SAPTAMANA PATIMILOR - MIERCUREA

Postat de claudiaO in Cu de toate pe 16 Apr 2014, 10:52

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
SAPTAMANA PATIMILOR - MIERCUREA

 

 

În Denia din Sfânta zi de Miercurea Mare, Sfinţii părinţi au rânduit să se pomenească două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Acesta în săptămâna Patimilor.

 

Pe de o parte este pomenită Maria, numită în multe texte religioase drept femeia cea păcătoasă, care L-a uns cu mir pe Domnul, înainte de mântuitoarea patimă, iar evenimetul a fost relatat de evanghelistul Matei (Evanghelia lui Matei : 25, 17-13) şi de evanghelistul Luca (Evanghelia lui Luca : 7,37, 50). Tot la Denia din Miercurea Mare este pomenit Apostolul Iuda, cel care l-a vândut pe Iisus fariseilor.

Mântuitorul a petrecut Miercurea Mare în Betania

Mântuitorul a petrecut întreaga zi de Miercuri în Betania, alături de prietenii lui, în casa lui Simeon Leprosul. Lângă Iisus, la masă masă, se aflau ucenicii Săi, Lazăr cel înviat din morţi şi surorile acestuia :Marta şi Maria.

Cum se explică gestul Mariei?

Pe când se afla în casa lui Simon Leprosul, stând la masă cu prietenii Lui, de Iisus s-a apropiat o femeie care purta în braţe un vas de alabastru cu mir scump.

Spărgînd vasul cu mir, ea a turnat uleiul pe capul şi pe picioarele Mântuitorului, iar mirosul s-a răspândit în încăpere; de aceea, cei prezenţi la ospăţ au comentat ore în şir gestul Mariei. Preţul acestui mir, mult mai mare de 300 de dinari, echivala cu 300 zile de lucru şi a încins atmosfera în rândul mesenilor.

În acest timp, Maria a îngenuncheat plângând, a umezit picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi şi le-a şters cu părul ei lung şi despletit. Este şi mai impresionant gestul Mariei, pentru că mirul de nard curat, frumos mirositor, a fost folosit pentru ungerea corpului lui Iisus, cât timp acesta era în viaţă. " N-o certaţi, le-a spus Hristos pentru ce a făcut!"

Mesenii vorbeau că, datorită popularităţii, Iisus va fi încoronat ca rege. Auzind acest lucru, durerea ei s-a transformat în bucurie .

Hristos i-a iertat păcatele Mariei

Totodată, când L-a văzut pe Iisus intrând în casa unui lepros, Maria spera că Mântuitorul are s-o tămăduiască şi pe ea, aşa cum l-a vindecat şi pe lepros. Şi, într-adevăr, Hristos a tămăduit-o pe Maria, femeia păcătoasă, iertându-i păcatele.

''Gestul Mariei a prefigurat ungerea Mântuitorului înaintea îngroprii sale. Impresionat de acest gest, Hristos s-a adresat din nou ucenicilor săi:" Adevărat vă spun, că oriunde va fi propovăduită Evanghelia, în toată lumea, se va istorisi ce a făcut femeia aceasta spre pomenirea ei", ne-a spus părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Iuda trădătorul

Martor fiind la acest eveniment din casa lui Simeon, Iuda (care era casierul ucenicilor) a certat-o pe Maria pentru că a risipit banii cumpărând mir foarte scump. El cerea ca fiecare ban să fie de ajutor săracilor, deşi el însuşi sustrăgea pe ascuns din sumele adunate.

Miercuri seara, Iuda L-a părăsit pe Iisus

În ziua de Miercuri, după discuţiile referitoare la preţul mirului, Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers la casa lui Caiafa. De fapt, nu era prima dată când Iuda se întâlnea în mare taină cu membrii Sinedriului- Tribunalul suprem, care reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor.

Iuda L-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi

În seara aceea de Miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere directă, fără ocolişuri: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?". Fără să stea pe gânduri, fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

Primul Sinedriu a fost convocat ilegal, noaptea, chiar în perioada sărbătorii Pesahului, care celebra eliberarea israeliţilor din robia egipteană. Membrii Sinedriului aveau misiunea să protejeze acuzatul, acordându-i prezumţia de nevinovăţie; în niciun caz, membrii acestui Tribunal nu aveau voie să lovească un acuzat .

Fariseii au grăbit uciderea lui Iisus

Totuşi, ei „L-au legat la ochi, Îl loveau peste faţă şi-L întrebau, zicând: «Proroceşte, cine Te-a lovit?» şi rosteau împotriva Lui multe alte batjocuri", menţionează Evanghelistul Luca ( 22:64). Iuda a pregătit mai multe strategii care să grăbească arestarea Mântuitorului şi hotărârea cărturarilor şi fariseilor de a-L ucide pe Iisus. (Matei XXVI).

Iuda s-a spânzurat

Nu după multă vreme, Iuda a constatat că el însuşi a fost trădat de membrii Sinedriului. Mergând la Templu, el şi-a recunoscut greşeala, că a vândut „sânge nevinovat"; în acelaşi timp, el a realizat că păcatul lui nu poate fi iertat.

Cinismul propriilor trădători l-a determinat să arunce banii primiţi pentru trădare, pe care-i avea asupra sa în Templu. După plecarea din Templu, la scurt timp, Iuda s-a spânzurat de un copac numit de atunci „Copacul lui Iuda".

Tradiţii pentru spor şi sănătate

În Miercurea Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui Simeon Leprosul din Betania.

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care în Miercurea Mare ţin post negru, vor fi protejaţi de boli, de Sfânta Miercure, pe parcursul anului.

În această zi, în mediul rural, se păstrează interdicţia ca femeile să nu toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să "întoarcă" minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.

În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primesc în dar de la gospodari ouă albe, care vor fi înroşite de Paşte.

De asemenea, se mai păstrează obiceiul din moşi strămoşi ca cenuşa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Bătrânii satelor spun că, în Miercurea Mare, cenuşa are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat

 

Sursa : http://www.click.ro/

 

 

Comentarii (1)

16.04.2014, 17:42

frumoasa e saptamana asta

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola