Lumea ceaiului- Mama ceaiului

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 18 Noi 2012, 18:47

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Apa, atât de importantă pentru susținerea vieții, este considerată de chinezi mama ceaiului pentru a-i sublinia rangul pe care îl ocupă în crearea cupei perfecte de ceai. Apa este prezentă în proporție de ~ 70% în frunza de ceai  şi scade la 7% după procesare şi mai mult de jumătate dintre substanţele benefice din ceai sunt dizolvabile în apă.

Chinezii consideră că apa cea mai potrivită pentru ceai este cea de izvor sau cea curgătoare pentru că sunt mai puţin impure. Lu Yu ierarhizează sursele de apă în funcţie de gradele de compatibilitate cu ceaiul astfel: apa de cea mai bună calitate folosită pentru infuzarea ceaiului este apa izvoarelor de munţi, urmată de apa de râu, cea de fântână, iar apa cea mai nepotrivită este apa de lac şi apa din fântâni adânci.

De asemenea, aceştia recomandă folosirea apei din regiunea în care a fost cultivat ceaiul pentru că împartăşesc aceeaşi structură chimică, precum şi folosirea apei curate, necontaminate.

Apa de la robinet, cea mai accesibilă sursă modernă de apă, poate fi folosită la prepararea ceaiului dacă face parte din categoria „apă moale”. La polul opus se află „apa dură”, denumire care desemnează apa bogată în calciu şi care crează foarte multe probleme aparatelor electrocasnice aşa cum sunt maşinile de spălat.  Dacă ne aflăm însă într-o regiune cu apă dură, o soluție ar fi folosirea filtrelor cu nisip sau cărbune care elimină această problemă, precum și pe cea bacteriologică.

Mai există o categorie de apă clasificată după criteriul concentrației de calciu  și anume apa semi-dură. Calciul se va depune la fundul vasului, dacă este fiartă câteva minute.

Problema identificată cel mai des în discuţiile cu pasionaţii de ceai este aprecierea temperaturii apei. Spuneam în articolele anterioare că temperatura apei diferă în funcţie de tipul de ceai şi atunci imposibilitatea aprecierii temparaturii se poate transforma într-o provocare. În lipsa unui termomentru pentru ceai, există alte solutii foarte simple pentru determinarea temperaturii apei folosite.

În filosofia asiatică se disting trei tipuri de apă în funcţie de tempartatură: apa prunc (considerată nesănătoasă pentru orice), apa  matură (potrivită pentru infuzarea ceaiului) şi apa moşneag (nepotrivită pentru ceai). Chinezii folosesc trei sisteme pentru determinarea temperaturii:  în funcţie de sunet, de abur şi de formă. Ne vom opri asupra ultimului, „distingerea formei”, numită şi Hsing Pien pentru că a fost cel mai apreciat şi desemnat cel mai comod de către băutorii de ceai cu care am discutat.

Conform acestui sistem, se disting trei mărimi ale bulelor de apă, primele două fiind numite făcând  analogie la forma ochilor unor viețuitoare. Prima dintre acestea, ochi de crab, desemnează bulele mici și multe ce se ridică de pe fundul ibricului. A doua, ochi de pește, descrie bulele medii ce se formează după trecerea primului nivel. Ultima mărime este apa moșneag și se distinge prin bulele foarte mari ce se sparg la suprafață.

Ochi de pește este apa folosită pentru infuzarea celor mai multe dintre ceaiuri. Pentru infuzarea ceaiurilor la care este necesară o temperatură mai scăzută (70-75 grade Celsius) este recomandat să se lase la răcit apa ajunsă în cel de-al doilea stadiu pentru 2-5 minute.

Un alt lucru important este concentrația de minerale dizolvate în apă pentru că poate altera gustul ceaiului. De aceea, mai ales pentru oolong-uri este recomandată folosirea apei bogate în minerale, în timp ce pentru celelalte ceaiuri se poate folosi o apă obișnuită, cu concentrat mediu de minerale.

„Bem ceai pentru a uita zgomotul lumii.”

Urmează: Calificative pentru ceai

 

 

 

 

Comentarii (4)

18.11.2012, 19:01

Interesanta descriere in amanunt al acestui procedeu iar diferenta de apa se poate resimti nu numai la ceai ci si la multe alte intrebuintari ale apei in functie de necesitate numai ca gustul difera astfel incat se schimba si gustul a ceea ce vrem sa facem cu apa;exemplul este si la anumite mancaruri daca apa nu este buna nici mancarea nu iese buna.La tara in satul in care a copilarit mama mea apa este foarte buna si mancarurile simplu pregatite au un gust divin.

18.11.2012, 19:32

Se spune că apa este inodoră, incoloră și insipidă, dar putem identifica imediat diferențele dintre sursele de apă. Un ingredient atât de comun poate influența în atâtea moduri gustul preparatului final.
Va multumesc tuturor!

18.11.2012, 19:34

Padre, mai sunt câteva locuri care se respectă și au personal bine instruit care poate să răspundă cu adevarat întrebărilor clienților, însă sunt atât de rare...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!