Condimentul chinezesc - Cinci condimente (Five spice)

Postat de Brindusa in Condimente pe 18 Oct 2010, 14:05

Acest condiment a fost creat de catre chinezi ca sa cuprinda toate cele 5 elemente: acru, amar, dulce, iute, sarat. S-a vrut a fi un fel de "wonder powder" care sa cuprinda cele 5 elemente din filozofia Chinezeasca: foc, pamant, metal, apa, lemn.

El poate fi folosit la marinarea carnurilor, dar si in retete cuprinzand carne si legume.

Intrucat are o aroma puternica, trebuie folosit cu moderatie. Unele retete actuale folosesc chiar 7 condimente, sau inlocuitori ai unor condimente.

Eu am hotarat sa raman la reteta originala:

  • 2 lingurite piper Szechuan (care nu este de fapt piper, ci sunt fructele uscate ale unui tip de tufa asiatica)
  • 8 bucati anason stelat
  • 12 cuisoare
  • 10 cm baton de scortisoara
  • 2 lingurite boabe de fenicul (sau chimion)

Prajeste uscat piperul Szechuan si anasonul stelat la foc mic, ca sa nu se arda, cam 3 minute, pana ce se elibereaza aromele. Rupe in bucati mici batonul de scortisoara si pune toate condimentele intr-o rasnita. Rasneste pana devin o pulbere fina. Da prin strecuratoare ca sa elimini bucatile mari.

Foloseste cu moderatie.

In Bucuresti condimentele se gasesc in Piata Amzei la magazinul Ki Life, in Piata Matache la o taraba sau in magazinele arabesti.

Comentarii (3)

20.10.2010, 08:15

mersi pt info, chiar vroiam sa aflu de unde le pot gasi...bravo,frumos articol!!!

22.10.2010, 20:21

este bine de stiut unde se gasesc aceste condimente mai ales ca iubesc bucataria chinezeasca
felicitari pentru articol bine documentat

10.11.2010, 18:26

multumesc si ma bucur ca v-a placut

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D