Lumea ceaiului- Ceaiul Alb

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 26 Noi 2012, 14:16

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza

Astăzi deschid propriu-zis seria despre ceai în care voi vorbi despre fiecare tip de ceai în parte, abordând strucutura farmacologică, ariile de cultivare, particularități, beneficii și modalități de infuzare specifice fiecăruia. Seria debuteză cu ceaiul alb , acest ceai prețios și rar, prea puțin cunoscut.

Neveștejit și nefermentat,ceaiul alb, la fel ca cel verde şi cel negru, face parte din categoria numită ceaiuri ortodoxe (ceaiuri prelucrate manual sau automatizat). Ceaiul alb este considerat un alt fel de ceai verde, mult mai proaspăt, ale cărui frunze se usucă natural şi se rulează natural. Frunzele tinere imature acoperite de un puf alb, împreună cu mugurii, sunt recoltate imediat pentru a nu produce clorofilă şi pentru a-și păstra culoarea. Prelucrarea acestui ceai este minimală, fiind prelucrat termic la o temperatură de maxim 30 de grade Celsius și o umiditate de aproximativ 65%, de cele mai multe ori, pentru 26 de ore. În unele cazuri, prelucrarea poate dura până la 3 zile în funcție de anotimp și de temperatura ambientală.

Ceaiul este produs mai ales în provincia Fujian din China, dar și în grădini din India, precum Darjeeling și Nepal sau în Taiwan. Acest ceai este produs în cantități mult mai mici decât ceaiul verde și cel negru și de aceea este destul de rar și scump pe piață. Consumatorii de ceai din zona extraasiatică au descoperit acest tip de ceai relativ recent, însă interesul pentru ceaiul alb crește de la an la an. Popularitatea sa a crescut în parte datorită gustului delicat, al culorii palide și forma neprelucrată a ceaiului, dar și datorită faptului că studiile au arătat cã ceaiul alb provenit din provincia Fujian conține foarte multă vitamina A, dar și E, importante pentru regenerarea celulară. De asemenea, acest ceaiul alb conține cantități importante de polifenoli, un fitonutrient benefic pentru sănătate, precum și cateine; s-a demonstrat ştiinţific, în experimente in vitro şi  in vivo,  că aceste substanţe reduc riscul de apariţie a arterosrelozei, dar şi a accidentelor vasculare cerebrale şi a unor tipuri de cancer precum cel mamar sau de prostată.

Aceste studii nu se aplică pentru ceaiurile albe provenite din grădini, altele decât cele din Fujian.

Mulţi consideră că ceaiul alb nu are confeină sau are foarte puţină cofeină, lucru care nu este neapărat adevărat. Conţinutul de cofeină scăzut se aplică numai ceaiului din Fujian, la fel ca şi nivelul ridicat de antioxidanţi. Mai mult, un studiu a arătat că ceaiul alb provenit din India poate avea un nivel de cofeină mai mare chiar decât al unui ceai negru provenit din Ceylon (Sri Lanka). Ceaiul alb chinezesc meţionat anterior are, în medie, 25 mg de cofeină per ceaşcă, în timp ce altele pot avea chiar şi 60 mg de cofeină per ceaşcă.

Însă un studiu realizat în 2004 la Univeristatea Pace din New York a concluzionat că toate varietăţile de ceai alb ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, precum şi la prevenirea plăcii dentare.

 În general, recomand acest tip de ceai persoanelor care nu consumă foarte multă cafea, ceai negru sau ceaiuri puternic aromatizate pentru că nu vor putea distinge gustul fin al acestui ceai. Un alt lucru interesant despre acest tip de ceai este faptul că lasă în gură o senzație catifelată, ca de mătase.

Cele mai cunoscute varitetăți de ceai alb sunt Silver Needle/ Bai Hao Yin Zhen (ace argintii- China), Pai Mu Tan/ Bai Mu Tan/ White Peony, care în traducere înseamnă bujori albi (India), Shou Mei (spânceana bătrână).

 Fiind cel mai pur dintre ceaiuri şi foarte delicat, ceaiul alb are nevoie de infuzări speciale, la temperaturi scăzute de aproximativ 60 de grade, iar preîncălzirea ceştii este esenţială pentru acest tip de ceai. Avantajul pentru acest tip de ceai, la fel ca oolongurile sau ceaiurile verzi, este infuzarea multiplă, respectând condiția ca la infuzarea multiplă, timpul să fie extins cu cel puțin un minut pentru fiecare infuzare.

În speranța că v-am ocupat câteva minute din viață cu folos, vă mulțumesc și vă aștept data viitoare cu o infuzie ușor astringentă și plăcută de ceai verde.

În imagine: Silver  Cloud- ceai alb din India aromatizat cu nopal (cactus)

 

 

Comentarii (5)

26.11.2012, 14:58

26.11.2012, 15:13

foarte frumos ai incheiat pacat ca nu intalnim ceainarii autentice unde sa putem savura un ceai adevarat

26.11.2012, 15:26

O ceainărie ca la carte în România zilelor noastre înseamnă faliment. Acum se poartă ceainăriile de mall, însă nimic nu ne împiedică să ne facem mica noastră ceainărie acasă în care să ne relaxăm în compania unui ceai bine făcut. Tocmai acesta este scopul acestor articole: să redescoperim lucrurile mici, dar care ne produc bucurie, chiar şi prepararea unui banal ceai.
Vă mulţumesc pentru aprecieri!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!