Tisane- Mate

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 17 Dec 2012, 13:09

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Astăzi vom vorbi despre  mate, cunoscut și sub numele de yerba mate, o băutură din America de Sud, Paraguay, Uruguay, Argentina, Brazilia, Chile pe care mulți o cunosc din telenovele. Acesta nu este ceai, ci tisane (produs similar cu ceaiul) care provine din funzele arborelui veșnic-verde Ilex.

Inițial, băutura a fost consumată de populațiile indigene din sudul Braziliei, pentru ca, odata cu colonizarea Paraguayului în secolul XVI să devină cunoscută și pentru popoarele hispanice. Apoi, în secolul XVII, consumul se răspândește până în Chile, iar la mijlocului acestui secol se și înființează plantații controlate ale acestui arbore în Paraguay. Comerțul cu această plantă a susținut economia statului incipient până la izbucnirea războiului dintre 1864 și 1870 care a devastat grădiniile și a ruinat întreaga economie. Din acel moment, Brazilia a devenit cel mai mare producător al acestei plante, titul pe care îl păstrează până astăzi, fiind urmată de Argentina.

Infuzia acestor funze are gust puternic de clorofilă, tocmai de aceea, mai ales cei care beau pentru prima dată acest produs, recomand mate nefermentat (neoxidat) cu lemongrass pentru a atenua gustul ierbos.

Mate se poate găsi și fermentat (oxidat), el având o culoare brună și un gust asemănător cu cel al tutunului.

Este un produs foarte bogat în cofeină și este folosit în curele de slăbire din acest motiv. De asemenea, el mai conține polifenoli, despre care am vorbit în alte articole, precum și vitaminele A, B1, B2, C, E, D și minerale precum Calciu și Fier.

Infuzarea acestor funze se face într-un bostan uscat și scobit la interior numit Calebasse din care se soarbe folosind un pai din metal decorat numit Bombilla pe care le-am prezentat în articolul dedicat vaselor folosite pentru ceai. Temperatura apei folosite nu ar trebui să depășească 70-80 de grade, iar timpul de infuzare este de maxim 2 minute. Se poate infuza multiplu și se poate consuma împreună cu felii de lămâie pentru atenuarea gustului de clorofilă.

Vă doresc o zi cât mai plăcută, infuzată cu parfum de bucurie și gust plăcut de ceai. 

Comentarii (23)

17.12.2012, 14:52

Mă bucur, Ela, că am putut fi de folos!

17.12.2012, 15:18

Costel )

17.12.2012, 18:14

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola