Grecia, istorie, mitologie si nu numai.....

Postat de Doralinda in Bucataras hai hui pe 24 Ian 2013, 15:37

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Grecia, istorie, mitologie si nu numai.....

Asa cum am zis in alt articol, am norocul de a locui partial intr-una din frumoasele locuri, cu peisaje superbe, cu traditii vechi de mii de ani, cu una dintre cele mai frumoase mitologii....sunt multe de zis, si multe nu pot fi descrise in cuvinte!

In ciuda dificultatilor economice, Grecia ramane o tara frumosa, cu oameni minunati, plini de umor si bunavointa, primitori si nu in ultimul rand (ceea ce imi place mie mai mult) pentru gustoasele lor preparate! Nu voi putea descrie doar intr-un singur articol locurile frumoase care le-am vizitat, deci voi face un rezumat mai mic si cu informatii cat mai ample in cazul in care veti dori sa alegeti ca destinatie ptr vacanta voastra, aceasta tara!
Incepem cu Atena, orasul legendar, orasul cu cele mai multe legende , Acropole, vechi de peste 2500 de ani, a fost construit sus pe colina ptr a se putea apara mai bine de catre invadatori, si ceea ce mai puteti vedea acum, sunt ruinele care au rezistat de-a lungul anilor. La poalele lui Acropole, veti vedea alte ruine, Portile lui Propile de la Atena, sunt niste porti care da spre intrarea intr-un cimitir care desparte locul profan a orasului, de cel divin (sanctuarul), daca sunteti in preajma, merita vazut !

 Tot pe langa, veti gasi si Plaka, plina de taverne si terase in care se servesc diferite tipuri de cafele, sincer, dupa parerea mea, cred ca grecii i-a intrecut pe italieni in domeniul cafelelor! In primul rand, au faimoasa lor cafea traditionala greceasca facut la ibric, cu un caimac gustos, ceva in genul cafelei turcesti dar gustul nici pe departe acelasi! Si tot in aceasta regiune veti intalni si binecunoscutul loc numit Monastiraki, cunoscut atat ptr tavernele sale cu mancaruri traditionale dar si ptr "bazarul" cu suveniruri, cu obiecte ce se aseamana celor din antichitate, plin cu magazine de bijuterii in aur si argint cu motive mitologice si din antichitate. Apoi, nu cel din urma, in centrul Atenei, se afla Sintagma, locul in care s-a pornit prima democratie, unde 2 soldati imbracati in costume traditionale, stau nemiscati fie ploaie, fie canicula.
Apoi, coborand spre mare, puteti merge in Pireu, un alt loc drag mie, unde poti servi cafea la malul marii in portul Pasalimani (sau cum mai e denumit si Turkolimano), sau mergand inca putin spre Mikrolimano unde e plin de taverne care specialitatea lor bazandu-se pe produse de mare, pesti, fructe de mare, nu va pot descrie cat de bune sunt toate! Si preturile, sunt acceptabile, depinde de taverna, spre exemplu, 2 adulci si 2 copii, poti manca de nu te poti ridica, si sa iei si la pachet(se obisnuieste daca ramane ceva, puteti cere sa vi le faca pachet "doggie bag") am platit in jur la 60€, dar masa a fost mai mult decat plina, in general la greci, se comanda cate o portie din fiecare preparat asa pot gusta toti cei de la masa diferite mancaruri!
Hoteluri in Atena sau la malul marii, puteti gasi de la 50€ pe camera, depinde de categorie, zic eu accesibil, tinand cont de preturile din romania si in primul rand de serviciu prestat!

Daca circulati in centrul Atenei cu autoturism, sa tineti cont ca datorita aglomeratiei se circula alternativ in functie de zi, adica daca e zi cu numar par, atunci vor circula doar masinile care se termina cu 2,4,6,8,0, dar asta, asa cum am zis, doar in centru.

Ptr cei care vor sa faca o drumetie si in afara Atenei, se poate inchiria masina incepand  cu 30€ pe zi, si puteti merge la Delfi, unde puteti degusta din vinurile frumos mirosatoare, dar si unde puteti vizita un alt loc important in mitologia elena, si anume Templul lui Apollo. In mitologia greaca, Delfi a fost locul oracolului delfic, cel mai important in lumea clasicului grecesc, si unul dintre importantele locuri de lupta a lui Apollo, unde  a invartit Pythonul, dragonul care a trait pana atunci acolo, arucandu-l in ‘’buricul’’ pamantului.

