Nucile si beneficile lor

Postat de T I M E A in Alimente pe 8 Mai 2012, 08:59

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Nucile si beneficile lor

Nucile sunt  fructele unor specii de arbori apartinand familiei Juglandaceae din specia Juglan. Copacul este foios, atinge marimi medii si se crede ca este originar din muntii ce inconjoara Asia Centrala sau Sudul Europei.

Exista peste 30 de varietati de nuci, insa cele mai populare 3, cultivate pentru consum sunt Nucul Englezesc sau Persan - Juglans regia; Nucul Negru - Juglans nigra si Nucul Alb sau butternut- Juglans cinerea. Acestia sunt intalniti in special in tari ca Statetele Unite, Romania, Franta, Turcia sau China. Dupa plantare, copacul are nevoie de aproximativ 4 ani pana la primele roade.

Fructele sunt gata sa fie recoltate in luna August, atunci cand coaja groasa incepe sa crape si sa scoata la lumina nucile invelite in stratul subtire. Fiecare nuca are o forma sferica, fiind de marimea unei lamai medii, cu greutatea de 10-15 g incluzand miezul.

Ca strucutura, miezul contine doi lobi de marimi inegale, de culoare albicioasa, inveliti intr-o coaja subtire. Lobii sunt partial atasati unul de celalalt. Uleiul extras din nuci -pe langa gatit- este folosit si in scopuri medicinale sau aromaterapie.

 

Beneficii pentru sanatate

 

  • Nucile contituie o bogata sursa de energie, continand multi nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului.
  • Sunt extrem de bogate in acizi grasi monosaturati (aprox 72%), cum este acidul oleic si o excelenta sursa de acizi grasi esentiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) si acidele arachidonice. Introducerea regulata in meniu a nucilor ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism. Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi de omega 3 ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos
  • Doar 25 de grame de nuci contin peste 90% din DZR de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca acestia, in virtutea actiunii anti inflamatoare ajuta la scaderea riscului de aparitie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor si a cancerului la san, colon si prostata precum si a infarctului.
  • Nucile sunt bogate in substante fito-chimice, care isi aduc aportul la activitatea anti-oxidanta, incluzand melatonina, acidul ellagic, vitamina E, carotenoidele, si compusii poli-fenolici. Aceste substante ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, inflamatiilor, bolilor neorologice si imbatranirii.
  • Sunt o sursa foarte buna de vitamina E, bogate in special in gamma-tocopherol, continand nu mai putin de 21g/100 grame din aceasta substanta. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras, necesar pentru mentinerea membranei mucoase la nivel celular si a pielii, protejand-o de actiunea radicalilor liberi.
  • Contin mai multe complexe de vitamina B cum sunt riboflavina, niacinul, thiaminul, acidul pantothenic, vitamina B-6, si acid foliar.
  • Constituie o bogata sursa de minerale, ca mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. Cuprul este un co-factor vital pentru multe enzime incluzand cytochrome c-oxidase si superoxide dismutase (alte minerale ce functioneaza ca si co-factor sunt manganul si zincul).
  • Acesta din urma este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, productia de sperma, digestia si sinteza acidului nucleic. Seleniul este un micro-nutrient care functioneaza pe post de co-factor pentru enzime anti-oxidante cum sunt glutathione peroxidases.
  • Uleiul de nuci are o aroma specifica, avand puternice proprietati astringente, protejand pielea de a deveni uscata. Este utilizat in gatit ca ulei de baza si transport ("carrier or base oil"), in medicina traditionala, masajul terapeutic, aromaterapie, industria farmaceutica si cosmetica.

Consumarea unui pumn de nuci in fiecare zi va va furniza necesarul de minerale, vitamine si proteine.

 sursa: http://www.infogradina.ro/fructe/fructe-de-masa/nucile-si-beneficiile-lor/1155/

Comentarii (4)

08.05.2012, 09:54

super

08.05.2012, 09:55

08.05.2012, 10:14

si mie mi plac ..mananc ori de cate ori am ocazia...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola