Lumea ceaiului- Alegerea ceainicului potrivit

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 19 Noi 2012, 22:38

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Alegerea ceainicului potrivit este în sine o artă. Pe cât de variate sunt tipurile de ceai, pe atât de numeroase sunt accesoriile care le pun în valoare. Am vorbit în articolele trecute despre infuzoare, acum a venit timpul să vorbim despre ceainice. Fie că sunt realizate din sticlă, porţelan, ceramică, argilă, fier sau argint, ceainicele au rol nu numai estetic, ci şi unul gustativ pentru că nu orice material este potrivit pentru fiecare tip de ceai în parte. La fel ca vinul, ceaiul are nevoie de ustensile potrivite pentru a-și dezvălui întreaga frumusețe.

Ceainicele din porțelan impresionează prin eleganță, dar și prin faptul că porțelanul are proprietăți de conductor termic. Numit și „aurul alb”, porţelanul poate fi folosit pentru cele mai multe dintre tipurile de ceai, dar sunt potrivite mai ales pentru ceaiurile negre şi verzi de calitate superioară.

Ceainicele din ceramică şi cele din argilă reţin pentru foarte mult timp căldură, proprietate care le face foarte potrivite pentru ceaiurile care se infuzează la temperaturi înalte, cum este pu-erh, dar şi pentru infuziile de fructe, plante mediciale sau Rooibos. Sunt foarte populare datorită durabilităţii lor şi pot fi folosite în fiecare zi. Cele mai faimoase ceainice din argilă sunt cele realizate din argilă mov, produse în regiunea Yi Xing din China. Acestea au o formă specifică şi o paletă de culori diversificată. Aceste ceainice sunt numite şi „ ceainice cu memorie” deoarece materialul poros absoarbe mirosul ceaiului infuzat şi-l păstrează pentru foarte mult timp. De aceea, aceste ceainice nu se spală cu detergent și se usucă în mod natural. De asemenea, pentru acest tip de ceainic se recomandă infuzarea aceluiași tip de ceai într-un ceainic timp de cel puțin 2 ani pentru a ajuta la formarea peliculei protectoare din interiorul ceainicului. Această peliculă de ceai este cea care face ca ceainicele de Yi Xing să fie atât de apreciate.

Ceainicele din sticlă au devenit foarte populare printre băutorii de ceai nu numai datorită faptului că nu alterează gustul ceaiului, ci și pentru că permite observarea stadiilor de deschidere a frunzelor sau de absorbție a lichidului, mai ales că pot fi folosite pentru aproape orice ceai.

 Recomand aceste ceainice mai ales pentru „blossoming tea”= ceaiuri ce înfloresc, frunze de ceai verde şi alb cusute manual în forme diverse ce se deschid sub formă de floare în timpul infuzării oferind un adevărat spectacol.

Ceainicele din fontă se găsesc în nenumărate forme și culori. Acestea sunt folosite în China și Japonia, mai ales pentru ceaiul verde Sencha. Cele mai populare se numesc tetsubin și au o formă tradițională, ușor aplatizată. Folosirea acestui tip de ceainic își are originea în mișcarea de contestare a Cha-No-Yu despre care am mai vorbit cu alte ocazii. Tetsubinul nu este însă folosit la prepararea ceaiului matcha.

Există și „ceainice” speciale pentru tipuri speciale de ceai. Vorbim despre bolul pentru matcha- “chawan” şi despre „Calabasse” pentru mate (arbust din America de Sud).

Chawan-ul este de cele mai multe ori realizat manual şi are o formă imperfectă pentru a sublinia natura perfectibilă a omului şi efemeritatea lucrurilor.

Mate se consumă dintr-un bostan scobit numit „Calabasse” şi se soarbe printr-un pai din metal numit „Bombilla”.  Vom discuta despre cele două tipuri de ceai şi metodele de infuzare în articolele viitoare.

Ceainicele din fontă şi calabassa nu se spală cu detergent pentru că pot păstra reziduri. Acestea se spală prin clătire cu apă fierbinte.

O altă informaţie importantă este că ceainicele se aduc la „temperatura de lucru” prin clătire cu apă caldă, lucru foarte important mai ales pentru ceaiurile cu temperaturi joase cum sunt cele albe.

V-am arătat astăzi că vasele folosite pot influența nu numai gustul mâncării, cu toții apreciem gustul preparatelor gătite în vasul roman, ci și pe cel al ceaiului.

Până data viitoare vă las să cugetați asupra unui citat din filosofia asiatică: „Ceaiul este o religie a stilului de viaţă”.

 

 

Comentarii (1)

26.11.2012, 17:05

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!