Tarhonul

Postat de lili in Condimente pe 13 Mai 2011, 20:49

Tarhonul

Tarhonul -  Artemisia dracunculus, este o planta adusa in trecut la noi in tara din nordul indepartat al Asiei, de catre popoarele slave. Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind de anason. Ele se folosesc atat in bucatarie pentru condimentarea ciorbelor si fripturilor dar si in farmacia naturista, unde sunt utilizate indeosebi in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ficatului si stomacului. 
Este o planta care trebuie udata destul de des, sistemul sau radicular nefiind foarte bine dezvoltat in profunzime. Tarhonul se prezinta sub forma unei tufe de 60-100 cm inaltime, cu o tulpina bine ramificate pe care se gasesc frunze lungi, lanceolate. Florile tarhonului sunt galbene spre violaceu si sunt dispuse in inflorescente globuloase.
Pentru a cultiva tarhonul in gradina, alegeti un loc insorit si ferit de vant puternic, cu sol nisipos dar bine legat.
Uzual tarhonul se inmulteste pe cale vegetativa, prin butasi sau prin despartirea tufei. Pentru obtinerea butasilor, vara, cand tufa este bine dezvoltata, taiem fragmente ramificate de tulpina si le punem la inradacinat intr-o ladita care contine un amestec format din pamant de padure, mranita si nisip, in proportie de 4:4:2 Ladita se muta la un loc umbros si se uda periodic fara insa a lasa apa sa balteasca.
Dupa inradacinare, plantarea butasilor se face toamna, pe un teren amenajat astfel: parcela se sapa la 30 cm, si se inglobeaza un ingrasamant organic. Se marunteste bine solul si se modeleaza straturi inaltate la aproape 1 metru. Butasii se planteaza pe randuri, la 20 cm distanta unul de altul si 50 cm distanta intre randuri.
Cultura astfel initiata dureaza in medie 7-8 ani. Frunzele se pot recolta pe tot parcursul verii, dupa necesitati.
Se conserva bine in otet: frunzele de tarhon se pot pastra uscate si maruntite, sau in otet. Tarhonul in otet are insa o aroma mult mai puternica decat cel uscat iar otetul scurs se poate folosi pentru salate.
Tratament naturist: Cateva frunze proaspete de tarhon mestecate dimineata, pe stomacul gol, va protejeaza dintii impotriva cariilor, va intaresc gingiile. Inghitite apoi, frunzele sunt un leac impotriva anorexiei si va stimuleaza pofta de mancare.

Tarhonul poate inlocui sarea din mancaruri. El se poate presara peste omlete, fripturi sau salate, imbogatind gustul

Sursa: www.gradinamea.ro

 

Comentarii (8)

25.05.2011, 10:40

Imi place mult in ciorbe
Am ochit si o reteta de salata [ n-am incercat niciodata ]
Kami si al meu e langa gard si ii merge binisor

Ina

Ina
08.07.2011, 19:35

Interesant articol
Eu am pus anul asta in ghiveci, dar am uitat ca am pus si nu l-am udat deloc... Sa-mi fie rusine!!! Eu, care am grija de florile mele, am uitat de ghivecele cu tarhon

21.07.2011, 20:10

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!