Semnificatia zilei de 8 martie

Postat de LUK in Cu de toate pe 7 Mar 2011, 22:54

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Putini dintre noi stim  ca ziua internationala a femeii marcheaza, de fapt, o comemorare. In urma cu 100 de ani, intr-un incendiu dintr-o fabrica din New York, si-au pierdut viata numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declansat un protest fata de conditiile de munca, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internatinala a Femeii".

Originea Zilei Mamei o regasim in vechile societati, pe cand se organizau primele sarbatori dedicate mamelor. Romanii si Grecii organizau in fiecare an, primavara ceremonii pentru a onora divinitatile, mame de zei, Rhea si Cybele. La popoarele latine, care se reuneau in fata templului lui Juno, femeile primeau cadouri. Aceasta traditie a celebrarii mamelor a fost pastrata pana in secolul al IV-lea inainte de Hrisots, data la care ritualul a fost abandonat din cauza emergentei religiei. In anii 1600, in  Anglia se celebra o zi numită "Sambata Mamelor", in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acea zi oamenii saraci care lucrau pentru bogatasi veneau sa isi petreaca ziua alaturi de cei dragi.

In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai. Pana in decembrie '89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii.

In multe parti ale lumii, Ziua Internationala a femeilor este un moment al activismului si al pledoariei pentru schimbare sociala. Din punct de vedere istoric, aceasta zi a fost una care a adus impreuna femeile, pentru demonstratii si actiune politica globala.
In diferitele sale forme, Ziua Internationala a femeilor exista de mai mult de 90 de ani.
* Ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului 20, in mijlocul industrializarii rapide a lumii si a expansiunii economice, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca.
* Femei din fabricile textile si de confectii au organizat un astfel de protest in 8 martie 1857 in New York City. Muncitoarele au protestat impotriva a ceea ce ele considerau ca fiind conditii proaste de lucru si salalarii mici. Protestatarele au fost atacate si dispersate de catre politie. Aceste femei si-au infiintat, in aceeasi luna, dar doi ani mai tarziu, primul sindicat muncitoresc.
* Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a sponsorizat o intrunire a maselor pe tema drepturilor femeilor.
* In 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobata o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot de catre femei.
* Inspirata de o comemorare in America a femeilor care muncesc, socialista germana Klara Zetkin a organizat Ziua Internationala a Femeilor (ZIF) in 1911. Pe 19 martie, socialiste din Germania, Austria, Danemarca si alte tari europene au organizat greve si marsuri. Feminista si revolutionara rusa Aleksandra Kollontai, care a ajutat la organizarea evenimentului, l-a descris ca pe "o mare de femei clocotind si vibrand la unison".
* Pe masura ce nou nascutul eveniment anual lua amploare, el a preluat cauza pacii, precum si pe cea a drepturilor femeilor. In 1915, Zetkin a organizat o demostratie in Bern, Elvetia, pentru a grabi incheierea primului razboi mondial. Femei aflate de ambele baricade ale razboiului au participat.
* Pana in 1917, ZIF era sarbatorita in zile diferite in intreaga lume.
* Apoi, in 1917, 8 martie a fost identificata ca Zi Internationala a Femeilor deoarece in acea zi in Rusia mii de femei si-au parasit casele si fabricile ca sa protesteze impotriva ratiilor de hrana extrem de mici, preturilor foarte ridicate, razboiului mondial si cresterii continue a suferintelor prin care trebuiau sa treaca (aceasta a fost greva "pentru paine si pace" care, in combinatie cu alte proteste care au izbucnit intre 8-12 martie, a dus la "Revolutia din Februarie" ce a fortat tarul Nicolae al II-lea sa abdice.)
* Printre alte evenimente istorice, 8 martie comemoreaza incendiul de la Fabrica Triangle Shirtwaist (New York, 1911), unde peste 140 de femei si-au pierdut viata.
* In 1921, 8 Martie a fost in mod oficial si global declarata Ziua Internationala a Femeilor, atunci cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita in mod uniform pe toata suprafata planetei. In timp ce Ziua Internationala a Femeilor se sarbatoreste, acum, in mod global, pe 8 martie, exista cateva tari care celebreaza o Saptamana Internationala A Femeilor, iar Statele Unite sarbatoresc Luna Internationala a Femeilor.
* Demonstatiile din Rusia marcand Ziua Internationala a Femeilor s-au dovedit a fi prima etapa a Revolutiei Ruse din 1917. Dupa "Revolutia din Octombrie", Kollontai l-a convins pe Lenin sa declare aceasta zi ca sarbatoare oficiala, iar in timpul perioadei sovietice "femeia muncitoare si eroica" a continuat sa fie sarbatorita in aceasta zi.
* Ziua este inca sarbatorita in mod oficial in Rusia (ca si in Belarus, Macedonia, Moldova si Ucraina) in principal ca "Zi a Mamei"- cu felicitari, flori si cadouri pentru femei din partea copiilor, barbatilor si altor femei.
* In Occident, Ziua Internationala a femeilor a fost comemorata in anii 1910 si 1920, dar si-a pierdut, mai apoi, din importanta. Traditia a fost reinviata in anii '60, o data cu amploarea pe care a luat-o feminismul, dar fara asocierea acestei sarbatori cu socialismul. In 1975, care a fost desemnat Anul International al Femeilor, Natiunile Unite au confirmat aceasta zi si au inceput sa sponsorizeze, in mod oficial, Ziua Internationala a Femeilor.
* Astazi, diverse evenimente celebreaza, in toata lumea, realizarile sociale, politice si culturale ale femeilor

 surse:romania.indymedia.org; femeiok.ro

Comentarii (16)

09.03.2011, 11:13

foarte frumos La multi ani !

09.03.2011, 13:25

La multi ani!!!

LUK

LUK
09.03.2011, 23:11

multumesc Lia..Rocsi..la multi ani si voua!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]