Oul, simbol al intoarcerii la viata si un aliment complet - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 4 Apr 2016, 10:18

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre oua si despre beneficiile pe care le au asupra sanatatii.

Oul, simbolul Pascal al intoarcerii la viata, este, cum altfel, un aliment complet, de nelipist din dieta noastra.

Galbenusul are in componenta grasimi, proteine, vitamine, minerale, caroteni. Albusul este o sursa concentrata de proteine. Coaja are saruri de calciu.

Grasimile oului sunt de tip steroli si fosfolipide, componente esentiale ale membranelor celulare. Sunt emulsionate fin, cu efect colecistochinetic:

continutul mare de colesterol din galbenus (aproximativ 200mg/bucata 50g) a facut ca in ultimii ani consumul sa fie restrictionat celor cu patologie cardiovasculara sau cu risc cardiovascular crescut. Recent, ghidul american privind alimentatia sanatoasa precizeaza ca, ouale, desi bogate in colesterol, au un continut redus de grasimi saturate (ca si anumite fructe de mare), iar consumul lor este recomandat ca parte a dietei saptamanale.

fosfolipidele (lecitina, colina) sunt grasimi importante pentru dezvoltarea cerebrala, pentru memorie si concentrare, cat si imuno-modulatoare.

Proteinele oului, atat din albus, cat si din galbenus, se completeaza pentru a realiza cel mai echilibrat continut de aminoacidizi esentiali. Un ou de gaina contine aproximativ 6 grame de proteine de calitate.

Ouale nu contin glucide (cantitati foarte mici in albus).

Contin vitamine din grupul B, esentiale pentru sanatatea creierului (riboflavina, ciancobalamina, folat, acid pantotenic, piridoxina, tiamina), precum si vitaminele liposilubile A, D, E (in proportii mai mari la cele provenite de la gaini crescute in aer liber). Nu contin vitaminele C si K.

Dintre minerale, au un continut semnificativ de seleniu, fosfor, zinc, fier, calciu. Dintre caroteni, ouale aduc luteina si zeaxantina, cu rol protector ocular.

Complexitatea nutritionala indica ouale consumate cu moderatie in dieta fiecaruia dintre noi: de la copii in crestere, gravide sau mamici care alapteaza, pana la varstnici; la cei cu diete hipocalorice sau la cei care vor cresterea masei musculare.

Ca mod de preparare, cel mai bine tolerat este ochiul romanesc sau oul fiert moale. Fierberea indelungata a oualor, asa cum se procedeaza in perioada de sarbatori, are avantajul ca permite pastrarea lor cateva zile (nu mai mult de o saptamana in frigider!) si distruge eventualii germeni care ar putea aparea (in special Salmonella). Nu se recomanda prajirea oualor in ulei. Nu se consuma ouale crude, albusul crud contine substante cu efect anitvitaminic B (avidina- care inactiveaza biotina).

Desi ouale au acum termen de valabilitate afisat, se verifica daca oul este proaspat cand dupa spargerea cojii albusul ramane limpede, iar galbenusul are o culoare uniforma si nu se amesteca cu albusul.

Sursa foto: brightness.xyz

Comentarii (5)

04.04.2016, 10:39

04.04.2016, 12:39

Bine de stiut!

14.04.2016, 12:39

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!