Cum consumam aditivi alimentari fara sa ne dam seama

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 3 Dec 2011, 19:30

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Stim cu totii ca bomboanele, chipsurile si mancarea fast food nu sunt tocmai sanatoase si nu este o surpriza pentru nimeni ca multe dintre aceste alimente contin si aditivi alimentari. Cu toate acestea, exista un numar destul de mare de aditivi continuti de alimentele pe care le consideram din categoria celor traditionale si sanatoase, cum ar fi de exemplu smantana. De multe ori cumparam un produs despre care credem ca are doar un ingredient, dar care in realitate contine mai multe.

De aceea alegem in mod intentionat aceste tipuri de produse in locul celor procesate pentru ca vor sa evite efectele negative pe care le au aditivii asupra sanatatii. Din pacate, multe produse „neprocesate” contin aceiasi aditivi ca si cele de tipul fast food. Aceste chimicale sunt adaugate pentru a creste profiturile industriei alimentare reducand costurile de productie, extinzand termenul de valabilitate al produselor si sporind vanzarile prin produse care duc la dependenta. Daca iti doresti sa eviti acesti aditivi, trebuie sa citesti lista de ingrediente pentru absolut tot ce cumperi, oricat de banal ar fi produsul respectiv sau cat de neprocesat ai crede ca este.

Untul

Singurul ingredient pe care ar trebui sa il contina untul este smantana. Unele varietati contin si sare, dar ai putea fi surprins sa vezi pe unele pachete de unt ca au in componenta lor si aditiv de gust, acid citric si altele. Aditivii pentru gust sunt adaugati in general la variantele nesarate de unt pentru a compensa pentru savoarea mai putin intensa. Anato este adaugat pentru a da o culoare galbuie untului facut din smantana de slaba calitate. Citeste cu atentie lista de ingrediente atunci cand cumperi acest produs banal, ai putea ramane surprins.

Alunele

Alunele ... ce ar putea contine o punga de banale alune in afara de ... alune si poate sare? Ei bine, multe contin sirop de porumb foarte bogat in fructoza si alti aditivi care sa le faca gustul mai intens sau sa le creasca termenul de valabilitate.

Smantana

Uneori vei vedea ca primul ingredient trecut pe lista este laptele. Pentru ca smantana este mai consistenta, se adauga tot felul de aditivi pentru a face produsul cat mai cremos si savuros. Acesti aditivi se intalnesc mai ales in variantele cu putine grasimi tocmai pentru a obtine consistenta dorita. Citeste eticheta si asigura-te ca smantana este una organica, naturala.

Siropul de artar

Un produs destul de scump, insa foarte delicios in special servit cu clatite. Insa multe dintre aceste tipuri de siropuri pe care le folosim la desrturi contin de multe ori sirop de porumb caruia ii sunt adaugate arome artificiale, agenti de colorare si tot felul de fosfati.

Foto: pl.freepik.com



Comentarii (4)

03.12.2011, 23:44

nu va plangeti la mesager

ela

ela
03.12.2011, 23:51

04.12.2011, 00:33

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola