Postul negru o data pe saptamana - un plus de sanatate si tinerete

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 6 Dec 2011, 19:00

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Stramosii nostri traiau intr-o lume plina de stres si de lipsuri. Mancarea nu le era mereu la indemana si zilele de post negru erau destul de comune. Acest stil de viata ne-a influentat intr-un anumit mod materialul genetic, determinandu-ne starea de sanatate. Postul negru intermitent reduce stresul de tip oxidant, sporeste procesul de reparare al celulelor si pare sa fie o strategie cheie impotriva imbatranirii si care ajuta la longevitate.

Mii de ani de lipsuri au determinat ca organismul nostru sa isi construiasca un sistem protector pentru a se adapta la diferite faze de abundenta si saracie alimentara. In perioadele lungi de infometare, membranele celulare au devenit mai sensibile la insulina. Acest lucru este cu atat mai important cand mancarea este in cantitati reduse pentru ca astfel corpul se asigura ca fiecare imbucatura este folosita eficient sau depozitata.

In perioadele de abundenta corpul stimuleaza productia de insulina intr-un efort de a evita stresul unui apoi mare de calorii. Rezultatul este un nivel crescut  de grasimi dar si afectiuni inflamatorii in corp. Insulina creste si diviziunea celulara, ce reprezinta de fapt un factor de risc pentru formarea cancerului.

In ziua e astazi avem o abundenta de resurse alimentare. Putem manca practic la orice ora ne dorim. Chiar ne sunt recomandate 5-6 portii mai mici in locul celor 3 principale mai mari. Acest proces insa ii da corpului un semnal de surplus ce inhiba hormonii responsabili cu repararea celulara, ce are un puternic efect anti-imbatranire.

Pornirea mecanismelor de reparare genetica

Postul negru intermitent actioneaza prin pornirea unui mecanism celular de reparare ce stimuleaza regenerarea celulara. Aceasta adaptare se pare ca permite anumitor celule sa aiba o durata mai mare de viata in momente de infometare. Din punct de vedere energetic este un consum mai mic sa fie reparata o celula decat sa fie formate altele noi. Acest lucru are un aspect pozitiv prin oprirea formarii celulor canceroase si a dezvoltarii lor.

Aceste mecanisme de reparare celulara sunt pornite prin eliberarea hormonului uman de crestere. Acesta este cunoscut pentru schimbarile pe care le determina in organism pentru a favoriza arderea grasimilor si protejarea proteinelor. Proteinele si amino-acizii sunt folosite pentru a repara colagenul din tesuturi care imbunatateste functionalitatea si forta musculara, a tendoanelor, ligamentelor si oaselor. Imbunatateste si functiile pielii, reduce ridurile si ajuta la vindecarea taieturilor si arsurilor mai rapid.

Hormonul de crestere si insulina au functii opuse. In timp ce primul este axat pe repararea tesuturilor, eficientizarea folosirii energiei si a activitatii imuno-inflamatoare, insulina este responsabila cu pastrarea energiei, diviziunea celulara si activitatea pro-inflamatoare. Insulina este jucatorul cheie si cand conditiile cer o eliberare a sa, hormonul de crestere este suprimat.

Infometarea intermitenta este un mod puternic de vindecare

Infometarea de scurta durata si repetata este una dintre cele mai puternice modalitati de a reduce inflamatiile, a spori imunitatea si a spori vindecarea tesuturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi oameni se simti slabiti si au stari de ameteala atunci cand sufera de infectii. Acest mecanism este modul corpului de a ne scadea pofta de mancare si a crea conditiile propice pentru a stimula imunitatea naturala.

S-a descoperit faptul ca barbatii care au tinut post negru timp de 24 de ore au avut un procent cu 2.000% mai mare al hormonului cresterii de care am vorbit mai devreme. Femeile testate au avut o crestere de 1.300%. S-a mai aflat faptul ca cei care tin post negru din cand in cand au un numar mai redus de trigliceride, un colesterol scazut si un nivel al zaharului stabil.

In primul rand este bine sa ii oferi corpului un repaos de 12 ore intre masa de seara si micul dejun pentru a permite corpului sa realizeze digestia completa (cam 4 ore) si sa aiba inca 8 ore pentru a termina detoxifierea. Apoi alege o zi pe saptamana pentru a tine post negru timp de 24 de ore.

Foto: sheknows.com


Comentarii (2)

Lau

Lau
06.12.2011, 21:59

06.12.2011, 23:08

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!