La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

Postat de Adinuta in Tipsuri pe 30 Oct 2011, 08:36

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Otetul - un produs iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust, otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.

Nu vom vorbi acum despre otet ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din contra, poate ruina un preparat altfel reusit.

Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).

Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut in regiunea Modena (Italia).

Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:

Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a fi preparata termic), la dressinguri de salate.

Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.

Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.

Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.

Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.

Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.

Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie . Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati cutiile sau borcanele care miros urat.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

28.11.2011, 11:00

Inac un sfat de folosit otetul in bucatarie. Aduceti la punctul de fierbere 1 litru de otet si turnati/l fierbinte in chiuveta. Lasati sa actioneze cca. 20 de minute. Veti avea o scurgere super curatata ECOLOGIC!!!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!