De ce cad aluaturile dupa coacere?

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 9 Dec 2011, 17:00

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza
De ce cad aluaturile dupa coacere?

Exista un numar mai mare de factori pentru care un tort, o prajitura sau un chec cade dupa ce se raceste. Cand acest lucru se intampla, nu este totul pierdut. Il poti decora in asa fel incat sa fie atractiv si sa compensezi pentru faptul ca nu mai este atat de pufos si aratos. Problema aceasta nu este specificica incepatorilor, ci si cofetarii profesionisti o patesc din cand in cand si asta pentru ca motivele pentru care se intampla variaza de la diferente subtile in presiunea aerului, temperatura sau ingredientele folosite.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a preveni caderea copturilor este sa folosesti ingrediente proaspete si sa masori totul foarte bine. Temperatura este un factor major. Aluaturile scad atunci cand sunt coapte la o temperatura prea joasa sau prea inalta. Cuptorul ar trebui incalzit bine inainte de a intruduce tava la copt si ai putea chiar sa te folosesti de un termometru pentru a te asigura ca este suficient de incins.

Este important sa tii prajitura/tortul la cuptor atata timp cat este recomandat, modificand timpul daca ai inlocuit anumite ingrediente cu altele.
O alta cauza poate avea legatura cu ingredientele folosite. Daca nu folosesti suficiente lichide de exemplu sau aluatul nu are suficient ulei sau grasime, rezultatul poate fi umflarea de la aer si apoi caderea la racire. Este foarte important sa masori bine si sa cerni faina in amestec atunci cand se cere.

Trebuie sa fii atent si la modul in care amesteci ingredientele de asemenea. Daca mixezi prea mult compozitia, poate cadea mai tarziu din cauza excesului de aer incorporat in aluat. Pe de alta parte, compozitia care nu a fost suficient amestecata sau in care albusurile nu au fost batute bine de exemplu poate cadea pentru ca rezultatul este prea dens si nu poate creste. Urmeaza o reteta care a fost deja testata si urmeaza pasii asa cum este recomandat.

Voi ce sfaturi aveti pentru aluaturi reusite?

Foto: smittenkitchen.com

Comentarii (8)

10.12.2011, 17:44

Hai sa va mai spun si eu...daca aveti in jur mici pofticiosi langa un chec abia scos din cuptor...si-l dati la receeeee...sa nu va mire ca atunci cand il veti aduce inapoi la temperatura camerei. sau poate chiar inainte, la locul faptei...va face buffff

Ina

Ina
12.12.2011, 18:06

Si mai e ceva : daca opriti focul, nu lasati checul in cuptor, in ideea de a-l mai tine la cald ! Ba chiar scoateti-l imediat si din forme , altfel va scadea in inaltime destul de mult.

07.05.2019, 09:38

Folositor articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola