Sfaturi practice in bucatarie - partea I

Postat de Dya Daniela Andrei in Tipsuri pe 27 Apr 2011, 15:16

Generalitati

 Coacerea vinetelor: strapungem vinetele cu o furculita pe intreaga suprafata, altfel vor pocni in cuptor. Le asezam intr-o tava, pe care am pus in prealabil hartie de copt (asta daca nu vrem sa frecam de zor la ea pentru a o curata), si, le introducem la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Timpul variaza in functie de marimea vinetelor. Din cand in cand le intoarcem de pe o parte pe alta pentru a se coace uniform. Cand s-au inmuiat le putem scoate din cuptor si le lasam sa se raceasca. Luam apoi fiecare vanata, o taiem pe lung in doua jumatati si cu ajutorul unei linguri de lemn razuim miezul. Punem miezul vinetelor intr-o strecuratoare si il lasam sa se scurga de suc 15-20 de minute.

  • Daca am scapat prea multa sare in mancare, punem intr-un tifon 2-3 linguri de orez si il lasam sa fiarba in vasul respectiv (orezul va absoarbe o parte din cantitatea de sare)
  • Daca maioneza se taie in timpul prepararii, se va adauga picatura cu picatura o lingura de apa clocotita si aceasta se va repara.
  • Daca o mancare s-a ars, se rastoarna intr-un alt vas, fara a se atinge partea arsa si se adauga o lingurita de zahar si 3 linguri de apa rece. Dupa ce mancaera s-a racit, daca este nevoie, se mai pune din nou la fiert la foc mic, insa nu direct pe flacara.
  • Bulionul se adauga in mancare doar dupa ce carnea sau cartofii au fiert complet.
  • Sosul VINEGRETA este pentru preparate reci din oua, peste si legume. (se prepara din: ulei, oua fierte tari taiate marunt, mustar, piper, otet, patrunjel, apa minerala, sare – se amesteca bine toate ingredientele si se pune peste preparat)
  • Pentru aromarea supelor, ceapa se pune dupa ce mai intai a fost tinuta 3 minute deasupra flacarii sau in apa clocotita.
  • Berea blonda, usor incalzita, poate fi folosita pentru stergerea mobilei vechi, din lemn
  • Pentru a degresa o supa, se strecoara printr-un tifon dublu care a fost initial umezit cu apa rece.
  • Galbenusurile proaspete se pot pastra de pe o zi pe alta la frigider, intr-o cescuta, acoperite cu ulei sau cu apa rece.
  • Faina alba trebuie cernuta intotdeauna inainte de a o folosi, astfel prajiturile si fainoasele vor fi mai aerate
  • Inainte de coacere cuptorul trebuie preincalzit
  • Branza se condimenteaza perfect cu seminte de chimen.
  • Ouale crapate puse la fiert in apa cu sare nu isi mai pierd albusul.
  • Pentru a obtine clatite pufoase si fine se adauga in compozitie putin praf de copt
  • Nucile intrebuintate la prajituri capata un gust mai bun daca sunt prajite in cuptor inainte de a le folosi.
  • Branza uscata se improspateaza daca e tinuta in lapte cald cateva ore.

 

Preparate din carne

 

  • Pentru a capata un gust bun si fragezime, ficatul si rinichii se pun inainte de a fi preparati in lapte crud
  • Pestele se curata mai usor de solzi daca se tine timp de un minut asupra unui vas cu apa clocotita
  • Carnea pentru fript se unge cu ulei, se lasa 10 minute si abia apoi se pune pe gratar. Carnea de peste se unge cu ulei cald.
  • Friptura de porc la tigaie sau carnea de vita la gratar este mai gustoasa daca ungi carnea cu unt si o presari cu cimbru inainte de perparare. Untul in amestec cu cimbru si usturoi confera un gust deosebit pentru carnea de pui la gratar.

 

Fructe si legume

 

  • Legumele uscate se pun la fiert in apa rece, iar cele proaspete se fierb in apa clocotita.
  • Pentru ca legumele sa isi pastreze culoarea se pune putin bicarbonat in apa in care fierb (sau se fierb fara capac)
  • Morcovii spalati bine – in special cei tineri – se pot folosi in preparate cu tot cu coaja, pentru a imbunatati aportul de vitamina D
  • Salata ofilita isi recapata prospetimea daca in apa in care o spalam adaugam o lingura de zahar
  • Legumele de primavara se pastreaza proaspete daca le tinem in cutii de plastic clatite cu apa rece, puse apoi in frigider
  • Gustul iute al ridichilor poate fi inlaturat daca dupa ce le-am taiat le trecem printr-un jet de apa rece
  • Rosiile moi se intaresc daca le tinem pentru 2-3 ore intr-un vas de apa sarata (un pumn de sare la 1 l de apa)
  • Fructele se spala mai intai, abia apoi li se indeparteaza codita.
  • Zarzavatul curatat nu trebuie tinut in apa.
  • Bulionul/sosul de tomate nu se pastreaza in cutii de tabla dupa ce au fost deschise.

 

 

Chiar daca stiati...sa ne aducem aminte... bicarbonatul de sodiu face minuni.

 

  • Scoate mirosurile urâte din borcane. Ce trebuie să faci: presară praful în borcanul gol, apoi clăteşte bine.
  • Dacă ţi se pare că există un miros ciudat în frigiderul tău, pune în el un plic cu bicarbonat de sodiu, deschis, şi schimbă-l lunar. Vei simţi o mare diferenţă.
  • Te scapă de mirosul neplăcut al gunoiului, dacă împrăştii praful pe fundul coşului sau chiar deasupra mizeriei.
  • Curăţă jucăriile copilului astfel: dizolvă patru linguri de
    bicarbonat într-un sfert de pahar de apă. Înmoaie un burete în soluţia obţinută şi şterge jucăriile.
  • Pune o cană de bicarbonat în cutia în care ţii detergentul de rufe şi amestecă. Hainele spălate astfel vor avea o culoare impecabilă
  • Stropeşte covorul cu un amestec de apă cu puţin bicarbonat, înainte de a da cu aspiratorul. Îi vei reîmprospăta culoarea.
  • Curăţă mobilierul de grădină: înainte de a-l depozita pentru iarnă, freacă-l cu bicarbonat, cu un burete ud.
  •  Redă strălucirea argintului.. Cum: fă o pastă din bicarbonat şi
    puţină apă. Ia o periuţă de dinţi şi freacă bijuteria pe care vrei să
    o faci să arate ca nouă. După aceea, şterge-o cu o cârpă curată.
  • Acest praf "face lună" podeaua din baie şi toaleta. Trebuie doar să pui o jumătate de ceaşcă de bicarbonat într-un lighean cu trei litri de apă caldă şi apoi să ştergi pe jos cu o cârpă sau cu un mop înmuiat în amestec. Bicarbonatul face mi nuni şi cu vasul de toaletă.
  • Curăţă aparatul de cafea cu un amestec făcut dintr-un sfert de plic de bicarbonat şi un sfert de litru de apă.
  • Pentru a elimina mirosul neplăcut al încălţărilor, presară bicarbonat în ele.
  • Dă luciu farfuriilor şi redă strălucirea tigăilor şi oalelor
    amestecând detergentul de vase cu două linguri de bicarbonat. Vesela va arăta la fel ca în ziua în care ai cumpărat-o.
  • Dacă ai o geantă de voiaj care are un miros ciudat, poţi să pui în ea puţin bicarbonat. Curăţă după 10 minute.
  • Pentru ca şamponul să aibă un efect mai bun, presară nişte
    bicarbonat în mână când te speli pe cap şi vei scăpa mai uşor de
    resturile de gel, spumă de păr sau fixativ.
  • Dacă ai vărsat ceva urât mirositor pe tapiţerie, împrăştie puţin bicarbonat pe pată, lasă-l să acţioneze 15 minute şi apoi curăţă bine cu apă locul respectiv.
  • Mobila ta are pete? Pune pe un burete umed puţin bicarbonat şi aplică direct pe mobilă. Tot aşa poţi scoate şi urmele de creion de pe pereţi.
  • Împrăştie praf de sodiu în scrumieră şi vei vedea că mirosul
    ţigărilor nu se va mai simţi atât de puternic.

  • Poţi curăţa şi ceainicul. Scufundă-l într- un recipient în care ai pus un sfert de cană de bicarbonat amestecat cu 250 ml de apă caldă şi lasă-l acolo toată noaptea. Dimineaţa, spală-l!
  • Bicarbonatul e foarte bun dacă vrei să cureţi bureţii de vase şi să îi scapi de miros. Tot ce trebuie să faci e să-i pui la înmuiat
    într-un amestec de patru linguri de bicarbonat cu o jumătate de litrun de apă caldă.
  • Bicarbonatul albeşte protezele dentare, înlătură impurităţile şi dezinfectează. Lasă-le un timp la înmuiat într-un pahar plin cu apă caldă, în care ai pus două linguriţe de bicarbonat.

  • Peria de păr sau pieptănul par încărcate? Vei scăpa de grăsime sau de alte urme dacă le scufunzi într-o soluţie făcută dintr-o jumătate de litru de apă caldă şi o linguriţă de bicarbonat. Freacă-le apoi şi lasă- le la uscat.

  • Dacă vrei ca animalul tău de casă să miroasă frumos, între spălări poţi să-i presari bicarbonat pe blăniţă, iar apoi să-l perii. Şi jucăriile lui poţi să le cureţi şi să le dezinfectezi cu un burete
    înmuiat în apă caldă şi bicarbonat.

  • Pune pe un burete umed puţin bicarbonat şi curăţă cu el interiorul şi exteriorul cuptorului cu microunde. Va străluci!

  • Iată cum scapi de grăsime şi de petele de ulei din garaj: presară bicarbonat chiar pe locul unde s-au format petele şi frea- că-le bine cu o perie umedă.

  • Când îţi speli maşina, poţi să amesteci un sfert de cană de
    bicarbonat cu un litru de apă şi să foloseşti soluţia rezultată pentru a curăţa geamurile, zonele metalice cromate, cauciucurile şi scaunele.

    Completare: se pot pune fructele si legumele intr-o solutie de
    bicarbonat de sodiu (se lasa cateva minute si apoi se clatesc), pentru a elimina resturile de substante acide care sunt folosite pentru "cresterea duratei de viata" a acestora, insa trebuiesc apoi consumate imediat, pentru ca altfel se strica...

Comentarii (10)

29.04.2011, 23:20

Doamna Burdulea va multumesc. Sunt convinsa ca sunt cunoscute in mare parte de catre cei care iubesc gatitul, insa asa cum specificam si in prezentare, sunt si bucatarasi incepatori care, poate, au nevoie de anumite sfaturi. Iar eu ma incadrez in aceasta categorie,,, la inceputurile mele chiar as fi avut nevoie de mult mai multe "tipsuri"
Va doresc o seara frumoasa!

01.05.2011, 19:11

Dya ,asa este ,parte le cunoastem dar parte din ele nu,le gasesc folositoare si mersi pentru munca depusa

01.05.2011, 23:52

Multumesc Cris... Meritul apartine celor care le-au impartasit in cartile lor,,, eu doar le transmit mai departe

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!