La piata in Valencia

Postat de Cristi Roman in Bucataras hai hui pe 21 Aug 2010, 19:14

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

La Boqueria din Barcelona (AICI aveti foto+video) m-a impresionat foarte mult, atunci cand am vazut-o, in vara lui 2007. Si pentru oricine ajunge in Barcelona si e interesat de mancare piata aia reprezinta ceva special. Insa de atunci am mai ajuns prin multe piete europene, si nu numai, care m-au impresionat mai mult, in primul rand prin varietate. As aminti un singur exemplu: senzationalele piete in aer liber din Palermo (AICI fotoreportaj), ceva de vis, prin care m-as plimba zilnic sau din care mi-as lua zilnic produse proaspete si de calitate, suficiente doar pentru ziua respectiva – daca as locui acolo.

Si acum mai vin in fata voastra, prieteni, cu un alt exemplu de piata care m-a impresionat mai mult decat La Boqueria. Se cheama Mercado Central si se afla in centrul Valenciei.

Pregatiti-va, intram impreuna intr-un templu al iubitorilor de mancare proaspata si de calitate!

Mercado Central a fost ridicata in anul 1914 si de atunci a ramas una din cele mai mari piete agroalimentare din Europa. Fiind situata chiar in centrul orasului, este usor accesibila iar de jur-imprejurul ei se afla o gramada de terase, magazine sau de alte obiective importante turistice ale Valenciei.

Am fost interesat in primul rand de legume, fiindca daca tot le-am redescoperit cu mare iubire in ultimii 2 ani, de cand mi-am schimbat incetul cu incetul modul de a manca, am zis sa le vad asa, la liber, pe mese, si sa gust din ele. Totusi, legumele din Irlanda nu sufera nici o comparatie cu cele din tarile aflate sub soarele cald. Si atunci m-am infruptat acum cu niste rosii foarte gustoase, din care am muscat cu pofta, ca din mere sau piersici, asezandu-ma pe un colt al pietei, alaturi de o bucata de branza si niste masline. M-am simtit bine.

Zona de peste si de fructe de mare proaspete este intinsa, cred ca ocupa un sfert din toata hala. Si am admirat, pe langa tipurile cunoscute, ditamai caracatitele, de 10-12 kilograme, sau sepii si calamari de 7-8 kilograme, adevarati monstrii – vedea-i-as in farfuria mea, alaturi de ulei de masline, usturoi si patrunjel.

Din Mercado Central nu puteau lipsi jamboanele imense de serrano, o desfatare nu doar la nivel vizual dar si la cel olfactiv.

Vorbind un pic de preturi, ele sunt cam asa, din ce-am retinut: rosiile erau intre €1 si €2 kilogramul – majoritatea sortimentelor, pe usturoi am dat €3 pe jumatate de kilogram, pestele era de la €2 kilogramul de sardine la €7/8 cel de specia mai deosebita, fructele de mare erau ieftine – de la €2 calamarii si sepiile mici, la €8/10 crevetii, dar si pana la €60 la langustine sau creveti uriasi. Merele si piersicile erau pe la €1.5 euro, vinetele cam un euro kilogramul.

Piata e deschisa de luni pana sambata, insa la ora 2 se inchide, pentru obisnuita pauza de dupa-amiaza a spaniolilor. Am prins si eu un astfel de sfarsit de prima parte a zilei, in care comerciantii isi inchideau tarabele, isi acopereau marfa, trageau obloanele si….fuguta acasa, la masa. Frumos.

Toate bune, dragi prieteni!

Comentarii (18)

22.08.2010, 16:36

Gaby, dar dezvolta, te rog "Cristi este numai bun" ... de pus la cosit, prasit, strans fan, framantat un aluat, spalat vase, carat plasele la piata?! ... ca nu ma prind, unde bati?

22.08.2010, 23:45

ah, adinutzo, mereu cu stirile in urma. vrei lamuriri?pai uite aici discutie http://www.bucataras.ro/articole/9913/shaorma-de-2-lei-neamuleee.html si nu eram lamurita daca e au ba)).dar daca vrei ,fac un articol lamuritor).ce zici Cristi?imi tre' si sustinere cu imagini, le asiguri?

31.08.2010, 11:43

felicitari pt articol si poze spre rusinea mea ca nu am ajuns in valencia cu toate ca e la 200 km de mine ,dar niciodata nu e prea tarziu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!