Impresii de la Sharm El Sheikh

Postat de Mihaela11_jo in Bucataras hai hui pe 3 Feb 2013, 00:49

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

 Sharm el Sheikh este pe departe cea mai frumoasa si luxoasa statiune de pe Riviera Marii Rosii ,nu pe degeaba numit “raiul pe pamant”. Situat in cea mai sudica portiune a peninsulei Sinai, cu deschidere la stramtoarea Tiran la intrarea in Golful Aqaba, a fost la inceput un mic sat pescaresc. Istoria zbuciumata a regiunii nu a ocolit nici Sharm el Sheikh;datorita pozitiei sale strategice a fost transformat intr-un port si o baza navala a armatei egiptene. A fost capturat de Israel in timpul crizei Canalului Suez in 1956 si redat Egiptului in 1957. Un contingent al fortei de pace a Natiunilor Unite a fost stationat aici pana in 1967 , cand in Razboiul celor  6 zile , a fost din nou capturat de Israel. Sharm el Sheikh a ramas sub controlul Israelului pana in anul 1982 , cand intreaga peninsula Sinai a fost retrocedata Egiptului potrivit tratatului de pace Israelo-Egiptean din 1979!!! In 2005, orasul a fost tinta unor atacuri teroriste  indreptate impotriva turismului egiptean comise de o organizatie extremista islamica si care s-au soldat cu 88 de morti( majoritatea egipteni) si peste 200 de raniti. Evolutia regiunii turistice din Sharm el Sheikh a fost exponentiala: de la 3 resorturi in 1982 la 90 in anul 2000; toate marile imperii hoteliere au investit aici:Hyatt Regency,Accor,Marriott,Le Meridien,Four Seasons,Ritz-Carlton… Turismul stiintific a gasit aici o locatie optima si unica:peste 250 de specii de corali si 1000 de specii de pesti. Centrul resortului este cunoscut sub numele de Na’ama Bay si este inconjurat de hoteluri de 5 stele superbe , restaurante cu profil international,cafenele traditionale unde se fumeaza narghilele( "shisha" sau "hubble bubble") si standuri care promoveaza folclorul egiptean. Viata de noapte este una din atractiile statiunii:teatre in aer liber,cluburi de noapte,cazinouri,corturi beduine. Regiunea cea mai de sud a peninsulei-“Ras Mohammed”- a fost declarata parc national pentru a proteja vegetatia si fauna locala , dar si superbele colonii de coral de-a lungul plajei. Scufundarile in aceasta zona sunt un vis pentru cei pasionati de natura. Sporturi acvatice se pot face peste tot, dar scufundarile sunt absolute minunate; oricate filme ai vedea, nimic nu poate depasi realitatea: ape cristaline,corali splendizi,flora marina exotica si pesti tropicali rari si de niste culori greu de imaginat. Intre 1 si 5 decembrie 2010 au avut loc 5 atacuri asupra turistilor-3 rusi, un ucrainean si un german- de catre rechinii albi. Hotelurile sunt super elegante si intime cu plaje intinse si palmieri, cu aranjamente florale superbe. Parcul acvatic “Cleopark” ofera distractii variate si este preferatul copiilor. Aeroportul international modern este destinatia curselor din toata lumea; portul primeste curse de la Hurgada si Aqaba, dar si vase de croaziera. Am facut rezervatii la hotelul Inter Plaza, cu program “all inclusive”. Este un resort superb cu o arhitectura orientala eleganta; restaurantele Panorama si Duna ofera bucatarie internationala,All Seasons meniu Italian,El Fayrouz BBQ si snackuri,Sari bucatarie Indiana. Situat intre Muntii Sinai si Marea Rosie, direct pe plaja,in golful El Pasha, toate cele 598 de  camere au balcoane cu vedere la mare sau spre cele 5 piscine. In camera gasesti un cos mare cu fructe tropicale, curtoazia hotelului. In lobby , la intrare te asteapta “karkadé”, o bautura specifica egipteana , din florile uscate de Hibiscus sabdariffa, care se consuma fierbinte sub forma de ceai sau ca bautura racoritoare.Se spune despre karkadé ca ar fi fost bautura preferata a faraonilor.De asemenea medicina populara egipteana sustine ca daca se consuma in cantitati mari are efect antihipertensiv. Cu tot numarul mare de turistii te impresioneaza senzatia de intimate. Seara am fost la teatrul “1001 de nopti”( “Alf Leila WaLeila”), unde am ramas impresionata de imaginatia realizatorilor: dansuri si muzica din epoca faraonica,muzica si dansuri populare egiptene din diferite zone folclorice,spectacol cu dresaj de cai si camile, dar si o aparitie a unei cantarete pe covorul fermecat al lui Alaeddin. Serata  a continuat la restaurantul teatrului , concentric in jurul unei scene, pe care au aparut dansatoare de buric. Momente foarte asteptate si gustate de turisti. Intr-o dimineata ne-am trezit devreme pentru a merge cu motocicletele  in desert, pentru a admira rasaritul soarelui; absolut  emotionant si deosebit de pitoresc. Si ce daca nu mai suntem copii? "Cleopark" ofera distractii acvatice pentru toate varstele! Alta distractie ar fi o cina traditionala  in corturile beduinilor din desert. Excursia pe care am asteptat-o cu nerabdare a fost croaziera la “Ras Mohammed”;echipati cu oxygen si costume pe masura, o zi plina de scufundari in diferite locatii in Marea Rosie( care apropo e de un albastru azur!). Inainte de plecare in croaziera iti poti cumpara aparate de filmat si foto speciale pentru scufundari , de unica folosinta. Nimic nu este lasat la voia intamplarii. Snack-uri si un pranz specific egiptean cu “meze” si peste proaspat  pe vapor au completat o zi superba. Hotelul ofera si transport gratuit  pana in centrul orasului; te duc in oras la ora pe care ai rezervat-o si vin sa te aduca inapoi la hotel in functie de intelegere. Securitatea turistilor este extraordinara in statiune.Pana si autobuzele lor turistice sunt controlate si inregistrate , atat la intrare cat si la iesirea din resort. O alta excursie neaparat de facut este la manastirea Sf. Ecaterina din Sinai, situata la poalele muntelui unde lui Moise i s-au dat cele 10 porunci , chiar pe locul tufisului care ardea. Egiptenii sunt un popor foarte prietenos si vesel; sunt extraordinar de ospitalieri si ghizii sunt foarte profesionali si bine pregatiti. Turismul este felul lor de existenta si iti fac sederea cat mai placuta cu putinta. Am pus cateva fotografii cu aranjamentul dulciurilor la bufetul de seara:exceptional de apetisant. Eu am fost la Sharm El Sheikh in luna mai;lunile aprilie si mai si septembrie octombrie sunt cele cu clima cea mai placuta la Marea Rosie.

Comentarii (2)

03.02.2013, 06:10

Foarte frumos structurat articolul, atât din punct de vedere al istoriei locului, cu o cronologie cât să nu obosească cititorul cât şi cu o bogată şi odihnitoare desciere fizică a celorr existente în zonă. Mi-ar place să fac scufundări în acea zonă minunată.
Plus că fotografiile au venit să încoroneze articolul.
Felicitări

03.02.2013, 10:25

Minunate fotografii!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04