Ghid de conservare a fructelor si legumelor

Postat de aalliinnaa07 in Alimente pe 5 Mai 2012, 14:50

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Ghid de conservare a fructelor si legumelor

Rosii

Trebuie sa fie destul de ferme, cu pielita intinsa si o culoare uniforma. In functie de soi, rosiile pot fi mai mult sau mai putin carnoase si suculente. Cea mai importanta garantie a calitatii ramane mirosul, care trebuie sa fie puternic. Rosiile se pastreaza la temperatura camerei (21 - 22 grade Celsius), intr-un cos de fructe sau pe o farfurie. Evitati frigiderul care le face sa-si piarda savoarea, insa care permite conservarea lor fara probleme timp de aproape zece zile. O rosie mai verzuie se poate coace in continuare intr-un loc cald.

Caise

Trebuie sa fie coapte pentru a beneficia de toate calitatile nutritive si de gust. Culoarea lor nu le reflecta gradul de coacere, mizati mai degraba pe aroma si gradul de suplete la atingere. Pastrati-le in loc racoros, dar nu la frigider, pentru ca isi vor pierde savoarea. Trebuie consumate imediat, in 2 - 3 zile de la cumparare, pentru ca sunt foarte sensibile. In schimb, pot fi conservate foarte bine la congelator, pentru o iarna insorita.

Vinete

Trebuie sa fie ferme, cu pielita intinsa si stralucitoare, pentru ca acestea nu contin prea multe seminte, ce sunt amare. Trebuie sa aiba o culoare violet frumoasa, nu foarte deschisa, dar nici foarte inchisa. Vinetele se pot pastra pana la o saptamana  in sertarul pentru legume al frigiderului. Totodata, coapte la gratar, se pot conserva in ulei de masline cu putin usturoi si busuioc.

Piersici

Trebuie sa fie suple la atingere, fara pete, sa degaje un parfum puternic. Se pot conserva numai cateva zile intr-un loc racoros, pe o farfurie plata. Frigiderul contribuie la eliminarea savorii si le face tari. Este de preferat ca piersicile sa fie decojite inainte de consum, pentru a nu ingera pesticidele folosite de obicei pentru conservarea lor. Acest lucru se poate face prin introducerea lor, timp de 20 de secunde, in apa fierbinte, apoi timp de 5 secunde in apa rece. Pielita se desprinde astfel cu foarte multa usurinta.

Dovlecei

Trebuie sa fie fermi la atingere, cu coaja neteda si sanatoasa. Totodata, trebuie sa fie mai grei. Dovleceii lungi si subtiri sunt mai potriviti pentru consum decat cei grosi, pentru ca au mai putine seminte si mai multe fibre. Dovleceii se pastreaza in loc uscat si racoros pana la 4 - 5 zile, pentru ca prospetimea lor este cea care confera savoare. Pentru consum, este suficient sa fie spalati si curatati de extremitati.

Pepene galben

Trebuie sa fie grei, semn ca sunt plini de zahar. Codita trebuie sa se fi uscat deja sau corpul fructului trebuie sa aiba mici crapaturi, semn ca pepenele este bine copt. Totodata, trebuie sa fie parfumat, dar nu foarte mult, pentru a nu fi prea copt. Nu uitati ca acesta continua sa se coaca si in casa, deci cumparati-l in functie de ziua in care doriti sa-l consumati. Se pastreaza in loc racoros, iar daca e prea copt se inveleste in folie alimentara si se pastreaza in cutia de legume a frigiderului.

Castravete

Trebuie sa fie ferm, dar nu foarte dur, pentru ca risca sa fie amar. Preferati castravetii mai mici, pentru ca cei mai mari sunt plini de seminte care pot fi amarui. Se pastreaza la frigider, pentru a ramane crocanti, dar nu mai mult de cinci zile, invelit in hartie cerata. Se consuma in stare proaspata, iar semintele pot fi inlaturate.

Capsuni

Trebuie sa aiba culoarea rosu inchis viu, sa nu aiba pete, sa fie stralucitoare si ferme. Nu trebuie sa fie neaparat mari, ci parfumate. Capsunile trebuie sa fie consumate in stare foarte proaspata. Se pastreaza intr-o cutie perforata, in cutia de legume a frigiderului, maximum 3 zile, daca nu sunt foarte coapte. Nu rezista prea bine la congelare, folositi-le mai degraba la dulceturi si siropuri.

Cirese

Trebuie sa fie ferme, carnoase, stralucitoare, cu coada verde, bine atasata de fruct. Se pastreaza intr-un cos de fructe, la adapost de caldura sau nu mai mult de doua zile in cutia de legume a frigiderului, de unde se scot cu cel putin 30 de minute inainte de consum. Se pot congela foarte bine. Pentru a le scoate samburii se lasa o ora in apa cu gheata, dupa ce in prealabil au fost scoase coditele.

Fasole verde

Pastaile trebuie sa fie ferme, cu o culoare frumoasa, uniforma. La indoire trebuie sa se rupa usor si sa elimine suc - semn de prospetime. Se pastreaza doua-trei zile in cutia de legume a frigiderului. Se pot congela fara a fi fierte in prealabil.

Agrise

Bobitele trebuie sa fie carnoase si stralucitoare. Se pastreaza la rece cateva zile. In bucatarie pot fi folosite pe masa si ca element de decor. Cel mai bine este sa fie consumate proaspete, natur, cu branza sau inghetata. Pot fi folosite, de asemenea, pentru jeleuri, dulceturi, siropuri etc.

Anghinare

Trebuie sa fie grele si ferme, cu frunze casante. Daca foile sunt prea deschise, anghinarea este prea coapta, deci dura si atoasa. Se pot pastra proaspete mai multe zile daca se tin cu tija in apa, ca florile. Nu le conservati dupa preparare pentru ca oxideaza repede, formand compusi toxici. Se poate congela, dupa ce a fost in prealabil tinuta in apa cu lamaie, sentru a-si pastra culoarea.

Smochine

Trebuie sa fie suple la atingere, cu codita tare. O picatura alba care apare la baza fructului este semn de prospetime. Nu se pot pastra foarte multe zile, pentru ca sunt sensibile. Nu se conserva la frigider pentru ca isi pierde aroma. Se pastreaza mai degraba in loc racoros.

Corcoduse

Trebuie sa fie suple la atingere, dar nu moi, cu pielea neteda, fara pete sau urme de lovituri. Stratul albicios care acopera fructele este o ceara naturala fabricata de acestea pentru a se proteja de soare. Prezenta acestui strat este semn ca fructul este copt si ca nu a fost stropit cu multe substante chimice. Se pastreaza in cutia de legume a frigiderului si se pot congela foarte bine.

Ardei gras

Trebuie sa fie tare si neted, cu coaja stralucitoare si intinsa. Culoarea depinde de gradul de coacere si soi, nu influenteaza prospetimea. Se pastreaza in cutia de legume a frigiderului, pana la o saptamana. Copt si decojit, poate fi pastrat in ulei mai multe luni.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola