Cum gatim si ce mancam in 2011

Postat de Cristi Roman in Cu de toate pe 31 Dec 2010, 23:06

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Mancarea – lucrul de care ne folosim zilnic, de care avem nevoie obligatoriu, lucrul care e prezent dintotdeauna in vietile noastre si vesnic va fi (lasati departe viitorul SF care vorbeste de alimentatie prin pastile). Mancarea – acest complex de alimente, fapte, gesturi si oameni care are darul, de multe ori, de a modifica oameni si destine.

Si de aceea, mancarea noastra cea de toate zilele din 2011 trebuie sa fie mai pura si creata cu dragoste si respect.

Cumparaturile

Sper ca din ce in ce mai multi oameni sa realizeze cu adevarat cat de multa mancare se arunca la gunoi, fie in forma bruta (legume/fructe/alte produse care zac in frigider/camara si se strica), fie prelucrata (mancare gatita).

Multi cumpara cate doua carucioare o data pe saptamana sau la doua saptamani si alea sunt cumparaturile. Inteleg lipsa timpului, inteleg multe, dar daca sunteti pasionati de mancare si de gatit, incercati ca macar produsele de tipul fructelor, legumelor, carnii, lactatelor, sa le cumparati in cantitati mai mici, dar mai des.

Masa in oras

Sigur, e scump, oarecum, sa luam masa in oras, si depinde ce intelegem prin masa in oras. Insa cred ca macar o data pe luna majoritatea oamenilor care au o viata obisnuita reusesc sa ia masa in oras. Si atunci cred ca localul trebuie ales bine. Incercati sa nu mergeti de doua ori in acelasi loc, intr-un interval de 6 luni, sa zicem, fiindca acum sunt din ce in ce mai multe oferte variate.

Sper ca 2011 sa fie anul in care tot mai multi oameni sa incerce preparate de care nu au avut parte pana acum, ingrediente si condimente noi. E pacat, cand ai atatea variante, sa ramai la aceleasi feluri de mancare comandate.

Nu va sfiiti sa spuneti ce nu va convine: lasati jena si spuneti clar chelnerului ce nu va convine, nu v-a convenit, daca un preparat a fost rece, a fost prea sarat sau prea acru. Spuneti sa-i zica bucatarului sau cereti respectuos chiar sa vorbiti un minut cu cineva din bucatarie, chiar daca vi se va baga scuza in fata ca “bucataria e ocupata”. Asa testati si spiritul de deschidere si de relatii cu clientii al unui local. Credeti-ma: un bucatar care gateste cu placere si cu respect va veni, fie si 30 de secunde, sa vorbeasca cu Dvs.

Gatitul

Sper ca in 2011 lumea sa renunte la prepararea termica excesiva a alimentelor. Dau un exemplu: am vazut ca multe goposdine, atunci cand fac pacinta cu dovleac, prepara inainte dovleacul, in tigaie. Gresit. Se pierd o gramada de vitamine si se duce si din gustul sau pur si dulce. Dovleacul ras trebuie pus proaspat in placinta: are un timp de preparare scazut si i se conserva mult mai bine vitaminele si gustul. Amestecati-l cu ce doriti, zahar, scortisoara, dar nu-l sotati in tigaie, inainte de a-l baga la cuptor. E pacat.

Si incercati sa faceti asa cu cat mai multe ingrediente: sa nu le gatiti de mai multe ori pentru acelasi preparat (cu exceptia felurilor in care acest lucru e fara cale de intors).

Stim cu totii mania noastra, a romanilor (dar hei, nu suntem singuri in lume) de a prepara cantitati industriale, in special la Sarbatori. Faceti tot posibilul sa nu o aruncati, daca e multa cu adevarat: dati-o amicilor, vecinilor, dati-o cuiva care sta in curtea bisericii. Nu aruncati, sunt banii familiei Dvs. in mancarea aruncata.

