Spune DA examenului Trichineloscopic

Postat de Sim0na in Cu de toate pe 9 Dec 2012, 19:47

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Pentru ca sarbatoarea Craciunului se apropie cu pasi repezi, iar in curtea fiecarui roman se va sacrifica porcul.. voi incerca sa aduc in discutie o tema care are sau nu prea legatura cu bucataritul, unde, cred eu, ma pricep mult mai bine, si anume: CONTROLUL TRICHINELOSCOPIC si obligativitatea lui.

In fiecare an, in aceasta perioada, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, transmit comunicate de presa in care se precizeaza locatiile in care se fac aceste examene, si alte informatii de care consumatorii ar trebui sa ia aminte, si anume:

-  achizitionarea produselor de origine animala sa se faca din unitati autorizate si supravegheate sanitar veterinar

-  expertiza sanitara veterinara si efectuarea examenului trichineloscopic a carnii provenita de la animale sacrificate traditional in gospodariile populatiei

Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contra-cost), proprietarul porcinelor va prezenta cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculara a animalului sacrificat si, cel mai important, probe din musculatura:

-    pilierii diafragmatici – 2 formatiuni musculare fusiforme, in forma literei V, care se gasesc intre ficat si pulmon. Popular, mai este denumita si "curelusa macelarului".

In situatia in care proba de pilieri diafragmatici este incompleta, aceasta se va completa cu urmatoarele formatiuni musculare:

-    diafragma – portiunea musculo-tendinoasa care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica si care, de regula, ramane prinsa pe fata interna a costelor ;

-     musculatura intercostala dintre 2 coaste nedesfacute in lungime de circa 10 cm;

-     muschiul de la baza limbii.

Probabil unii vor spune “este porc crescut de mic de mine, nu are cum sa aiba!”... ba uite ca se poate! Am vazut atat de multe situatii... Am vazut oameni care au ramas cu sechele dupa o infestatie cu trichinella spp. .... am vazut familii intregi plangand cand li se confisca porcul, stiind ca vor face sarbatorile fara o bucata de carne...

In ultimii ani, statul s-a gandit sa ofere despagubiri proprietarilor de porcine infestate cu Trichinella spp. Trebuie doar intrunite niste conditii, si anume:
-  porcul trebuie sa fie identificat, adica mai pe romaneste, sa detina o crotalie auriculara
-  despagubirea va fi oferita numai proprietarului de drept, cel pe numele cui este inregistrata crotalia

Sper ca v-am oferit cateva informatii utila, si va astept cu intrebari.

Comentarii (10)

10.12.2012, 21:36

11.12.2012, 09:54

Ina, foarte bine faceati!
Nu neaparat conditiile de crestere pot duce la aparitia trichinelozei, desi in mare parte conteaza. Trichineloza se poate transmite si ereditar, iar prin tratamente antiparazitare (ivomec), chistii se capsuleaza, dar parazitul exista, deci carnea nu poate fi consumata. Si uite asa te chinui 1 an de zile cu un porc, si constati ca nu-l poti consuma.

11.12.2012, 09:54

Mon

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04