam ca si personalul de la aceasta sectie sa fie mai maleabil. Insa, cu mici exceptii, de fapt doar doua, m-am inselat teribil. Asistente si infirmiere cu un comportament mizerabil. Indiferent ca le bagai ceva in buzunar sau nu, erau la fel. Abia iti vorbeau, nu schitau niciun zambet, nicio urma de omenie. Ca sa nu mai spun ca nici macar nu treceau prin salon sa ne intrebe de sanatate, sa vada bebelusii, sa ne invete ce si cum trebuie procedat. Personal nu doream sa stiu nimic, insa erau fete mai putin invatate, fara acces la informatie,,, Imi amintesc de o fetisoara care in cateva zile a terminat un tub de bepanthen pe fundul bebelusei, doar pentru ca auzise ea ca face bine, sau, cum o invata pe o alta ca din sani la inceput curge colesterol :) Stia ea ceva de colostru, dar nu prea i-a iesit. Dar, sa revenim,,, daca trecea cate o asistenta la inceput de tura prin saloane, era mare eveniment. Tin minte ca m-am dus sa iau lapte pentru bebelusi si am surprins discutia dintre asistenta si infimiera "Am uitat de astea!",,, precizez ca era miezul noptii si ca nu trecuse nimeni o zi intreaga prin salon. Ca tot am ajuns aici,,, pentru ca toate fetele erau operate, pana s-a instalat lactatia, a trebuit sa hranim bebelusii cu lapte praf. Primeam cel mult 100 de ml la 4 copii, mai apoi au fost 5, pentru 6 ore. Cu aceeasi canuta, aceeasi lingurita. Sa nu va inchipuiti ca venea cineva sa ne aduca, nu!, trebuia sa ne chinuim noi, sa urcam etaje,,, iar daca indrazneam sa cerem mai mult, bineinteles ca ne aprindeam paie in cap.

Curatenia a lasat mult de dorit. Cu acelasi mop se spala peste tot inclusiv la toaleta. Daca doreai sa schimbi scutecul bebelusului, trebuia sa stai sa dai explicatii, iar asta nu iti garanta nimic. Saltelele pur si simplu erau infecte, ti se facea rau cand te gandeai ca acolo sunt asezati copiii, si, se dorea a fi mediu steril. Despre igiena personala nu mai spun! Internate la etajul 2, aveam o toaleta cu doua WC-uri, infecte (nu intru in detalii) putin spus!,  ,,, un spatiu minuscul in care abia incapeai. Ni se repeta intr-una ca "avem conditii"! Ne putem spala fara probleme! Exista un dus prins de tavan, intr-o incapere aflata la parterul sectiei. Nici nu se punea posibilitatea de a te spala acolo. Fiind fixat pe tavan, nu puteai proteja operatia, plus ca era foarte frig (treceai prin holul de asteptare) si in aceeasi camera cu dusul se aflau tomberoane in care se depozitau lenjeriile murdare. Infect. Fiecare zi a fost un chin. Si acum imi amintesc cat am plans cand ne-au mutat intr-un alt pavilion. Daca acolo unde eram mi se parea infect, aici si-a atins limita. 

Ma intreb, cum intr-o maternitate, un loc in care sunt atatea femei ce au nevoie de o igiena impecabila,  nu se ofera conditiile minime de decenta!? Poate sunt eu prea naiva.

Facand o paralela, intre cat m-ar fi costat daca as fi nascut la privat si cat am cheltuit aici, ar rezulta doar o usoara inegalitate, punand la socoteala retinerile din salariu de-a lungul anilor, sacosele cu produse medicale (din care personal nu am folosit nici macar un sfert!) pentru fiecare sectie in parte (interne, terapie intensiva si neonatologie), restul cheltuielilor aferente,,,

De curand povestea cineva ca i-a nascut sotia la o clinica privata. In trei zile a fost externata. Dupa ce a ajuns acasa a trebuit sa se reinterneze cu bebelusul pentru ca avea icter si necesita fototerapie. Desi cei de la clinica au stiut acest lucru au externat-o fara sa isi asume nicio raspundere, icterul avand urmari grave daca nu este tratat.

Cu toate acestea, ma intreb care este varianta buna?!

Comentarii (6)

12.02.2013, 14:25

eu, dupa ce am nascut, am fost atat de traumatizata incat m-am apucat sa astern in scris experienta avuta...nu am avut niciodata puterea sa o termin de scris, mi-am spus intr-un final ca a fost pretul pe care trebuia sa il platesc ca sa am un copil sanatos. si asa percep si acum, un pret mic pt o minune imensa
urmeaza sarcina a doua, macar stiu la ce sa ma astept si cum pot sa mai aranjez una-alta...

12.02.2013, 14:40

De ce nu putem fi o natie de oameni civilizati si decenti?!

12.02.2013, 15:48

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41