Stim cu totii ca mare partea din ceea ce gatim noi azi, ca romani, s-a transmis de la parinti, bunici, etc. Insa vremurile s-au schimbat si poate ei au invatat asa sa gateasca si fiindca diversitatea de produse era ceva mai mica, daca nu ne referim doar la fructe si legume, ci la produse derivate. Acum insa e altceva, si poate ne dam seama ca daca acum 50 de ani se folosea masiv untdelemn, acum e altceva, si multe feluri care se gateau DOAR cu untdelemn, acum pot fi preparate foarte usor si cu ingrediente mai sanatoase. Daca stiti cum sa combinati aromele obtineti acelasi gust “ca la bunica acasa”.

Sigur, din pacate, capitalismul cu toate partile bune a adus si o infuzie de alimente proaste (ieftine si atunci tentante) si cei de la oras, in special, gasesc mai greu produse de calitate decat beneficiau orasenii de acum 50 de ani. Insa….incercati sa modificati mancarurile care se gateau foarte gras acum 50 de ani. Sa nu va fie frica de modificari.

Tendinte de a gati si de manca in 2011

  • gatiti cat mai des si cantitati doar pentru ziua respectiva.
  • incercati sa eliminate ingredientele chimice de care faceti abuz fara sa va dati seama, cum ar fi esentele de vanilie, rom, etc. Da, e mai scump sa cumparati EXTRACT de vanilie, dar faceti acest lucru. Sa va spun un mic secret: e mult mai concentrat si mai de calitate si veti pune mult mai putin decat ati pune esenta de vanilie. Pe undeva, pe undeva, tot la banii aia iesiti, doar ca dati copiilor vostri in preparat final care nu are, cu adevarat, E-uri. Esentele = E-uri.
  • incercati sa calculati mai bine bugetul familiei acordat cumparaturilor. Nu strica, daca sunteti genul si sunteti pasionat, sa tineti un mic caietel, cu produsele cumparate si sumele date – totul raportat la ceea ce aruncati din ceea ce ati cumparat. Poate constientizati mai bine cum banii munciti se duc la gunoi. Si chiar nu e cazul de asa ceva, cel putin in perioada asta.
  • nu mai spuneti asa usor “nu” / “eu nu mananc niciodata asa ceva” la ingrediente speciale/inedite/exotice. Aveti curaj, riscati, nu mancati otrava, mancati ceva ce deja mananca alte zeci de milioane de oameni din lumea asta.
  • reconsiderati CU ADEVARAT ingredientele pe care le puneti in prepararea dulciurilor sau deserturilor. Nu spune nimeni sa devenim talibani si avocatii stilului de viata 100% sanatos (desi ce e rau in a manca sanatos cu adevarat, cand avem doar o viata?), ci doar sa va dati seama, cand ati terminat un tort, de exemplu, daca ati pus sau nu E-uri. In majoritatea cazurilor ati pus.
  • Incercati sa va alocati putin timp studierii (e destula informatie online) asupra oportunitatii folosirii uleiurilor diferite la gatit. Acum exista nu doar ulei de floare sau de masline, exitsa o gramada, si fiecare are rolul sau bine definit, nu este o inventie doar din dorinta de diversificare.
  • Creati-va stilul propriu de a gati, incercati sa experimentati cat mai mult, dar respectati bazele clare, care inseamna respect pentru alimente, respect pentru gust, respect pentru cei din jur.
  • Inca o data: cat mai praspat, cat mai natural, cat mai putin preparat termic.

La Multi Ani, sa aveti parte de un 2011 mult mai bun decat 2010, sa fiti sanatosi, linistit si fericiti! Sa mancati bine si gustos, sa-i bucurati pe cei dragi cu preparatele voastre si sa ne reintalnim cu bine pe acest site!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autorul articolului, Cristi Roman, care activeaza si pe siteul Bucataras.ro sub nickul PapaBun, este jurnalist specializat pe lifestyleul culinar si detine websiteul Foodblog.ro.

 

Comentarii (7)

02.01.2011, 16:35

Tonul putin autoritar e perfect uneori chiar trebuie sa ne dam seama unde gresim ne lasam condusi de principii nesanatoase,fara un motiv anume.Felicitari pentru articol si un An Nou fericit alaturi de cei dragi

08.02.2011, 18:58

09.02.2011, 21:57

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]