Daca iesim din Atena, puteti merge spre sud, in Peloponiso, care de-a lungul marii gasiti plaji late si pline de nisip alb, fin ca in Caraibe, si sunt locuri in care nu s-a permis autorizarea ptr diferite constructii, deci e o natura mirifica, virgina, cu multa verdeata si marea laolalta!

 In aceiasi regiune a Peloponiso, se afla Olimpia, faimosul si primul stadium al jocurilor olimpice, dupa cum bine stim, jocurile olimpice isi au inceputul in Grecia antica. La fiecare 4 ani, atat ptr jocurile olimpice de iarna cat si ptr cele de vara, inainte cu cateva luni de inceperea concursurilor, se aprinde flama olimpica din Grecia, Olimpia, cu un spectacol nemaipomenit, cu fete imbracate in rochii parca aduse din acea epoca, se tine o mica festivitate, dupa care flama aprinsa porneste spre locul in care se vor desfasura jocurile, trecand prin mai multe tari, flama purtata de catre fosti atleti, care se schimba in fiecare zi, urmand sa ajunga la destinatie in care dupa cum stim, se va tine o seara de festivitati in care flama adusa din Grecia, va aprinde si va da startul jocurilor olimpice!


Sa trecem si putin pe la insule, sunt atat de multe si nu pot spune care e cea mai frumoasa, ptr ca fiecare isi are frumusetea ei, fiecare se deosebeste prin ceva anume, nu exista comparatii, pot spune doar ca insulele din partea de vest a Greciei, din Marea Ionica, au influente italiene, si in special insula Corfu, denumita si insula venetiana, deoarece au trecut venetienii( nu italienii,se numeau pe vremuri venetieni cei din acea regiune) si in aceste insule, apa marii e mai rece decat in restul Greciei, spre deosebire de Marea Egee, unde e mult mai cald.
In Corfu, veti vedea cladiri cu o structura impresionanta, stil venetian, dar puteti merge sa vizitati si Palatul Minoan........... Palatul lui Minoss (Knossos), legenda zice ca in mitologia greaca, regele Minos a locuit in palatul de la Knossos, unde la ordinele lui a fost construit un labirint ptr a inchide pe fiul lui, Minotaur, personaj cu corp uman si cap de taur,( fiu care se presupune ca nu e  a lui, sotia sa  fiind indragostita de un taur alb, trimis de catre Poseidon ptr a pedepsi pe Minos). Daedalus, arhitectul de atunci, a construit si ringul de dans al Ariadnei, cea care a ajutat pe Theseus sa il omoare pe Minotaur, dandu-i un ghem cu fir de aur. Aceasta legenda o stiu bine, ptr ca asa am ajuns sa o numesc pe fiica mea mai mare, dupa numelei printesei Ariadni. 
J

Daca calatoriti in perioada lunii februarie, puteti avea parte de o traditie care imi place, plina de umor dar si periculoasa, aceea de a arunca vase imense de lut de la balcoane, semnificand spargerea "raului"!

Pentru cei tineri si dornici de distractii pana in zorii zilei, recomand insula Mikonos, cu plaje albe de nisip fin, pline de cluburi in care petrecerile se tin lant pana dimineata, unde cu siguranta veti intalni personaje cunoscute de la Hollywood. Singurul lucru care nu mi-a placut, a fost ca indiferent de temperatura, acolo e tot timpul un vant puternic, chiar si navele au dificultati uneori de a acosta, din aceasta cauza se mai numeste si insula morilor de vant, si unde veti intalni la tot pasul aceste mori. Un alt personaj care il veti intalni cu siguranta, care se plimba de-a lungul plajei, nestingherit printre trecatori e Petru! Cine e?! Faimosul pelican al insulei, sa zicem mascota, sau mai bine zis, protectorul insulei! E intr-adevar, un pelican adevarat, care nu stie ce inseamna frica de oameni, ptr ca stie ca e ocrotit! :)

Sunteti romantici?! Atunci, nimic nu se compara cu un rasarit sau apus de soare privit de la inaltimea Thivei, adica in Santorini! Singurul impedient e ca nu sunt plaje, datorita faptului ca aceasta insula se afla pe un crater de vulcan, locul in care se zice ca s-a pierdut Atlantida. In afara minunatei priveliste, puteti opta ptr o excursie in insula din apropiere si de a calca pe "pamantul" sau mai bine zis, rocile negre ale vulcanului. Foarte interesant, e sa luati o excursie cu un submarin mic care e aproape in intregime din sticla ptr a vedea adancurile de peste 300 de metrii a marii.

