De ce sunt condimentele din ce in ce mai scumpe?

Postat de Adinuta in Condimente pe 28 Oct 2011, 14:00

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Condimenle: iubite in bucatarie, ele pot da savoare oricarei retete banale. Iar daca sofranul este cunoscut a fi drept cel mai scump condiment, celelalte par a vrea sa il intreaca din urma. De la banalul piper pana la cardamon, toate condimentele au cunoscut o crestere semnificativa a preturilor in ultimii 5 ani, de pana la 10 ori. De vina sunt productia slaba si calamitatile naturale care au lovit cateva dintre cele mai importante tari producatoare.

Cativa ani de uragane in zone importante ale cultivarii de condimente au dus la circumstantele ideale pentru cresterea preturilor. Ciclonii care au lovit Madagascar au distrus culturile de vanilie, uraganele din Indiile de Vest au afectat productia de nucsoara si musoanele din India au redus din culturile de chilli.


Cardamonul

2011/02/18//196464-cardamon.jpg

Foarte popular in Orientul Mijlociu, acesta era crescut initial in India de sud, dar acum este cultivat si in Sri Lanka sau Guatemala. Ploile abundente au inundat numeroase terenuri din Sri Lanka, afectand culturile acestui condiment, insa cererea pentru el a ramas la fel de crescuta, in ciuda preturilor ascendente. Este folosit la dulciuri, dar si la mancarurile pregatite in perioada de Ramadan.


Piperul negru

2011/02/18//196465-black-pepper-text449.jpg

Cererea globala pentru piperul negru - condimentul dominant al pietei globale - a depasit de mult oferta . India - initial cel mai mare producator al lumii - a suferit pierderi importante de culturi, din cauza musonilor din 2009 si a bolilor. Aceste probleme au facut ca Vietnam sa preia rolul de furnizor principal, asigurand acum in jur de 30% din exportul mondial. Cel de-al treilea producator, Brazilia, a fost de asemenea afectat de temperaturi inalte si seceta.


Chilli

2011/02/18//196466-chilli.jpg

Sezonul de musoni a afectat culturile de chilli din India prin ploi in afara sezonului, la inceputul lui decembrie. Initial descoperite pe continentul Americii, chilli a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb. Se estimeaza ca jumatate din culturi au fost distruse in India din cauza ploilor, dar si bolile de plante care i-au afectat calitatea. Producatorii de condimente acuza insa si speculatorii pentru cresterea pretului la produsul final.


Coriandrul

2011/02/18//196467-coriander.jpg

Desi pretul coriandrului (unul dintre primele condimente folosite de "bucatarii" primitivi) a ramas acelasi in ultimele luni, s-a inregistrat o crestere abrupta in ultimele saptamani. Pretul sau relativ stabil - comparat cu cel al altor condimente populare - a fost atribuit diversitatii producatorilor sai. Este cultivat in Europa de est si de sud si in nordul Africii si varietatea conditiilor si locatiilor au facut ca pretul sa fie mentinut la un anumit nivel. Insa musonii care au lovit India in ultima perioada au afectat productia acestui condiment, de unde si schimbarea de pret.


Paprika

2011/02/18//196468-smokedpaprika.jpg

Desi pretul acestui condiment este stabilit de producatorii din Peru, brokerii din Europa acuza faptul ca aceasta crestere este cauzata de noile reguli mai stricte in ceea ce priveste pesticidele si toxinele, reguli care au dus la o productie mai scazuta. Originar din America Centrala, productia de paprika pentru consumatorii europeni este dominata de grupuri mici de afaceri de familie din Murcia, Spania, care cumpara o proportie insemnata din cultura mondiala, urmand ca ei sa o proceseze. Brokerii sustin ca regulile mai restrictive care au fost introduse in ultimii cinci ani au facut ca o cantitate mai mica de paprika sa fie vanduta in Europa, ceea ce a dus la cresterea preturilor.


Scortisoara

2011/02/18//196469-cinnamon1.jpg

Cutremurul din 2009 din Indonezia a distrus un numar de plantatii, afectand culturile de scortisoara, ceea ce a dus inevitabil la cresterea preturilor. Modul in care au fost afectati copacii de scortisoara va fi resimtit pentru mult timp: condimentul este obtinut din coaja interioara a copacului si dureaza 15 ani pentru ca aceasta sa ajunga la maturitate. Analistii raporteaza de asemenea faptul ca alte culturi, cum ar fi cele de cacao sau cafea au luat locul celor de scortisoara, fermierii incarcand astfel sa compenseze pentru pierderile suferite.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

28.10.2011, 19:53

scumpicele dar din cand in cand trebuiesc folosite,asa ca trebuie sa ne cumparam

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!