Incursiune culinara: micul dejun in diferite culturi ale lumii (partea a II-a)

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 11 Ian 2012, 11:00

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Sa aflam cum isi incep ziua oameni din diferite colturi ale lumii:

Micul dejun in Anglia, Irlanda si Scotia

Marea Britanie este cunoscuta pentru micul dejun bogat. Se servesc mai multe tipuri de carne: bacon, carnati, rinichi, friptura de miel. Se mananca oua, rosii si ciuperci facute la grill, cereale, mai multe tipuri de peste afumat, dar si ceai si cafea. Foarte populare sunt si mai multe tipuri de paine cu unt, miere, gem sau marmelada. Influenta culinara pe care a avut-o colonizarea Indiei de catre englezi este evidenta la micul dejun unde Kedgeree sau chutney de mango sunt des intalnite.

Un mic dejun tipic irlandez este cunoscut ca „fry” ce indica faptul ca include carne. Se servesc budinci de culoare alba sau neagea, paine cu bicarbonat ce poate contine si stafide.
Contributiile scotiene la micul dejun din insulele britanice includ turte de cereale, biscuiti, porridge cu zahar sau smantana, eglefin afumat cu lamaie si piper negru.
Micul dejun in Asia de sud
Ca in multe regiuni din este nu exista mancaruri specifice rezervate doar pentru micul dejun. Orez, curry si supe cu taiteti sunt destul de populare, la fel ca si fructele proaspete. In Singapore, multi aleg o reteta de orez cu lapte de cocos si cu peste numita nasi lemak. Thailandezii mananca un terci asemanator cu congee-ul chinezesc; poate fi adaugat si un ou crud in lichidul fierbinte pentru a avea o mancare mai satioasa. In Filipine, micul dejun in stil vestic sunt la fel de populare ca si traditionalul peste si orez. In Vietnam se mananca mancaruri din aceleasi ingrediente pe care le folosesc pentru supe sau felul doi.
Micul dejun in Austria, Germania, Olanda si Scandinavia
Aceste tari sunt cunoscute pentru faptul ca ofera o selectie de retete pentru micul dejun. Cereale, oua, o varietate de paine cu unt si gem, carnuri reci, branzeturi, iaurt, fructe si suc de fructe, ceai, cafea, ciocolata calda sau lapte din care se face o masa completa si consistenta.
Exista si specialitati regionale. In Suedia de exemplu gurmanzii pot opta pentru filmjolk cu cereale– un lapte batut. In Germania, cel mai comun mod de a prepara oua este de a le fierbe moi. Austriecii mananca un mic dejun dimineata foarte devreme si mai tarziu au parte de o masa foarte substantiala, cunoscuta sub numele de Gabelfruhstuck sau „micul dejun al furculitei” la o cafenea din oras.
La micul dejun din Olanda poti intalni o specialitate locala numita groene haring (hering verde). Acestia sunt heringi mici marinati in apa cu sare. In loc de cafea, ceai sau ciocolata calda, unii olandezii opteaza pentru anijsmelk, lapte cald condimentat cu seminte de anason.
Micul dejun in Bulgaria
Bulgarii incep ziua cu ceai sau cafea turceasca, paine de susan si unt, lapte de oaie, miere, masline, rosii, oua fierte si iaurt. Aceasta tara este cunoscuta pentru procentul crescut de centenari si se considera ca acest lucru se datoreaza iaurtului. Ei il consuma cel putin o data pe zi. 
Micul dejun in China
In aceasta tara, micul dejun se serveste foarte devreme. In cele mai multe regiuni, mancarurile servite sunt aceleasi ca cele de la pranz si cina. Acest lucru inseamna cereale, orez, suplimentat cu mici cantitati de carne si legume. Se bea si ceai de-a lungul zilei, dar rar atunci cand se ia masa.
Micul dejun in Japonia
In ciuda faptului ca asa-gohan inseamna „orez de dimineata”, cei mai multi oameni din Japonia (cel putin cei din zonele urbane) mananca rapid ceva in stil vestic, de tipul ochiurilor sau omletei, paine prajita, suc de fructe si cafea. Cei care prefera retete mai traditionale beau ceai sau supa miso si aleg o reteta ce contine orez. Unii asezoneaza orezul cu fulgi de seminte nori sau ou crud pentru mai multe proteine. Umeboshi sau prune crude murate sunt de asemenea populare la micul dejun. Sunt alese si pentru ca ajuta la digestie.
Micul dejun in Grecia
Micul dejun este destul de frugal in Grecia. Cei mai multi incep cu o felie de paine prajita si fructe proaspete cu iaurt. Cafeaua greceasca (identica de altfel cu cea turceasca) este extrem de populara si se poate bea fie fara zahar (sketo), mediu de dulce (metrio), sau foarte dulce (glyko) si care nu contine lapte.
Citeste si partea I!
Foto: fun12friends.net

Comentarii (3)

11.01.2012, 11:53

Ina

Ina
11.01.2012, 14:39

deci sa-i dam cu iaurt Imi place articolul

12.01.2012, 00:22

eu cam am inceput cu iaurt de vreo 2 zile tot asta mi-a ramas si mie cel mai mult in minte

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!