Trucuri pentru un cozonac reusit

Postat de ela in Tipsuri pe 22 Dec 2010, 15:38

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Laptele cu care inmuiem drojdia si zaharul trebuie sa fie caldut,nu fierbinte,deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul.

Este necesara faina alba superioara;daca faina provine din grau umed sau a fost depozitata in conditii de umiditate,cozonacul va crapa la copt.Cel mai bine e sa incercam faina facand putin aluat simplu,cu drojdie,care se va coace inainte de a pune tot ce este necesar in cozonac.

DROJDIA trebuie sa fie proaspata sau congelata,pastrata intr-o punga de nailon,sa nu se usuce.Cu 2-3ore inainte de folosire,se scoate din congelator numai cantitatea necesara,si se tine la cald.Odata dezghetata,drojdia se freaca  cu o lingurita cu varf de zahar pana cand se lichefiaza.Daca drojdia este mai veche,se freaca 10gr cu o lingurita de zahar pentru a incerca puterea ei de fermentar;daca in 30minute se umfla ca o spuma,inseamna ca se poate intrebuinta.

Cantitatea de drojdie trebuie sa fie proportionala cu cantitatea si continutul aluatului,iar timpul ei de fermentare si coacere respectat intocmai.Sunt necesare 50-80gr drojdie la 1kg faina.

Drojdia lichefiata se amesteca in aluatul oparit aproape rece;daca aluatul este fierbinte,drojdia se distruge si nu mai fermenteaza.

Se recomanda oparirea a 100gr faina cu 200ml lapte clocotit,pentru a se mentine moale cozonacul mai mult timp.

Nu e bine sa punem albusuri in cozonac,deoarece il intaresc si il uscuca mai repede.

Daca coacem cozonacul in forma lunga si ingusta,il lasam culcat lateral,deoarece avand baza mai ingusta decat inaltimea,se va presa aluatul pufos;daca forma este rotunda sau mai lata la baza,lasam cozonacul sa se raceasca pe baza lui.Dupa ce s-a racit putin,il acoperim imediat cu servete de panza si il lasam la temperatura potrivita pana la racirea completa,altfel ramane cleios,si asa ramane.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

Comentarii (15)

ela

12.01.2011, 19:46

Anastasia

19.01.2011, 11:38

LUK

19.01.2011, 14:59

bine de stiut!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nucă și pastă de măceșe

Foietaj cu nucă...

ieri la 20:21

Mâncare de ciuperci pleurotus cu praz

Mâncare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55