Dovleacul

Postat de Angelina_Elena in Legume pe 15 Sep 2012, 23:06

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Dovleacul

Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic. Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.

Beneficiile dovleacului

Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si betacaroten. Datorita antioxi­dantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare. Betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange. Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. 

Dovleacul este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kcal pe 100g si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii. Dovleacul este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.

Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9). In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare. De la dovleac se folosesc aproape toate partile componente, acesta fiind foarte bogat in vitamine.

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate. Este recomandat in caz de leucemie, cancer sau chiar si leucemie, avand un rol energizant. Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.

Alte beneficii

- elimina parazitii intestinali;

- regleaza nivelul colesterolului;

- ajuta la buna functionare a rinichilor;

- combate constipatia;

- combate insomnia; 

- arde grasimile;

- previne tulburarile de vedere;

- asigura functionarea mucschiului cardiac;

- elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac). 

Sursa articolului este site-ul : www.interferente.ro

Comentarii (1)

15.09.2012, 23:26

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola