Cum putem sa gatim sanatos, gustos si dietetic

Postat de Sylvia in Tehnici pe 4 Apr 2011, 20:12

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

 Tocmai am terminat azi un curs de gatit dietetic,  a durat 2 luni, o data pe saptamana ne intalneam in grup de 6-8 persoane, intr-o bucatarie profesionala si sub indrumarea unui dietetician gateam in echipe de 2-3 persoane retete nu neaparat dietetice cum v-ati astepta ci retete adaptate la un regim de viata sanatos.

Am invatat sa adaptez orice reteta la proportii de grasime si zaharuri mai dietetice, ideea de baza era nu sa elimini o anumita reteta sau fel de mancare din alimentatie, ci sa o adaptezi.

 Nici nu va vine sa credeti ce simplu e si ce rezultate bune pot sa iasa! Am facut la fiecare curs un platou sarat si un desert , mancaruri care de obicei se gasesc pe orice masa, incercand mereu ca noua provocare sa adaptam o reteta cu aport caloric prea mare sau prea bogata in grasimi intr-o reteta echilibrata.

 Am sa punctez careva principii invatate:

- la  platourile sarate, am redus mereu cantitatea de unt, apoi jumatate din cantitate era inlocuita de ulei vegetal,

- smantana era inlocuita cu iaurt gras, se gatea foarte mult cu iaurt  nature, se reducea mereu cantitatea de ulei.

- un calcul simplu spunea ca nu trebuie la o reteta sa fie calculat mai mult de o lingura de ulei de persoana sau de 10 grame de unt!

Gustul nu vine din grasimile ajutate in plus, acesta se sublimeaza cu ierburi aromate sau cu arome naturale de legume. Am invatat sa facem quiche, traditionala tarta cu legume si kaiser,  cu iaurt in loc de smantana si jambon slab sau pui in loc de kaiser…rezultatul, uimitor.

Pachetelele chinezesti prajite in ulei au fost inlocuite cu pachetele umplute cu legume calite la sec si coapte apoi in cuptor fara nici un adaos de grasime, va asigur ca au fost delicioase.

 La deserturi la fel,  in cele mai multe cazuri foloseam iaurturile nature in loc de smantana, untul si zaharul se reducea la jumatate: sa nu depaseasca 10 grame pe persoana, care este in teorie aportul de zaharuri pe care il aduce un fruct!

Nu am facut niciodata retete cu 300 grame de unt la o prajitura, dar finalul nu a dezamagit. Azi am facut o tarta de iaurt cu vanilie, voi reface si posta reteta . Pentru aluat s-a folosit 100 grame de unt la o tarta de 8-10 persoane si 20 de grame de zahar, iar compozitia a fost facuta din 350 grame de iaurt, 4 oua si 60 grame de zahar si vanilie. Rezultatul a fost delicios.

In loc de concluzie se poate prepara orice fel de mancare dar cu atentie la combinatii si aportul  caloric, nu trebuie sa ne privam de un anumit gen de mancare doar sa il adaptam putin. Promit sa vin cu retete invatate la curs si sa va conving ca se poate manca si bun si sanatos.

Comentarii (9)

06.04.2011, 13:45

super!!!!si mie mi-ar placea sa fac un asemenea curs, nimanui nu i-ar strica, mai ales sa invatam sa mancam mai sanatos, asteptam retele

12.04.2011, 13:00

Multumesc de aprecieri, la toata lumea

Lau

Lau
11.05.2011, 14:19

felcicitari este bine sa stim sa gatim sanatos

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!