"Dulce-de-iute": un condiment extrem de versatil

Postat de radu_popovici in Condimente pe 19 Oct 2011, 18:08

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
"Dulce-de-iute": un condiment extrem de versatil

 Sunt foarte pasionat de condimente şi am fost unul dintre cei care au experimentat continuu şi care şi-au preparat singuri, folosind tigaia, piua şi blenderul, propriile amestecuri. 

Condimentele preparate în casă, după părerea mea, nu au egal ca gust şi aromă. În plus, ştii exact ce conţin şi le poţi potrivi taman pe gustul tău.

Vreau să vă propun propriile mele produse, care vă pun la dispoziţie nu doar ingrediente naturale, ci şi toată experienţa acumulată de mine de-a lungul anilor. Am urmărit să obţin un gust armonios, „rotund”, cum s-ar zice; adică ceva care să nu conţină accente supărător de puternice, ci să „îmbrace” papilele gustative cu o savoare plăcută. Sunt produse preparate nu doar competent, ci şi cu pasiune şi dragoste.

 

Alimentele de calitate se prepară cu ingrediente de calitate şi cu o succesiune de operaţiuni executate de un personal cu o anumită calificare. Toate acestea costă. Produsele mele nu sunt ieftine, căci se prepară anevoios, în serii limitate. Nu sunt însă nici exagerat de scumpe, căci vreau să fie accesibile unei categorii de public cât mai mari.

Sper să găsiţi pe www.dulce-de-iute.ro care să vă stârnească interesul şi curiozitatea, şi care să vă stimuleze imaginaţia şi pasiunea pentru gătit.

 „Dulce de iute” este un condiment preparat în casă după reţeta mea. Gustul său este dulce-iute, cu mici accente acrişoare-citrice, iar aroma este picantă şi fructată. Are o consistenţă densă şi o textură oarecum neomogenă, cu bucăţele de diferite dimensiuni. Aşa l-am dorit: robust, rustic şi, ca toate produsele artizanale, cu mici neuniformităţi care pun în evidenţă faptul că nu este lucrat pe o linie de producţie automatizată, unde maşinile şi calculatoarele lucrează perfect, dar fără dragoste şi pasiune.

„Dulce de iute” nu conţine coloranţi, conservanţi, îngroşători, potenţatori de gust, grăsimi, colesterol, gluten etc. Conţine doar vegetale proaspete, atent alese, şi asezonatori (zahăr şi mirodenii).

Toate ingredientele (cu excepţia zahărului, bineînţeles) sunt naturale şi cumpărate din grădinile unor mici producători despre care ştiu că nu folosesc chimicale. Totul este lucrat pe îndelete, curat, ambalat cu grijă. Nu vreau să produc mult, ci să menţin o calitate foarte bună.

 

Timp de aproape doi ani am făcut câteva zeci de variante, până când am ajuns la compoziţia care mi-a convenit ca iuţeală, dulceaţă, aciditate, aromă, culoare, textură şi consistenţă. Am făcut alte câteva zeci de probe ca să văd cât timp rezistă produsul, atât ambalat cât şi deschis, atât la temperatură ambientală cât şi în frigider, atât vara cât şi iarna.

 

Am făcut degustări cu zeci (sau poate chiar sute) de prieteni, rude şi cunoştinţe. Am ţinut cont de impresiile lor, legate de calităţile organo-leptice ale produsului, dar şi de cele legate de aspectul, textura şi consistenţa sa.

 

Toată această muncă a avut ca rezultat condimentul „Dulce de iute”, preparat în două variante: una de culoare roşie, care este relativ iute, şi una de culoare verde, cu gust semi-iute. Aprecierile de iute şi semi-iute sunt făcute ţinând cont de modul în care este perceput acest gust de publicul larg. Cum spuneam mai sus, l-au gustat nenumărate persoane cu diferite toleranţe la iuţeală.

Utilizări culinare

Ambele variante de „Dulce de iute” sunt extrem de versatile; pot intra în componenţa marinadelor pentru carne şi legume, pot condimenta sosurile şi supele, pot fi folosite pe post de condiment de masă (ca dip), mai ales pentru carnea friptă sau prăjită, atât fierbinte cât şi rece.

„Dulce de iute” merge de minune alături de vânat, de foie gras sau orice alt fel de pate, în mixtura pentru chiftele, în tot felul de umpluturi (inclusiv în cea pentru cârnaţi), alături de brânzeturi, orez şi paste fierte, ca dip pentru cartofi prăjiţi, creveţi gătiţi sau legume crude (morcovi, ţelină, castravete).

Încercaţi, de pildă, un peşte uns cu „Dulce de iute” şi apoi gătit în aburi, într-un pacheţel de hârtie pergament, şi veţi fi încântaţi. Sau despicaţi nişte piepţi de pui pe care să-i umpleţi cu un amestec de „Dulce de iute”, brânză şi ierburi aromate. Ori, şi mai simplu, săraţi carnea şi ungeţi-o cu „Dulce de iute” înainte de a o prăji sau de a o pune pe grătar. „Dulce de iute” caramelizat are un gust absolut excepţional.

Mai multe reţete în care este folosit acest condiment veţi găsi în secţiunea de reţete a acestui site.

Ca să vin în ajutorul dvs. şi să vă ofer condiţii comode de lucru, în curând, veţi putea descărca gratuit şi o carte culinară digitală interactivă, în format .pdf, cu descrierea produsului şi cu un număr de reţete în care este folosit. Veţi putea astfel accesa această carte şi când nu sunteţi conectat la internet. Puteţi tipări reţetele, ca să le aveţi alături, mai uşor, în bucătărie.

Ambalaje şi etichete

 „Dulce de iute” este ambalat în borcănele, în cantităţi de 120 g. Pretul unui borcanel de "duilce-de-iute" este 13 lei. Un borcănel vă ajunge, în medie, pentru 10-20 de porţii, funcţie de cât de iute mâncaţi. Odată deschis, este mai prudent să păstraţi borcănelul în frigider. Rezistă acolo minim 6 luni. Eu am unul de acum 9 luni, şi încă nu şi-a pierdut savoarea. Probabil că rezistă şi doi ani, dar dacă luaţi un borcănel şi nu-l terminaţi în câteva luni, înseamnă că îl cam luaţi degeaba. Vă avertizez, „Dulce de iute” creează dependenţă!

Mai multe detalii despre toate produsele mele puteti gasi aici.

Cei care doresc sa cumpere produsul gasesc informatii detaliate aici.

Comentarii (11)

20.10.2011, 20:34

promit sa vin,Maramuresul nu poate fi decat o destinatie placuta

20.10.2011, 20:40

Radu,la Sibiu nu ajunge? ...

LUK

LUK
21.10.2011, 10:09

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!