Patrunjelul

Postat de Pasiune pentru bucatarie in Legume pe 6 Mar 2011, 21:36

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza

 Patrunjelul este o planta cu frunze verzi dispuse in manunchiuri dese si radacina pivotanta, alba. Atat frunzele, cat si radacina sunt intrebuintate, in special in domeniul culinar, pentru aromele lor potrivite pentru aproape orice fel de mancare: supe, sosuri, salate,tocanite etc.

Patrunjelul se poate pastra cateva zile verde daca este pus intr-un pahar cu apa,la loc racoros.Se poate pastra in pungi,la congelator.

 Patrunjelul este extrem de bogat in vitamine si minerale. Contine vitaminele A, C, E, complexul B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. Concentratia de vitamina C din patrunjel este de patru ori mai mare decat cea din portocale, are mai mult fier decat spanacul si are mai multe proteine decat un ou.


 Cultivare

 Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate. Acesta trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit. Pentru a se dezvolta corespunzator patrunjelul are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30oC.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va foma o tufa bogata si va inflori.

Patrunjelul este plantat de unii gradinari alaturi de alte plante leguminoase pentru a le proteja de anumiti daunatori. Patrunjelul atrage anumite insecte precum fluturi, viespi si muste de gradina. De exemplu, acesta este util pentru a proteja rosiile de viespi si de anumiti fluturi care isi lasa larvele pe planta de rosii.

Beneficii medicale:
*diminueaza afectiunile digestive, bronsita si diverse probleme ale tractului urinar;
* stimulaza contractiile uterine.
* Radacina diminueaza durerile mentruale;
* contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
* contine apiol – substanta folosita in medicamentele importiva afectiunilor renale (de ex. piatra la rinichi);
* combate cancerul
* previne aparitia afectiunilor cardiace prin continutul de acid folic;
* controleaza hipertensiunea arteriala

Comentarii (3)

Lau

08.03.2011, 10:14

interesant,multumim

09.03.2011, 13:26

e foarte sanatos si bun

19.03.2012, 14:38

sunt fan patrunjel multumim de articol

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!