Craciunul in Portugalia

Postat de cristeena20 in Craciun pe 27 Dec 2012, 13:27

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza
Craciunul in Portugalia

E al doilea Craciun petrecut pe taramuri lusitane....si cum familia e portugheza, am sarbatorit Craciunul dupa datinile lor .

In primul rand ce se deosebeste de Romania este clima, vremea blanda din timpul iernii. (blanda afara ca in case e mai frig, nefiind incalzire centrala). Inainte de Craciun am tanjit dupa putina zapada, fapt pentru care am dat o fuga in muntii unde de obicei mai cerne nitica zapada, dar spre dezamagirea noastra nici macar un fulgulet...doar soare..soare...sic eata printre stancile rotunde de la Serra de Estrella.Totusi are avantajele ei ...nu e rau sa fie putintel caldut....

Referitor la impodobirea bradului de Craciun se incepe devreme de tot..inca din prima saptamana din Decembrie. Brazii...cam rari aici..ma refer la brazii nostri de la munte.Cum clima e diferita, ce gasesti la orice pas sunt pinii...si oamenii, daca vor pom natural de Craciun, aleg varinata de pin.(pentru mine oarecum ciudati , fiind obisnuita cu brazii nostri carpatici).  Asa ca eu personal am apelat la varianta bradului artificial (care si el se cheama tot pin:))..dar e frumos.

Si acum partea culinara..la fel total diferita de a noastra. In primul rand nu se taie porcul si nu se mananca porc. In retetele mele am tot mentionat celebrul peste Cod Bachalau- un peste ce vine de fapt din Norvegia, care se desface la mijloc si se usuca, apoi se tine in sare. Daca il vezi asa in magazin nu dai doi bani pe el si miroase groaznic. Daca nu stii ce e..si nus tii sa il gatesti...mai bine il lasi balta. Dar aici pot zice ca e tara pestelui cod, deoaree se mananca mult mai mutl ca in Norvegia. Au sute de reteta, car mai  de care mai delicioase.Si credeti-ma, cand zic ca e ff bun, chiar e delicios. Deci, banuiesc ca ati ghicit deja; in ajunul Craciunului cea mai simpla mancare e Bachalau cuzida (adica fiarta). Doar atat...bucati de peste desarate fierte. Dar se aleg bucati mai groase-cuc at pestele e mai gros, cu atata e mai gustos. SI alaturi servesc cu felii de varza portugheza (din aia cu frunze mai verzi) fiarta, cartofi, morcovi fierti si oua fierte, toate aduse pe un platou in jurul pestelui. Peste acestea se toarna ulei de masline de buna calitate, presaram cu piper alb si putin otet....Crede-ti-ma pe cuvant...delicios!!! Am ramas socata de simplitatea felului de ajunul sfant...dar am savurat aromele de legume cu peste. Bineinteles ca exista aperitive, dar si ele traditionela. Ei iubesc branza (exista un fel de branza care se mananca cu lingurita pe paine..), carnatii de multe feluri (de carne, cu sange si vin, cu paine, de faina si grasimi) si la alegere se servesc pateuri, salate de ton sau de fructe de mare. 

La desert exista Bolo de rei (prajitura regelui) , o coroana cu fructe zaharisite deasupra si trunchi de copac (o rulada de ciocolata). Altele : broas (sunt painici dulci din cartofi cu multe fructe uscate si fructe confiate), sonhos (vise- se fac din aluatul de eclere, doar se prajesc in ulei); adobra( facute din dovleac rosu fiert si faina-prajite bilute in ulei). Toate pudrate cu zahar si scortisoara.

De Craciun anul acesta am avut pe masa un Leitão (purcel de lapte) la protap...de vis. Dar in alte fmailii se mai mananca miel (la fel, la cuptor sau protap). 

Ceea ce nu am gasit aici sunt colinzile. Nu exista obiceiul de a merge cu colinda. In biserica programule  foarte scurt . Nu au nicio datina asemanatoare cu ale noastre. In ajunul Craciunului oamenii merg acasa, cu familiile, mananca impreuna iar la miezul noptii se desfac cadourile de sub brad. 

 

Cam acestea sunt obiceiurile de aici...nu le pot compara deoarece sunt atat de diferite. Nu pot spune pe care le prefer, dar stiti si voi ca nue  nicaieri ca acasa....

 

Comentarii (36)

28.12.2012, 00:54

si eu cristeena m-am integrat, nu pot minti ca imi place in monaco sau in grecia, au traditii foarte frumoase si imi plac mult, si asa cum ai zis, si la mine acasa, am din fiecare traditie!!!!greceasca si romana!
te pup si sarbatori fericite in continuare!!!
P.S. in portugalia am fost doar in lisabona o zi, in trecere, veneam de la cap verde, dar mi s-a parut frumos!

28.12.2012, 12:26

E o tara frumoasa Dora..cand mai treci spune-mi ca te iau la o plimbare. EU locuiesc la 60 km de lisabona.

28.12.2012, 17:09

Fie painea cat de rea tot mai bine'n tara mea.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola