Sfaturi si metode de preparare a oualor

Postat de Adinuta in Tipsuri pe 30 Oct 2011, 08:55

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Oul este un ingredient atat de important in alimentatia nonvegetarienilor incat a ajuns sa aiba o gramada de intrebuintari, fiind folosit de la gustari la preparate principale, de la bauturi la torturi sau de la inghetata pana la mancaruri grele, de sarbatori.

Unde pastram ouale?

Ouale se pastreaza cel mai bine afara din frigider, intr-un loc racoros si fara lumina naturala. Desi in ultimul timp sfaturile diferitelor organizatii sunt de a pastra ouale in frigider, acestea pot fi tinute si in afara acestuia, cu conditia folosirii in maximum doua saptamani de la achizitionare si de a nu fi tinute la cald. Daca insa separam galbenusurile de albusuri atunci ambele parti trebuie tinute la frigider, in cazul nefolosirii de moment.

Daca totusi tineti ouale la frigider scoateti-le cu cel putin o ora inainte de folosire - indiferent ca e vorba de fierberea lot, sau prajirea in omlete sau folosirea la realizarea preparatelor mai complexe. In fine - NU tineti ouale langa alimente de genul cepei - deoarece coaja oului absoarbe usor mirosurile puternice.

Cum vedem daca un ou este proaspat

Cu cat un ou este mai vechi cu atat cantitatea de aer din interiorul sau este mai mare. Asa ca trebuie pus oul in apa - daca se duce la fundul vasului este proaspat, daca ajunge la fund dar are tendinta de a urca atunci nu este foarte proaspat, iar daca sta la suprafata apei atunci nu trebuie folosit, fiind vechi. Odata spart un ou proaspat, vom vedea ca galbenusul este rotund iar albusul sta ferm imprejurul acestuia, fara a o lua la vale.

Cum ne dam seama daca un ou este fiert tare sau nu
 

Varianta: mai stam cu cineva in casa , care a fiert mai multe oua. Ajungem la masa si vedem un ou fiert. Cum stim daca e fiert tare sau nu? Simplu: il invartim, ca un titirez. Daca se invarte uniform atunci este tare. Daca se invarte neuniform, luand-o in mai multe directii, atunci e moale.

Si inca un sfat: in momentul invartirii puneti un deget pe el, oprindu-l, apoi luati rapid degetul. Daca se opreste de tot atunci e fiert tare, daca isi va continua miscarea. Explicatia? Albusul si galbenusul din interior sunt inca neintarite si isi continua independent miscarea, pentru scurt timp.

Cat de mult trebuie fiert un ou?

Sigur ca e greu sa vedem cum se fierbe un ou in interior, insa in timp s-au dezvoltat metode care acum sunt destul de sigure. Astfel, daca un ou se pun in apa clocotita, apoi se reduce focul usor, un ou va ajunge astfel:

Fiert usor, foarte zemos - 5 minute.
Fiert mediu, cremos - 7 minute.
Fiert tare - 10 minute.


Daca se fierb in apa clocotita in permanenta, atunci oul zemos se obtine in 3 minute, cel mediu in 5 minute, iar cel tare in 8 minute. Indiferent de timpi, dupa ce ati scos oul din apa fiarta trebuie sa-l puneti rapid in apa rece, fiindca altfel procesul intern de gatire va continua, gratie coajei fierbinti.

Ouale de la alte pasari

Cu ouale de gaina am aflat timpii de fierbere, insa cum se comporta alte tipuri de oua?

Oul de rata - are un gust mai intens decat cel de gaina, galbenusul este mai inchis la culoare iar albusul nu este asa de matasos la fierbere. Un ou de rata se fierbe moale/mediu in 6-8 minute si tare in 15 minute.

Oul de gasca - are un gust mai aromat decat cel de gaina si este foarte potrivit pentru omlete. Un ou de gasca se fierbe moale in 10 minute si tare in 17/18 minute.

Oul de prepelita - are un gust asemanator cu cel de gaina, poate usor mai puternic si sunt mult mai mici, ca dimensiuni. Un ou de prepelita se fierbe moale in 2-3 minute, in timp ce tare in 5 minute.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (4)

31.10.2011, 11:08

Eu oul moale "la pahar" il fierb 90 secunde.

01.11.2011, 16:45

18.05.2012, 08:27

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola