Esenta naturala de portocale

Postat de JustLoveCookin in Fructe pe 31 Ian 2011, 11:26

Zilele trecute am cumparat o ladita de portocale bio, si cum ma durea sufletul sa arunc bunatate de coaja bio, m-am hotarat sa aplic o metoda pe care o vazusem pe net ceva vreme in urma.Initial am fost tentata sa ma infing in toata ladita cu instrumentul de curatat cartofi  dar apoi m-am razgandit si le-am spalat bine pe toate,le-am pus in fructiera si cum suntem in familie, mi-am permis sa decojesc fiecare portocala inainte de a fi mancata de unul din noi.

Pe calorifer am pus o bucata de hartie de copt,iar peste ea cojile de portocala,pe care am avut grija sa le curat fara sa iau prea mult din partea alba,cea amara. E de-ajuns sa nu exercitam prea multa forta atunci cand curatam,si va fi bine.Chiar daca ramane putina, se indeparteaza foarte usor cu un cutit mic.
Am pus cojile pe hartia de copt asezata pe calorifer si le-am lasat sa  imi parfumeze casa si sa imi imbie spiritul pana a doua zi.Cat de poetic suna,si totusi e pura realitate. Pentru orice eventualitate,eu le-am mai lasat, si am adaugat mereu alte coji de la portocalele mancate.Puteti sa le decojiti pe toate,ca nu se intampla nimic cu portocalele ramase "goale",  vor fi cam uratele si atat.
Inca mai am din ele,dar e o operatiune atat de usoara incat ma gandesc sa mai cumpar o ladita,fiindca a inceput sa imi placa chestia.
In cazul in care  vreti sa le faceti pe toate deodata,si sa nu asteptati mult,puteti la fel de bine sa le puneti in tava cuptorului,pe hartie de copt,la cca 70-80 ° cuptor ventilat,timp de 4-5 ore.Vor fi gata cand vor arata ca in poza de mai jos,si se vor rupe foarte usor.Pentru cine are deshidratator,e si mai usor.
Odata deshidratate, trebuiesc lasate la racit, dupa care le macinam in robot sau intr-o rasnita de cafea.

Daca doriti sa aromatizati ceaiuri sau alte bauturi,lasati-le intregi.Atat aceastea cat si praful obtinut prin macinare trebuiesc pastrate la loc racoros si uscat, si ferite de lumina directa.
Cu cca 2 kg de portocale veti obtine un borcanel mic, insa foarte concentrat.
Praful obtinut are o aroma ametitor de puternica si e de-ajuns foarte putin pentru a obtine rezultate intense. Il putem folosi pentru a aromatiza salate de fructe, prajituri,checuri,creme,clatite,sosuri dulci sau sarate, pentru a condimenta carne,salate,peste,etc.
Daca gasiti mandarine bio, vor avea o aroma putin diversa, mai dulceaga si discreta, insa care va face diferenta adaugata unui preparat.

In toata casa va domina un imbietor parfum de portocale…De pace interioara...

 

Comentarii (11)

12.02.2011, 20:37

super ideea si eu le rad si le pun cu zahar in borcan...dar asta dupa ce frec cu det de vase portocalele si lamaile de le vine rau...da cum ii aia...portocale bio.?? am intrebat da pe la noi nu a auzit nimeni de asa ceva

12.02.2011, 20:48

pai cele bio sunt cele la care nu se folosesc nici un fel de ingasalant , pesticid sau altceva asemanator, sefii mei au in fanta portocali si lamai in gradina pe care nu ii stropesc c nimik sunt delicioase, super idee

LUK

16.02.2011, 17:02

si eu obisnuiesc sa rad coaja de la lamaie si portocala apoi sa o pun in pahar si deasupra presar zahar si o tin in frigider..

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41