Roma - cetatea eterna

Postat de Corinuta in Bucataras hai hui pe 2 Oct 2010, 19:42

Am petrecut la Roma revelionul 2007, cu oameni dragi, apropiati sufletului meu.......a fost o calatorie neplanficata. M-am hotarat sa plec imediat dupa Craciun, cand, un telefon primit de la ai mei - plecati acolo - a facut sa mi se para insuportabil dorul de ei. Asa ca m-am dus la agentie a doua zi si mi-am luat bilet, mi-am facut bagajul si cu trei zile inainte de sfarsitul anului, pe o ninsoare deasa de-ti era mai mare dragul, m-am urcat in autocar si dusa am fost.

Prima data cand calatoream singura spre alte meleaguri...........32 de ore mai tarziu, fratele meu m-a intampinat in autogara din Roma.......lacrimi multe si imbratisari, o gramada de lucruri pe care vroiam sa ni le spunem si nu stiam cu ce sa incepem. Metrou, tren, autobus si acasa - in Fiumicino - nu inainte de a scapa ca prin minune de niste hoti.....de-ai nostri probabil:)

Am stat la povesti pana noaptea tarziu....a doua zi ne-am pregatit de petrecere: lasagne, tiramisu si inca o prajitura cu fructe pe care am reusit sa o scap pe jos in drum spre.....o familie de la Suceava cu care am petrecut cel mai frumos revelion ever! Am dansat populara, manele - n-a contat - am fost in port la artificii.....superb! Am venit pe jos acasa dimineata, povestind intruna.

Prima zi in Roma, era intr-o marti, mi-aduc aminte parca a fost ieri...in primul rand am cumparat o harta......zicea frate-meu in metrou: "ce vrei sa vezi prima data?", la care eu:"pai sa-ncepem la Colosseum, pe urma vedem noi" si urcand scarile de la metrou intreb: "e departe?", la care el zambind: "las' ca vezi tu". Zambea pentru ca in momentul in care iesi de la metrou in strada ti se infatiseaza mare chiar in fata impresionantul, monumentalul.....Colosseum! Am stat aproape jumatate de ora la coada ca sa platim 11 euro si sa intram............lume multa, plin de turisti, dar nu m-a deranjat, noi eram cu povestile noastre.

Dupa vreo ora petrecuta aici, la iesirea si la insistentele lui frate-miu, imi fac poze cu "imparatul Traian" - care era roman sadea:)) Trecem pe langa Arcul lui Constantin in drum spre Forul roman, apoi ajungem in Piazza Venezia la monumentul lui Vittorio Emanuele, intram la muzeu si apoi ne intoarcem pe la Forul lui Traian cu celebra Columna...dupa care se face seara si plecam spre casa.

A doua zi ne-am dus direct la Vatican.........ce sa va spun Piazza San Pietro -Impresionanta, te face sa te simti mic, neinsemnat.......lume muulta, lasam pe alta data vizitarea Basilicii San Pietro pentru ca era o coada imensa si o luam pe jos pe Via della Conciliazione spre Castelul Sant' Angelo, traversam podul cu acelasi nume admirand statuile facute de Bernini, mergem pe malul Tibrului, trecem pe langa Palatul Justitiei si ajungem intr-un sfarsit in Piazza Spagna - iar lume muuulta - abia urcam scarile pana la biserica Trinita dei Monti, nu pentru ca ar fi greu de urcat ci pentru ca italienii au obiceiul de a se aseza pe scari - asa cum noi stam pe banci in parc - si trebuie sa faci slalom printre zecile de persoane care iti stau in cale:). Ajunsi sus bem un espresso, mancam un sandvis si o luam spre casa.

In zilele care au urmat am mai vazut in plimbarile noastre: Pantheonul, Fontana di Trevi, Augusteumul, Insula Tiberiana, Tepio di Vesta, Campidoglio, Piramide di Caio Cestio....cu cat parcurgi mai mult din acest oras, cu atat ai impresia ca ai vazut prea putin. O zi, am hotarat sa mergem sa ne plimbam pe malul marii...

Pe 6 Ianuarie e sarbatoare mare si la Italieni Epifania sau "Ziua celor trei regi" sau La Befana, ultima care incheie seria sarbatorilor de iarna. In traditia italiana Befana este o vrajitoare care, asemeni lui San Nicolas, lasa copiilor dulciuri si jucarii in ghetute sau in niste ciorapi special pentru cadouri. Ca orice vrajitoare, Befana se deplaseaza prin vazduh calare pe o matura fermecata si poate intra, fara sa fie auzita in orice casa. Nu are nevoie de sac sau sanie pentru a cara cadourile pentru ca un simplu gest magic o ajuta sa lase cadoul potrivit fiecarui copil:) Matusa mea, care a fost in sfarsit libera dupa o saptamana de munca, ma duce prin Roma sa vad Capela Sixtina, Muzeele Vaticanului, Piazza del Popolo unde ne oprim sa mancam o pizza napoletana la o pizzerie stiuta de ea. Ne mai plimbam putin pe Via del Corso, mancam un gelato de la mama lui:) si ne mai oprim sa vedem inchisoarea unde au fost intemnitati Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Duminica, am hotarat sa o rezervam cumparaturilor si mergem la piata din Porta Portese un fel de piata de vechituri si nu numai.  La intoarcere ne-am oprit in Luna Parc unde ne-am dat cu trenuletul, caruselul si alte asemenea.............ne bucuram de ele ca niste copii:)

Cam asta a fost vacanta mea la Roma.......ca iubitoare de istorie si arhitectura pot sa spun ca e raiul pe pamant. M-am dus sa vad oameni dragi mie si faptul ca am vazut un asemenea oras a fost un bonus extraordinar!

Comentarii (10)

03.10.2010, 17:27

frumoase poze..frumoasa descrierea d ela inceputul articolului de cum te-ai reintalnit cu fam ta.....ai petrecut cu o fam din suceava si ma incanta...frumos frumos articol

03.10.2010, 17:29

a am uitat ai aruncat banut in fontana di trevi si ti-ai pus dorinta?stiu ca asa se face..dak da s-a indeplinit?

04.10.2010, 13:42

Rocsiam aruncat mai multi............si se implinesc in fiecare zi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola