Porumbarul - o planta miraculoasa ...

Postat de arhi in Bucataras eFeminin pe 12 Dec 2011, 08:10

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Ca planta medicinala, porumbarul, numit stiintific Prunus spinosa, se recomanda in hemoragie, afectiuni renale, dischinezie biliara, uremie, guta, tulburari de crestere, cura de slabire.

Se mai utilizeaza, de asemenea, in convalescente postgripale, boli pulmonare, tuse convulsiva, debilitate fizica, anorexie, inapetenta, deficit imunitar.

Porumbarul este un arbust salbatic din familia rozaceelor care poate atinge o inaltime de pana la trei metri, cu ramuri spinoase, flori albe si fructe mici sferice, de culoare neagra-vinetie.

Creste de la campie pana sus, in zona montana, la peste 1400 de metri inaltime si, ca mare iubitoare de lumina si caldura poate fi vazuta la liziera padurilor, pe marginea drumurilor si a terenurilor cultivate, in zonele calcaroase, traind la un loc cu socul, alunul si mecesul.

In scop medicinal, de la porumbar se folosesc florile, frunzele, fructele etc. Florile de porumbar contin flavone, acizi organici, glicozide, kemferol, saruri de magneziu si potasiu si sunt recomandate ca sedativ si diuretic in tratamentul nefritelor, cistitelor si enteritelor. Florile se culeg imediat dupa inflorire, una cate una.

Frunzele se culeg prin luna iulie si se recomanda in eruptii tegumentare, boli de rinichi, vezica, pentru eliminarea toxinelor din corp. Fructele numite porumbe se culeg toamna tarziu, dupa ce pica toata frunza arbustului, si se folosesc in alimentatie dar si ca remedii in diferite afectiuni.

Fructele au actiune astringenta si diuretica si efect antidiareic si antidizenteric si se recomanda in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, stimularea digestiei.

Impotriva constipatiei, ca sedativ si diuretic, se prepara o infuzie dintr-o lingurita de petale peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se tine la infuzat 15 minute dupa care se filtreaza. Se pot bea doua cani de ceai pe zi.

Pentru tratamentul eruptiilor cutanate, in boli de rinichi si vezica si ca depurativ se prepara un ceai dintr-o lingurita pulbere de frunze peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa 10 minute acoperit si inainte de a-l bea, se adauga un varf de cutit de bicarbonat pentru ca mediul alcalin creat sa favorizeze eliberarea substantelor active care altfel raman "inchise" in frunze.

Impotriva tusei, pentru stimularea digestiei, in boala gutoasa se prepara un decoct dintr-o lingurita de fructe in 250 ml apa si se fierbe 20 minute. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.

Siropul de porumbe se prepara dintr-un litru de apa in care se pun zece linguri de fructe si se fierbe 15 minute. Dupa ce se strecoara, in lichidul ramas se adauga un kg de zahar si se lasa sa fiarba pana capata consistenta smantanii.

Cat este cald, siropul astfel preparat se pune in sticle mici, inchise la culoare, se astupa bine si se pastreaza la rece. Siropul de porumbe se recomanda in afectiuni pulmonare, cate trei linguri pe zi in cure de o luna.

Porumbarul este primal arbust pe care primavara il imbraca in flori albe. Se spune ca, daca porumbarul are flori multe, anul va fi bogat. In Oltenia, fetele prind martisoare de crengile porumbarului pentru ca tot anul sa fie albe la fata cum sunt florile lui. In unele zone din tara, porumbul se seamana cand infloreste porumbarul.

Sa avem sanatate!

Sursa: ziare.com

Comentarii (3)

13.12.2011, 12:51


ce-mi mai placeau fructele,cand eram copil mereu mancam,erau foarte multe in zona acea

13.12.2011, 21:13

14.12.2011, 09:15

Asa e..si eu mancam fructe , iar acum am reusit sa-mi culeg si sa usuc o"mana" de fructe si sa -mi fac din cand in cand ceai...

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21