Daca calatoriti in familie cu copii, va pot sugera insula Naxos, unde apa marii, fara exagerare se aseamana cu cea din Caraibe, de un turcoaz de nedescris, si plaji late cu nisip in, mare unde copiii se pot scalda fara frica,  pentru ca nu e adanca, trebuie mers cel putin 50 de metrii ptr a putea inota, plaja recomandata de mine e Ag. Giorgios, dar daca doriti sa inotati fara a merge prea mult, mai este si plaja Agia Anna. In centrul satului, gasiti taverne in care se serveste mancaruri specifice insulei, si branza de Naxos e foarte recunoscuta in toata Grecia, ca fiind una dintre cele mai delicioase! Exista baruri, terase in care puteti savura un cocktail si copiii jucandu-se in locuri special amenajate ptr ei. Multe hoteluri au parc ptr copii. In timpul lunii august, fiind luna cea mai de sezon, preturile sunt de la 90€ pe apartament, care cuprinde 2 camere, ambele cu tv, telefon, aer conditionat, o bucatarie mica echipata cu tot ce va trebuie.

In general, daca vreti sa faceti o excursie in lunile de vara, mai ales in iulie si august, ar fi bine sa va faceti rezervarea cu cateva luni bune ptr a fi siguri ca veti gasi locuri si preturi mai bune. Daca vreti sa faceti putina economie, puteti alege luna septembrie, preturile scad aproape la jumatate si va asigur ca vremea e la fel de frumoasa ca in lunile de varf, temperatura fiind de peste 30C chiar pana in octombrie. Puteti opta ptr un transport cu avion, sau mai economic, cu autocarul care este in jur de 100€ si care face in general cam o zi si o noapte, depinde de punctul de plecare. Din atena, spre insule, puteti lua un vapor care si la acesta depinde pretul, sunt unele rapide si mai scumpe, si altele mai lente dar mai ieftine.Doar sa va interesati inainte de plecare daca exista vreo greva a transporturilor maritime, ptr ca in ultimii ani de criza economica, se obisnuieste destul de des. Taxi-urile, sunt mai ciudate in Grecia, pot lua in acelasi timp mai multi calatori si atunci costul se imaparte, de obicei, soferul va va intreba daca doriti acest lucru. Vazandu-va turisti, ca mai in toate tarile, pot profita de nestiinta voastra, asa ca e indicat sa intrebati costul de calatorie pana la destinatie, inainte de a va urca. De la aeroport pana in centrul Atenei, pretul este in jur la 50€ si puteti cere chitanta, pretul din Pireu pana in Atena e in jur de 20€.

 Locuind aici, nu mi s-a parut necesar sa fac fotografii la fiecare iesire, asa ca, din pacate, nu prea am multe poze, dar puteti gasi cu siguranta pe internet.

 

Vacanta placuta va doresc !

 Fotografia cu Acropole e luata de pe http://fr.123rf.com/photo_3399873_details-de-parthenon-acropole-d-39-athenes--grece.html

Comentarii (11)

24.01.2013, 23:17

Asa e steffy, dar sper ca generatia noua, cea care e de varsta cu fetele mele,poate atunci se va schimba din mentalitate! Atat timp cat vor exista angajatii care au servit pe timpul lui ceausescu, nu se v-a schimba mult! Cer iertare persoanelor de pe bucataras care sunt mai in varsta, nu vreau sa jignesc me nimeni, si in mod normal, persoanele de fata se exclud!

26.01.2013, 07:44

Minunat articol
Esti o norocoasa traind intr-o regiune atat de speciala cu posibilitati nelimitate de a vedea mereu locuri noi.
Fetitele tale sunt tare dulci si au vazut o multime de locuri deosebite.
Un sfarsit de saptamana minunat iti doresc.

26.01.2013, 10:31

Mihaela, iti multumesc mult ptr cuvintele tale frumoase!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!